Jak uruchomić server na RamDrive?

0

Witam.

Postawiłem już działajacy server na xampp.

Wszystko jest super, ale planuję uruchomić usługę która będzie w ogromnym stopniu operowała na wymianie danych między stroną a plikami -wiele połączeń jednocześnie. Mam plik htdoc/ (katalog z źródłem) w katalogu instalacji a potrzebuję to postawić na RamDrive. Co gdzie poustawiać, jak to zrobić z głową? Czy próbować instalować xampp na ramdrive?

Rozważam opcje, regularne odpytywanie SQL (zewnętrzny hosting się wyłożył na obsłudze jednego połączenia) albo RamDrive i pliki php. I teraz pytanie, czy system jakby co jednoczesny odczyt i zapis np. 20 000 plików(z ramdrive)?

Będę zmierzał do własnej aplikacji która będzie obsługiwała połączenia TCP/IP (odbierała pakiety, wysyłała, obsługiwała wszystkie te połączenia - i to mi się wydaje jedynym sensownym rozwiązaniem, bo podepnę to pod własną dynamiczną strukturę danych bez zabaw z plikami, tabelami, sqlami i całym tym badziewiem) ale to jeszcze nie teraz.

Słowem "opcje Kowalski".

3

@johnny_Be_good:

Chciałem juz człowiekowi merytorycznie odpowiedzieć, ale po kliknieciu [Odpowiedz] wkleiło sie Johny_be_good

Nie tylko własne struktury na 20k plików, ale własny system operacyjny musisz napisac. Tak z ciekawości, skoro C jest najlepszym językiem, dlaczego w ogóle myśl o PHP ?

Na poziomie serio, PHP i serwer ogólno-socketowy wysokiej wydajnosci ? Oryginalne

1

Po pierwsze to XAMPP czy inne tego typu rzeczy powstały jako ułatwienie do stawiania środowisk deweloperskich i nigdy nie powinny lądować na produkcyjnym serwerze.
Z opisu to nie rozumiem do końca co ty ma być wąskim gardłem. Dlaczego Ramdrive itd.
Może optymalizuj jak już będziesz miał ten ruch typu 20 000 połączeń/sek

2
jurek1980 napisał(a):

Po pierwsze to XAMPP czy inne tego typu rzeczy powstały jako ułatwienie do stawiania środowisk deweloperskich i nigdy nie powinny lądować na produkcyjnym serwerze.
Z opisu to nie rozumiem do końca co ty ma być wąskim gardłem. Dlaczego Ramdrive itd.
Może optymalizuj jak już będziesz miał ten ruch typu 20 000 połączeń/sek

@johnny_Be_good:
Ty, zwolennik nie używania gotowych narzędzi i XAMPP ? Po prostu wstyd.

A widzenie wąskich gardeł w tej wizji świadczy, jak mało masz realnej wiedzy zweryfikowanej w życiu.

EDIT: tym niemniej dzieki że napisałeś,obudziłem się naprawde przy kawie.

2

Ja myślę "przed" , nie "po". 20 000 tyś odpytań w odstępach np. 2 sekundowych, na sekundę to trochę sporo chyba.

Od takich rzeczy masz już potem skalowalność. Możesz dołożyć serwerów HTTP/ serwerów baz itd itd. te liczby co piszesz to nie są jakieś magiczne, ale że nie wiem co to Twoje coś ma robić to nie wiem co można zasugerować. Zastanów się co może zoptymalizować Ramdrive - IO problem. Masz tam gdzieś już probelm z IO?
No i YAGNI. Na 99.999999999(9) nie osiągniesz takiego ruchu i ta Twoja optymalizacja jest na nic.

3

Wrzuciłem w google ct8, nie znałem tego skrótu - to jakaś darmówka, to po pierwsze.

Po drugie, ja jestem pewien, że ty @johnny_Be_good jesteś pewien, że problem jest w złym zewnętrznym świecie, a nie we własnym kodzie.

1

Pamiętam że około 20 lat temu tez miałem takie pomysły :D
Mgliście zarysowany problem wiec trudno powiedzieć czy coś to da.
System operacyjny , bazy danych często buforują pewne dane które mogą sie przydać w przyszłości. moze sie okazać że z ramdisk albo bez ramdysk będzie tak samo szybko :)
Wszystko zależny od problemu

1

Nie umiem wydajnie użyć bazy danych, opracować designu, koncepcji (sąsiedni wątek Wielokrotne wykonywanie skryptu php to pokazuje: nasrane tysiące tabel, ale żadna nie ma organizacji ani indeksów) ale sam napiszę soluszyn na 20tys polików na ramdrivie i będzie lepiej.

Marius.Maximus napisał(a):

Pamiętam że około 20 lat temu tez miałem takie pomysły :D
Mgliście zarysowany problem wiec trudno powiedzieć czy coś to da.
System operacyjny , bazy danych często buforują pewne dane które mogą sie przydać w przyszłości. moze sie okazać że z ramdisk albo bez ramdysk będzie tak samo szybko :)
Wszystko zależny od problemu

Jak najbardziej tak

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1