Mój skrypt angielski polski

1

Witam. Uczę się php z tego https://www.udemy.com/course/php-mysql-od-podstaw-do-eksperta/ Zrobiłem skrypt do nauki angielskiego https://github.com/kamil7pl/angielskiSmartyPHP
Czy jest on zgodny z SOLID? Czy powinna być ta klasa o nazwie metody, czy lepiej metody z niej przenieść do klasy losowanieSlowek? Chcę do tego jeszcze dodać skrypt do cyklicznego wypisywania słówek. Np. Dzisiaj 5 słówek, jutro kolejne 5 itd. i jak się skończą w bazie w tablicy angielski_polski to znowu od początku. (Modulo może użyję). Losowanie swoją drogą, a to swoją. Założenie mam takie, że jak to możliwe, żeby korzystać z tego kursu lub z kursu na Youtube z
Dziękuję za każdą wskazówkę.

2

Skrypt do nauki angielskiego, a nazwy klas i ogólnie kod po polsku ;p
Ironic :)

title

0

Fajnie, że próbujesz. Patrząc po Twoim poziomie (nie ma w tym nic złego), jesteś na samym samym początku swojej drogi. Zapoznaj się z dobrymi praktykami odnośnie pisania kodu, z jego formatowaniem, z nazywaniem klas, pól i metod. UNIKAJ używania języka polskiego. Bardzo trudno czyta się to, co tu wrzuciłeś.
Robisz tam ogólnie bardzo ciekawe rzeczy. Masz klasę metody, która korzysta z pola będącego w klasie losowanieSlowek ;) Plik ocena.php zawiera klasę Punkty itp itd.

1
Kordoba napisał(a):

Skrypt do nauki angielskiego, a nazwy klas i ogólnie kod po polsku ;p

To, że człowiek uczy się angielskiego, nie sprawia, że przestaje być Polakiem.

I o ile rozumiem zasadność używania anglojęzycznego nazewnictwa, czy nawet anglojęzycznych komentarzy w produkcyjnym kodzie, to paranoiczne obstawanie przy tej zasadzie w swoim prywatnym kodzie odbieram po prostu jako wyraz kompleksów części "nowopolaków", którzy najchętniej udawaliby chyba, że nie są wcale Polakami.

I dostrzegam to nie tylko odnośnie nazewnictwa w informatyce, ale również odnośnie kultury, zwyczajów, czy nawet codziennego języka.

Jeszcze 30 lat temu usilnie uczono Polaków rosyjskiego i usilnie wciskano im przejawy postępowej myśli radzieckiej, ale na szczęście Polacy jednego i drugiego brzydzili się i dzielnie się przed tym bronili. Obecnie niestety niczego nie trzeba już wciskać, bo wielu (choćby na tym forum) stara się być samemu z siebie bardziej angielskimi od samych Anglików. I jak coś jest po polsku, to (jak np. użytkownikowi @pesymistycznyoptymista ) ciężko im się to czyta :p Normalnie jak bym widziała scenę, z któregoś z kabaretów, gdzie goście siedzą od miesiąca w Anglii i już nie pamiętają, jak się po polsku mówi, że pipole gołują :p

0
Freja Draco napisał(a):
Kordoba napisał(a):

Skrypt do nauki angielskiego, a nazwy klas i ogólnie kod po polsku ;p

To, że człowiek uczy się angielskiego, nie sprawia, że przestaje być Polakiem.

I o ile rozumiem zasadność używania anglojęzycznego nazewnictwa, czy nawet anglojęzycznych komentarzy w produkcyjnym kodzie, to paranoiczne obstawanie przy tej zasadzie w swoim prywatnym kodzie odbieram po prostu jako wyraz kompleksów części "nowopolaków", którzy najchętniej udawaliby chyba, że nie są wcale Polakami.

I dostrzegam to nie tylko odnośnie nazewnictwa w informatyce, ale również odnośnie kultury, zwyczajów, czy nawet codziennego języka.

