Walidacja wielkości i rozszerzenia obrazka z linku

0

Witam,
napisałem sobie prosty system reklam, w którym jesteśmy proszeni o podanie linku z zewnętrznego serwera zdjęć/obrazków. Nie wiem jednak w jaki sposób dokonać walidacji czy obrazek mieści się w rozmiarze 180x80px czy też nie oraz czy jest w formacie .png, .gif, lub .jpg? W jaki sposób to sprawdzić? Dodam, że obrazek nie znajduje się na moim serwerze lecz wyświetlany jest z zewnętrznego np. iv.pl lub imgur.com. Proszę o rady. Pozdrawiam.

1

po stronie klienta - javascript - w onload sprawdzasz wymiary i podejmujesz akcje w zależności od tego czy pasuje czy nie

var img = new Image();
img.onload = function() {
  alert(this.width + 'x' + this.height);
}
img.src = 'http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif';

po stronie serwera - php:

list ($width, $height) = getimagesize("http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif");
0

Próbuję coś takiego:

$width_banner1 = 180;
$height_banner1 = 80;
if(list ($width_banner1, $height_banner1) = getimagesize("$obrazek_link")){
	echo('<div class="red>"* Dozwolola wielkość to 180x80px.</div>');
exit();
}

Nie działa jak trzeba. Możesz mi powiedzieć co robię źle?

0

poczytaj co robi list w php np. tu: http://php.net/manual/en/function.list.php i potem wroc do swojego przykladu i zobacz czemu nie dziala. @dzek69 nie napisal ze ta linia:

list ($width, $height) = getimagesize("http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif");

zwroci prawde w ifie jesli obrazek nie przekroczy rozmiarow.

list tylko przypisze ci wartosci do zmiennych, ktore musisz sam sprawdzic recznie i wysokosc i szerokosc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1