PHP i grafika 3D

0

Witam serdecznie.
Czy spotkaliście się z jakąś klasą napisaną w PHP, która renderowała by grafikę 3D i wyświetlała ją na witrynie internetowej?
Albo jakieś artykuły o możliwości wyświetlania grafiki 3D na witrynie internetowej ?

Pozdrawiam serdecznie

0

php i 3d !? [rotfl]
chociaz na google twierdzi ze ktos chwytal sie za raytracing w php, tak czy siak hmm.... zapomnij :P a przynajmniej o golym php
nie twierdze ze sie nie da, po prostu ten jezyk sie do tego nie nadaje :P

0

PHP w tej dziedzinie się nada głównie do odpalenia renderera za pomocą system() albo exec().

0

Zależy jakie to miałoby mieć zastosowanie.
Jeżeli jako świat/scena 3D, z możliwością interakcji to nie PHP, a flash lub JS(lub coś innego po stronie klienta).
Ale jeżeli PHP miałoby wyrenderować obrazek, który miałby się pojawić na stronie WWW to dlaczego po prostu raz go nie wyrenderować jakimś programem i zapisać na serwerze?
Zresztą, w drugim przypadku można uruchamiać zew. program, który renderuje obraz w zależności od parametrów.
Samo PHP się do tego po prostu nie nadaj, ale nie wykluczam, że grupa fanatyków próbowała... i o zgrozo, pewnie im się udało:-/

0

Coś takiego jak statyczne, trójwymiarowe wykresy da się jeszcze w miarę sensownie zrobić w czystym PHP. Bardzo skomplikowanych renderów jednak nie polecam (choć teoretycznie też się da). Lepiej skorzystać z innych narzędzi, ew. wywoływanych z poziomu PHP.

0

Nie chodzi mi o jednorazowe wyrenderowanie obrazka i zapisanie go na serwerze.
Zastanawiałem się nad uruchomieniem na stronie internetowej interaktywnej animacji ( wirtualne pomieszczenie po którym użytkownik by sobie wirtualnie spacerował).
Flash i owszem, ale do flasha muszę załadować animację poktaltokwą a nie za bardzo znam flasha i nie chcę się tym bawić ...
Oczywiście scena reaguje na zdarzenia po stronie użytkownika. Hmmm zastanawiałem się jeszcze nad Javą ...

Macie może jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie.

0

W takim razie PHP zdecydowanie odpada. Do tego celu najłatwiej będzie użyć Flasha, ew. Silverlight.

0

Właśnie sobie przypomniałem o innych możliwościach ;)
Do wyboru masz także grafikę wektorową SVG oraz rysowanie po elemencie <canvas>. Technologie te niekoniecznie muszą działać pod wszystkimi przeglądarkami, np. są problemy z kompatybilnością dla IE.

0

Właśnie słyszałem o technice SVG, muszę się jej dogłębniej przyjrzeć...
Spotkałem się natomiast z klasa 3D pod PHP, ale niestety w przypadku próby uruchomienia i renderowania obiektu 3D wywala mi całą masę błędów ...

Dla wszystkich zainteresowanych podaję linka :
http://pear.php.net/package/Image_3D

Pozdrawiam serdecznie :)

0

@kalamita:
Zauważ proszę, że rozwiązanie czysto-PHP-owe nie pozwoli na zrobienie interaktywnej grafiki. PHP może wygenerować statyczny obrazek, natomiast nie będzie on reagował na akcje użytkownika w czasie rzeczywistym.

JavaScript ostatnio coraz lepiej się do tego nadaje, choć 3D to wciąż trochę dużo. Obrazki dwuwymiarowe można jednak robić za pomocą wspomnianego przez guest123 elementu canvas. Faktycznie, są z tym problemy w IE, ale już zostały one właściwie rozwiązanie. Istnieją biblioteki dodające do IE obsługę canvas. Wystarczy je tylko dołączyć. Np. ta tutaj: http://code.google.com/p/explorercanvas/

Czy są jakieś narzędzia do rysowania 3D w JS... nie wiem. Jeśli jednak w grafice trójwymiarowej (i w matmie!) czujesz się mocny, to oczywiście sam możesz spróbować to zaimplementować. Skoro można narysować piksel, to można też narysować obiekt 3D. Trochę jednak może być z tym bólu.

Tak jak osobiście nie przepadam za Flashem, tak jednak uważam, że w pewnych przypadkach jest najlepszym z dostępnych rozwiązań. W tym przypadku chyba tak właśnie jest.

0

@bswierczynski
Dzięki za linka. Faktycznie warto zainteresować się tą technologią .... :)

Natomiast zależy mi by to aplikacja po stronie serwera renderowała grafikę i zmieniała ją w zależności od działania użytkownika. Uruchomienie po stronie klienta i owszem jest skuteczne, ale chcę zapewnić możliwość wyświetlania tej samej grafiki, ale w różnym stanie dla różnych użytkowników (np. w zależności od posiadanego poziomu dostępu i etc. ). Dlatego właśnie myślałem o zastosowaniu PHP.

Ostatnio natomiast zacząłem coraz więcej pisać w JAVIE (tak na marginesie, bardzo sympatyczny język), i przekonuję się coraz bardziej do tego, by takowy mechanizm zaimplementować właśnie jako aplet. Znalazłem w sieci trochę projektów, które renderują obiekt 3D i zapewniają pełną interakcję z użytkownikiem.

Dzięki za podpowiedzi :)

Pozdrawiam serdecznie :)

0

Wiesz, teoretycznie takie coś można zrobić stosując PHP + Ajax. Obecnie łącza i serwery są tak szybkie, a prędkość wykonywania JavaScriptu w przeglądarce tak duża, że ludzie tak piszą gry... multiplayer. I to strzelanki w czasie rzeczywistym, a nie strategie turowe.

Ty chcesz właśnie coś takiego osiągnąć.

0
bswierczynski napisał(a)

Wiesz, teoretycznie takie coś można zrobić stosując PHP + Ajax...

O tym samym pomyślałem, ale wydaje mi się, że aplet JAVA będzie jednak szybszy i zapewni większą płynność animacji.

0
KoRbI napisał(a)

ale wydaje mi się, że aplet JAVA będzie jednak szybszy i zapewni większą płynność animacji.

Co do szybkości apletu Javy, to bym trochę jednak polemizował, niemniej jednak Java zapewni dużo większą płynność animacji, większe bezpieczeństwo i etc.

AJAX jest fajnym rozwiązaniem i warto również poświęcić trochę czasu nad zaimplementowaniem tego rozwiązania.

Pozdrawiam serdecznie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1