[php] dwie sesje :|

0

W jaki sposob odwolac sie do dwoch roznych sesji??
To znaczy jest stronka http://domena.com tam jest uzywana standardowa sesja (PHPSESSID) lecz na stronie http://domena.com/katalog jest inna "czesc strony" (tu: phpmyadmin)
Problem w tym ze strona w /katalog'u musi poprac dane z sesii domena.com :|
Oczywiscie phpmyadmin startuje swoja sesje 'phpMyAdmin'.

session_start();
$dane = $_SESSION['dane_sql'];
session_name( 'phpMyAdmin' );
session_start();
...

Oczywiscie to nie dziala, poniewaz uruchamia sie tylko jedna (pierwsza sesja).
Nie moge pracowac na tej samej sesji poniewaz niektore zmienne sie duplikuja :/

Ma ktos jakis pomysl??

0

Jeśli masz możliwość stworzenia subdomeny, to takie wyjście może pomóc. Tworzysz po prostu katalog.domena.com i jeśli sięciasteczka będą prawidłowo tworzyć (jedne dla domeny katalog.domena.com, drugie dla domena.com). W przeciwnym razie możesz spróbować samemu zastąpić system sesji (dla gotowego systemu może to być skomplikowana sprawa, ale jak piszesz coś od nowa, to nie jest to taki problem).
//A, to sorry, źle musiałem przeczytać [sciana]

0

Nie chodzi mi zeby rozdzielic sesje :P
Bo stosujac sesion_name('nazwa') wlasnie moge sotosowac rozne sesje na roznych stronach w tej samej domenie.
Mi chodzi jak przeniesc dane z jednej sesji do drugiej (login, haslo i host, zapisane w sesji domena.pl a musze to przeniesc do domana.pl/phpmyadmin, ktora kozysta z innej sesji

0
  1. albo zastosuj rozne zmienne np te z katalogu podwojne na koncu 'name2' albo zapsiz dane z sesji jeden do bazy czy pliku i oprzypisz do sesji 2.
0
wwww napisał(a)
  1. albo zastosuj rozne zmienne np te z katalogu podwojne na koncu 'name2'

Zmiennych jest troche duzo w pierwszej sesji, a zeby zmieniac caly kod phpmyadmina, to troche za duzo czasu zajmie, czemu caly? Bo nie wiem czy odwoluja sie do zmiennych przez $_SESSION['zmienna'] czy bezposrednio $zmienna, poza tym widzialem gdzies "resetowanie" sesji, a to jest niedopuszczalne :P

wwww napisał(a)

zapsiz dane z sesji jeden do bazy czy pliku i oprzypisz do sesji 2.

Skrypt nie ma prawa zapisu do plikow, poza tym jak bym przekazywal do phpmyadmina z jakiego pliku ma przeczytac? Przez GETa?? Bo stala nazwa odpada jesli kilka osob naraz by wchodzili
Jak ma sie laczyc do bazy?? Wlasnie o to chodzi ze ja mam podac dane aby sie mogl polaczyc do bazy [!!!]

0

moze pomoga Ci te funkcje:
session_id()
session_set_save_handler()

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1