Programistyczne WTF jakie Was spotkały

Odpowiedz Nowy wątek
2009-04-03 11:31
rnd
6

Dziś w pracy moim oczom ukazała się klasa na 30k linijek. W jednym pliku.
Jeszcze jestem w szoku :-D
A jakie Wy mieliście WTF?


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-12-04 00:47

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 11:44
0

Ciekawe definicje TRUE i FALSE dla C (szkoda że się sypią przez priorytet operatorów):

#define TRUE '/'/'/'
#define FALSE '-'-'-'

Kilka dni się zastanawiałem jak to działa.

Wytwór tzw. sprytnego programisty? - vpiotr 2017-07-23 21:47

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 12:30
0

ja tam <ort>zadko </ort>mam WTF bo jak siedze w robocie to ostatnia rzecza jaka mi sie wtedy chce jest patrzenie w kod :P


Pozostało 580 znaków

2009-04-03 12:37
1

781 osobnych zapytan do bazy danych, by wyswietlic naglowek z informacjami klienta i 10 jego ostatnich zamowien... i sie zastanawiaja, czemu strona laduje sie pol minuty :|

Cos podobnego to pare milionow iteracji w petli w aplikacji na serwerze by przetworzyc dane z bazy danych (ktore wpierw pobierane byly prostym selectem) i wyswietlic... 10 wierszy (trwalo to do polgodziny). No ale coz zrobic, ze niektorzy tak programuja :|


Senior Software Designer .NET

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 13:03
0

Kod COBOL przeniesiony na Javę z zachowaniem sekcji, paragrafów i zdań. Oznaczało to m.n. operację otwórz-zapisz-zamknij na pliku dla każdego rekordu pobieranego z DB. Każdy rekord był pobierany w osobnym zapytaniu. Codziennie trzeba przetworzyć około 3 mln rekordów. W oryginalnym środowisku program działał około 20 minut. Po przeniesieniu na około stu krotnie mocniejszą maszynę program działał około 3 godzin.
Obecnie przepisuję go od nowa przy czym muszę zachować API. Zatem po przetworzeniu generuję grupy COBOLowo-LINCowe. hehehe

W COBOLu (iSeries) jest coś takiego jak "szybkie re-otwarcie" (nie pamiętam dokładnej nazwy). W COBOLu masz też np. bindowanie na twardo z SQL-em (np. z/OS). W Javie trzeba się trochę wysilić żeby nie mając tego móc równie szybko przetworzyć rekordy. - vpiotr 2017-07-23 21:51
@vpiotr: OPEN "extended" chyba. Rzecz w tym, że JVM w swojej HotSpotowej implementacji nie używa bardziej zaawansowanych mechanizmów odczytu, by zachować kompatybilność zachowania pomiędzy różnymi systemami. Dlatego też trzeba się napocić, by otrzymać dobre wyniki. Po 8 latach od napisania tego postu już to wiem i bym pewno to jeszcze inaczej zaimplementował. - Koziołek 2017-07-24 09:20

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 14:20
0

COBOL? Współczuję

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 15:10
0

manfredek:
ujmij to w nawiasy i bedzie dzialac.


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 16:14
0
donkey7 napisał(a)

manfredek:
ujmij to w nawiasy i bedzie dzialac.
Oj wiem, ale nie o to chodzi, tylko o to, że te definicje dziwnie wyglądają

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 16:48
0

Manfredek:
Tak z ciekawości, jak to działa, bo jakoś nie potrafię do tego dojść :O


The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny'

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 17:34
0

Ciekawie wygladajacy define to np. taki ;)

#define class class __decl(dllexport)

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2009-04-03 17:38
0
sprzedamsanki napisał(a)

Manfredek:
Tak z ciekawości, jak to działa, bo jakoś nie potrafię do tego dojść :O
TRUE to dzielenie kodu ASCII / przez ten kod ASCII, FALSE to odejmowanie kodu ASCII znaku - od tego kodu. Czyli 1 i 0. Aha - pisz manfredek (lub, lepiej, manfred).

@up: Zdaje się że nie można zrobić makra o nazwie słowa kluczowego.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0