UEK Informatyka Stosowana - Program studiów

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-24 15:29
Pytanie
0

Jednym z przedmiotów jest pracownia programowanie. Mam pytanie to będzie tak za koleją jak piszę, czyli najpierw C, C++ i tak dalej, czy może kilka na raz? Obecnie znam tylko jakieś podstawy C++/C#. Co myślicie o tej książce http://helion.pl/ksiazki/jezy[...]ie-v-stephen-prata,jcszpr.htm. Pewnie warto jakieś pojęcie wcześniej mieć o danym języku. Jakie jest wasze zdanie?

Przedmiot ten będzie prowadzony przez 5 semestrów. Obejmuje szeroki zakres wiedzy i umiejętności praktycznych związanych z tworzeniem oprogramowania. W jego skład wchodzą takie zagadnienia jak:

  • uzyskanie umiejętności posługiwania się zintegrowanym środowiskiem programistycznym,
  • ugruntowanie znajomości pojęć i metod programowania strukturalnego, rozwój umiejętności programowania w języku C,
  • zapoznanie z obiektowym paradygmatem projektowania i programowania, nabycie umiejętności posługiwania się językiem C++ oraz jego standardowymi bibliotekami,
  • poznanie problematyki programowania aplikacji dla konkretnej platformy systemowej oraz zasadami posługiwania się SDK, API oraz bibliotekami typu application framework,
  • prezentacja zagadnień projektowania i tworzenia interfejsu użytkownika w aplikacjach,
  • nabycie umiejętności programowania aplikacji systemu operacyjnego Windows,
  • wprowadzenie do programowania aplikacji wieloplatformowych, rozproszonych i mobilnych,
  • nabycie umiejętności programowania w języku Java i posługiwania się Java API,
  • przygotowanie do pracy w zespołowych przedsięwzięciach programistycznych,
  • praktyczne zapoznanie studentów z przebiegiem procesu wytwórczego oprogramowania,
  • zapoznanie z technologiami tworzenia aplikacji internetowych i intranetowych,
  • rozwój umiejętności projektowania aplikacji o architekturze wielowarstwowej w środowisku klient-serwer,
  • nabycie umiejętności programowania w języku PHP,
  • ugruntowanie umiejętności projektowania baz danych i tworzenia webowego interfejsu użytkownika.

Pozostało 580 znaków

2011-08-01 14:23
Dash
0

Jestem na tym kierunku i odnośnie programowania - nigdy wcześniej nie miałem styczności z żadnym z języków programowania, a mimo to nie miałem problemów z zaliczeniem. W 1-wszym semestrze zaczyna się od C, uczysz się tam podstaw itp., a następnie w kolejnym semestrze przeskakujesz na C++. Oprócz tego masz jeszcze w 1-wszym semestrze podstawy programowania w Asemblerze i XML (transformacje na html, schematy, css, kanały rss, xPath).

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 13:48
0
Dash napisał(a)

nigdy wcześniej nie miałem styczności z żadnym z języków programowania, a mimo to nie miałem problemów z zaliczeniem

to znaczy ze albo poziom choojowy albo rzeczywiscie nadajesz sie do tej roboty :)


Pozostało 580 znaków

2011-08-02 17:46
0

Dzięki za odpowiedź.

Pozostało 580 znaków

2011-08-11 23:00
Dash
0

Raczej poziom ch... chociaż nie wiem jak jest na 1-wszym roku na innych uczelniach, ale u nas znacznie ciężej było z analizą i ekonomią ( mikro i makro jednocześnie w jednym semestrze... ^^)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0