Biblioteka GD - nie odświeża się

0

Witam,
mam problem z tworzeniem zdjęć. Jak robiłem kiedyś generator tokenów to żeby odświeżał mi bez przeładowania do nazwy zdjęcia dodałem ?time=....

Teraz tworzę sobie przykładowe zdjęcia i chcę by wewnątrz generował jakąś wartość np: rand(1,100). Jak stworzę plik:

<img src="image.php">
<img src="image.php">
<img src="image.php">
<img src="image.php">

to wyświetla mi 4 takie same obrazki. Ja zrobić by odświeżał mi te zdjęcia, ale z poziomu kodu wewnątrz image.php ?

0

hm, przeglądarka chyba zawsze-zawsze wczyta element raz, jeżeli ma takie samo src - nawet jeżeli wszelkie nagłówki będą sugerować, żeby nie zapamiętywać treści.
nie chce mi się sprawdzać, ale jeżeli dodanie tego na samej górze kodu php nie pomoże - to raczej mam rację:

<?php
header("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT");
header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
header("Pragma: no-cache");
?>
0

Mozesz dorzucic '?losowy_numerek' na koniec adresu skryptu, albo dodac odpowiednie naglowki (google: php header nocache), ale to mniej pewne rozwiazanie - przegladarki moga olac.

0

Właśnie nie chcę umieszczać w skrypcie (odnośniku). A te nagłówki nie działają - dodałem do image.php.

0

no to jak dodałeś nagłówki to jest jak mówię - przeglądarka nie pobiera jeszcze raz tego samego jeżeli jest już dokładnie takie samo w dokumencie (być może niektóre to łykną). Zostaje Ci dopisanie numerków - 100% pewne.

0

No to nie mam wyjścia, muszę zacząć je rozróżniać.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać.

0

a powiesz mi czemu chcesz zeby to byl koniecznie ten sam link?

0

Nie koniecznie. Tak ładniej wygląda. Natomiast teraz mam inny problem. Przy pomocy include_once(func.php) (nie daję apostrofów bo post źle wyświetla) podczepiam funkcje, ale chciałem by wykonywał ten plik raz, a za każdym razem na nowo go przetwarza.

Zrobiłem tak:

$x = "abc - ".rand(1,100);

i przy każdym wywołaniu jest inny numer (oczywiście teraz mam :

<img src='image?x=1'>

<img src="image.php?x=1">
zamiast 1 daję kolejny numer

0

Proszę skasować post poprzedni post ...

Edit: Pomyliłem się:

<img src="image.php?x=1">

zamiast 1 daję kolejny numer

0

Tak ładniej wygląda

Padłem.

Najważniejsze w całej stronie internetowej jest to, żeby w kodzie html linki w atrybutach src elementów obrazka wyglądały "ładnie".

A z dalszej części posta za cholerę nic nie rozumiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1