Dopasowywanie Formy do Wielkości Obrazka

0

Witam,

chciałbym osiągnąć efekt taki jak w temacie mianowicie chodzi o to, że pobierał bym jakiś obrazek z ftp a forma dopasowywała by się właśnie do wielkości obrazka.

dziękuje wszystkim z góry za pomoc.

0

Możesz pobrać rozmiary obrazka i dopasować forme, w czym problem ?
Rozumiem że obrazek wyświetlany? to jest na formie to jest na to prostszy sposób
właściwość autosize formy i imaga na true.

0

tylko, ze jak użyje web browsera to to autosize nie zadziała...

0

no to tym pierwszym sposobem ?
gdzie zamierzasz trzymać ten obrazek ? bo nic więcej nie powiedziałeś.

        bitmapa: TBitmap;
     
    begin

        bitmapa:=TBitmap.Create;
        form2.width:=bitmapa.Width  //...itp?
0

chyba powinieneś użyć form2.clientwidth , chyba..

0

ma to być plik tymczasowy, z tym, ze te obrazki będą także w rozszerzeniu gif i swa.

0

z *.swa może być ciężej, ale na pewno jest jakaś klasa obsługująca ten format, z gifem nie będziesz miał problemu <url>google.pl</url>

<url>http://4programmers.net/Delphi/Kompendium/Rozdzia%C5%82_9 //kontrolka flash zobacz sobie może się przyda</url>

0

chyba pozostanie mi stworzenie stałej formy i ładowanie przez web browersa ...

0

a nie możesz dla danego rozszerzenia odpowiednio stosować komponenty ? i do ich wielkości dostosować formę? dla swa tą kontrolkę co ci podałem do gifów coś tam sobie znajdziesz itd. ?
Czy musi być na browserze ?

0

no właśnie chodzi o to, że nie musi.

0

nie wiem dokladnie jakie formaty potrafi to zaladowac ale sprawdz:

uses axCtrls
{...}
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  OleGraphic: TOleGraphic;
  fs: TFileStream;
begin
  try
    OleGraphic := TOleGraphic.Create;
    fs         := TFileStream.Create('C:\...\test.gif', fmOpenRead or fmSharedenyNone);
    OleGraphic.LoadFromStream(fs);
    SampleImage.Picture.Assign(OleGraphic);
  finally
    fs.Free;
    OleGraphic.Free
  end;
end;
0

nom, ale to tylko ładuje, a co z dopasowaniem formy ??

0
bigvip napisał(a)

nom, ale to tylko ładuje, a co z dopasowaniem formy ??

ej, ja Cie troche nie rozumiem...

telewizor napisał(a)

[...] właściwość autosize formy i imaga na true.

bigvip napisał(a)

tylko, ze jak użyje web browsera to to autosize nie zadziała...

ja zrozumialem to tak, ze wyswietlasz obrazek w webbrowserze.
i wtedy nie dziala autosize formy.
ale skoro ten kod na gorze laduje obrazek do TImage to wystarczy zrobic tak jak napisal telewizor: autosize formy i image'a na true.
chyba ze zle zrozumialem i chodzi np o to ze na formie bedzie i TImage i webBrowser?

0

będzie to i to bo chcę administrować tym obrazkiem tz. zliczać wyświetlenia, kliknięcia itp. tylko nie wiem jak uzyskać ten efekt autosize ;/ na webBrowsers

0

u mnie z webbrowserem autosize dziala normalnie.
ale jesli u Ciebie z jakis powodow nie chce to moze po prostu połóż go na tpanel i ustaw webbrowser.align:=alClient;

P.S. wlasciwie to nie wiem dokladnie co rozumiesz przez "jak użyje web browsera to to autosize nie zadziała..."?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1