[php] Wysyłanie mail-i

0

Dawno widziałem pewien interesujący artykuł na jakimś forum o wysyłaniu maili BEZ WYKORZYSTANIA FUNKCJI MAIL(). Niestety nie pamiętam adresu i nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie się to odbywało pamiętam tylko że kod był w PHP i ciało funkcji było między znakami ~~ . Jeśli ktoś zna link do jakiejś strony gdzie jest to opisane proszę o podanie linku lub jakiś opis.

0

http://phpmailer.sourceforge.net/ :) łączy sie z z twoim serwerem smtp i wysyla maila... ale trzeba miec właczona funkcje polaczen wychodzacych

0

Nie do końca o to mi chodziło :-/
Ale zauważyłem błąd w tym co napisałem, to nie miały być znaki ~~ tylko ``(operatory wykonania). Ale dawało możliwość wysyłania maili nawet wtedy kiedy serwer PHP miał wyłączoną taką usługę. Możliwe że były to jakieś polecenia hyperterminala albo at ale jestem W TYM ZIELONY :-(.

0

Ale bordeaux ma racje. Skoro mowisz o nie korzystaniu z maila, to pozostaje Ci zrobic obsluge maili samodzielnie, badz skorzystac z gotowych rozwiazan. W ten sposob skrypt sam laczy sie z serwerem smtp (do wysylania maili), samo sie loguje, dogaduje sie z serwerem zgodnie z protokolem i kaze mu wyslac maila. Tak jak to robi uniksowy sendmail czy inne programy do tego. I tak samo jak robi to kazdy program pocztowy.

0

Niestety nie chodzi mi o użycie gotowych funkcji ale może moje złe nastawienie wynika z beznadziejnej znajomości angielskiego i po prostu nie rozumiem co tam pisze. Jednak sprawdziłem co jedną z rzeczy które napisałeś i już wiem o co mi dokładnie chodziło o SMTP poszperałem trochę na polskich stronach i znalazłem trochę informacji o tym niestety nie wiem jak połączyć za pomocą PHP (zresztą wcale nie wiem jak to zrobić) żeby użyć poleceń takich jak : EHLO, MAIL FROM...

0

To nie sa polecenia php, tylko elementy protokolu SMTP. Jezeli nie wiesz jak sie za to zabrac, to lepiej skorzystaj z gotowych rozwiazan...

Ale jesli jednak chcesz to poczytaj sobie o fsockopen, o tym jak dziala protokol SMTP i jak sie z niego korzysta.

W skrocie:

  • laczysz sie z serwerem SMTP poprzez funkcje php - fsockopen (podajesz adres serwera i port - domyslny to 25)
  • wysylasz do niego poszczegolne polecenia protokolu, np. na dzien dobry HELO, serwer powinien odpowiedziec i sie przywitac podobnym ;)
  • jak juz wiesz, ze serwer odpowiedzial (bo sprawdzasz sobie caly czas jaki tekst do Ciebie serwer wyslal) to wysylasz kolejne polecenia, ktore po kolei skladaja maila w calosc. Jakie to pisal nie bede, bo nie pamietam, a mieszac nie chce
  • na koncu wysylasz polecenie (znowu tekst z serii polecen protokolu SMTP), zeby serwer w swej nieocenionej laskawosci maila wyslal i grzecznie sie zegnasz :)
  • wypada tez poczekac, zeby serwer tez sie pozegnal odpowiednim tekstem, dla pewnosci, ze wszystko poszlo ok.

i to tyle. Bardzo podobnie dziala polecenie mail, ktore laczy sie z programem systemowym (np. sendmail w linuksie) i kaze mu wyslac maila, ktory to program robi to w sposob jak powyzej.

0

:-) To to o co mi chodziło :-)
A gdybym chciał je wysłać bez PHP są do tego jakieś programy czy coś??

0

Thunderbird :D

0

Nie do końca o to chodzi :P

0

No to co rozumiesz przez 'jakies programy'? Programy pocztowe to wlasnie takie programy, ktore wysylaja maile bez php ;)

0

Może masz racje :) . Tyle że chodziło mi o program do wysyłania komend SMTP bez wykorzystania PHP ale zawsze można sobie samemu napisać prosty skrypt ;-)

0

telnet ip_serwera_smtp 25

i juz mozesz sobie na zywo z serwerem rozmawiac :)

0

Niestety nie wyskakuje mi błąd widoczy tutaj : www.programmersos.republika.pl/o.bmp
i nic nie pomaga (łączyłem się z o2 i wp) :-(

0

A jak sie laczysz? Bo mi hula na o2 na przyklad...

0

start>uruchom>cmd
Wpisuje: telnet www.o2.pl(próbowałem różne rzeczy) 25 [enter]

i po chwili wyskakuje mi ten napis. Nie mam pojęcia od czego to może być.
Nie wiem czy to przez to ale wrazie czego podam więcej danych: Mam internet przez kablówkę, modem podłączony do USB i net mi chodzi :-) nie wiem czy te informacje w czymś pomogą ale wrazie czego podaje ;)

P.S. Jeśli nie podam portu łączy się z portem 23 i po chwili wyświetla że nie można nawiązać połączenia.
Mam XP-ka

0

www.o2.pl to nie serwer pocztowy, tylko www (jak sama nazwa wskazuje ;))

poczta.o2.pl

do wp nie znam, ale pewnie na stronie gdzies maja napisane w ustawieniach - to ten sam serwer, ktory wpisujesz w ustawieniach programu pocztowego.

0

Rzeczywiście :D
Dzięki to jest świetne :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1