[PHP] Bład w mail

0

Nie wiem czemu ale wyskakuje mi błąd...

Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in C:\xampp\htdocs\fs\kontakt_form.php on line 34

Niby kod prosty ale jest to ostrzeżenie....


<html>
<head>

</head>
<body>
<form action="kontakt_form.php" method="POST">
<p><strong>Imie i Nazwisko : </strong> 
<input type = "text" size = "30" name = "imie_nazwisko_text"></p>

<p><strong>Adres e-mail : </strong>
<input type = "text" size = "30" name = "email_text"></p>
<br>

<p><strong>Wiadomosc : </strong>
<br> 
<textarea name = "tresc_wiadomosci_textarea" cols=50 rows=10></textarea> </p>
<p><input type = "submit" value="Wyślij"> </p>
</form>
</body>
</html>
<?php
if (isset($_POST['imie_nazwisko_text']) && isset($_POST['email_text'])) 
{
$tresc_wiadomosc = "Imie i nazwisko : ". $_POST["imie_nazwisko_text"]."\n";
$tresc_wiadomosc .= "E-mail : ". $_POST["email_text"]."\n";
//$tresc_wiadomosc .= "Wiadomość : " $_POST["tresc_wiadomosci_textarea"];
}

$odbiorca = "[email protected]";
$temat = "Formularz kontaktowy";
$naglowki = "From: Strona WWW <[email protected]>"."r\n";
$naglowki = "ReplyTo : ". $_POST["email_text"]."\r\n"	;
mail($odbiorca, $temat, $tresc, $naglowki);




?>
0

"sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing

To mówi chyba wszystko.

Ustaw sendmail_from w php.ini lub ustaw nagłówek From: przy wysyłaniu maila.

0
nav napisał(a)

"sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing

To mówi chyba wszystko.

Ustaw sendmail_from w php.ini lub ustaw nagłówek From: przy wysyłaniu maila.

No ale nagłowek jest ustawiony... Odpowiednia zmienna...
Hmm a co mam wpisac w sendmail_from ?? Tam mam juz podanego jakiegos domyslnego emaila (chyba jest fikcyjny)

0

"r\n" - zgubiłeś jedno \ w nagłówku From. A w php.ini masz chyba nieodkomentowany wpis sendmail_from.

0

Naglowek nie jest poprawnie ustawiony, uzywasz:
$naglowki = "From: Strona WWW [email protected]"."r\n";
po to, by zaraz nadpisac ten naglowek:
$naglowki = "ReplyTo : ". $_POST["email_text"]."\r\n";

Zrob tak:
$naglowki = "From: Strona WWW [email protected]"."\r\n";
$naglowki .= "ReplyTo : ". $_POST["email_text"]."\r\n";

Jeszcze pamietaj o jednej rzeczy, w zaleznosci od Twojego serwera www zeby headery byly poprawnie wyslane czasem bedziesz musial stosowac tylko "\n" a czasem "\r\n". Jak juz pisalem - zalezy to od serwera. Przetestuj jak to wyglada u Ciebie.

0
yacooh napisał(a)

Naglowek nie jest poprawnie ustawiony, uzywasz:
$naglowki = "From: Strona WWW [email protected]"."r\n";
po to, by zaraz nadpisac ten naglowek:
$naglowki = "ReplyTo : ". $_POST["email_text"]."\r\n";

Zrob tak:
$naglowki = "From: Strona WWW [email protected]"."\r\n";
$naglowki .= "ReplyTo : ". $_POST["email_text"]."\r\n";

Jeszcze pamietaj o jednej rzeczy, w zaleznosci od Twojego serwera www zeby headery byly poprawnie wyslane czasem bedziesz musial stosowac tylko "\n" a czasem "\r\n". Jak juz pisalem - zalezy to od serwera. Przetestuj jak to wyglada u Ciebie.

Ok dziieki :-) Chyba dziala, ale formularz testuje na localhost (uzywam XAMPP).

Teraz jest tylko ostrzeżenie
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\xampp\htdocs\fs\kontakt_form.php on line 34

W pliku php.ini

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25

; For Win32 only.
;sendmail_from = = [email protected]

Poczte mam na o2 i tam mają dochodzić dane z formularza... Byc moze na wlasciwym serwerze bedzie dzialac, bo lokalnie nie dziala

0

Lokalnie nie działa, bo nie masz serwera smtp u siebie odpalonego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1