Jeszcze 30 lat temu usilnie uczono Polaków rosyjskiego i usilnie wciskano im przejawy postępowej myśli radzieckiej, ale na szczęście Polacy jednego i drugiego brzydzili się i dzielnie się przed tym bronili. Obecnie niestety niczego nie trzeba już wciskać, bo wielu (choćby na tym forum) stara się być samemu z siebie bardziej angielskimi od samych Anglików. I jak coś jest po polsku, to (jak np. użytkownikowi @pesymistycznyoptymista ) ciężko im się to czyta :p Normalnie jak bym widziała scenę, z któregoś z kabaretów, gdzie goście siedzą od miesiąca w Anglii i już nie pamiętają, jak się po polsku mówi, że pipole gołują :p

Są pewne utarte normy, których po prostu dobrze się trzymać. W sklepie stoisz w kolejce, a nie pchasz się niczym dzikus. Tak samo jest z programowaniem. Używanie języka angielskiego jest standardem, który powstał nie bez przyczyny. Wyłamywanie się z tego standardu nie ma zbyt wiele sensu. Dodatkowo, używanie innego języka niż angielski miałoby sens gdyby sam język programowania nie był po angielsku. Powstają nam takie potworki jak array_merge($doZrobienia, $coZrobilem). Czytając to musisz tak naprawdę czytać w dwóch językach na raz. Zmniejsza kolosalnie przejrzystość kodu.
Jeszcze jedno, skoro jest to standard i w każdej firmie używa się angielskiego to po co używać polskiego i wpajać sobie w tym przypadku jednak złe nawyki?

PS: moje ciężko się to czyta dotyczyło bardziej formatowania kodu ;)

1

@pesymistycznyoptymista

W namnożonych obecnie korpofarmach standardem jest też pidżynowa korpogadka, od słuchania której zęby bolą. Powszechność jakiegoś zjawiska nie dowodzi jeszcze jego słuszności, zwłaszcza zaś jego słuszności we wszelkich okolicznościach.

Rozumiem, że jak Polak pracuje w za granicą albo po prostu w zagranicznej firmie w Polsce, gdzie cała komunikacja prowadzona jest w języku angielskim, to powinien na co dzień w ogólności zrezygnować w polszczyzny, bo: "po co ma wpajać sobie złe nawyki"?

Jeśli wymogiem przy pisaniu danego kodu jest język angielski, to oczywiście będę go używać, jednak innym wypadku naprawdę nie widzę powodu, żeby robić sobie pod górkę i używać gdzieś na siłę języka, który nie jest moim rodzimym.

Argument o większej czytelności jest czysto subiektywny. Dla mnie używanie polszczyzny poprawia czytelność i skutecznie rozróżnia instrukcje samego języka od stworzonych przeze mnie samą elementów.

PS: moje ciężko się to czyta dotyczyło bardziej formatowania kodu ;)

A to przepraszam :)

0

Można próbować tworzyć język, który miał by polskie, niemieckie, itp instrukcje. Nie wiem czy to ma sens. Może ma. :) Mi się osobiście nie podoba taka moda jak używanie dwóch języków w jednym zdaniu, np. "idę do team managera" zamiast do kierownika zespołu. Wiem, że się przyjęło wprowadzanie słów angielskich do polskiego. Ale po co?

1

Wiem, że się przyjęło wprowadzanie słów angielskich do polskiego. Ale po co?

To zjawisko istniało od zawsze - i nie dotyczy konkretnie ani języka polskiego, ani niemieckiego :-)

Przykładowo przytoczony przez Ciebie kierownik pochodzi od słowa kierunek, które przywędrowało do nas z języka niemieckiego (por. https://pl.wiktionary.org/wiki/kierunek).

0

https://www.udemy.com/course/c-od-podstaw-do-eksperta/?fbclid=%5B%27IwAR3vyDYk_e3ceTlnj9HZFB3nkeGwsWrh10poS6N_o1Q7y34dZ1oFgi-pG8s%27%5D
https://www.udemy.com/course/php-mysql-od-podstaw-do-eksperta/
Czy te kursy wystarczą, żeby dostać pracę jako początkujący programista?
Może warto na Wordpressie zarabiać? Np. na WooCommerce?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1