Programistyczne WTF jakie Was spotkały

Odpowiedz Nowy wątek
2009-04-03 11:31
rnd
10

Dziś w pracy moim oczom ukazała się klasa na 30k linijek. W jednym pliku.
Jeszcze jestem w szoku :-D
A jakie Wy mieliście WTF?


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-12-04 00:47

Pozostało 580 znaków

2018-12-15 11:54
5

title

Myslalem ze to ta sama wklejka co zawsze, masz szczescie - stivens 2018-12-15 12:21
wowow co za bullshit :O mam nadzieję, że takie skarbeńki pozostaną tylko i wyłącznie w tym języku ;_; - Sunnydev 2018-12-22 22:54
JPA też jest poku*** - Julian_ 2018-12-22 23:02

Pozostało 580 znaków

2018-12-15 19:53
1

Kończy mi się miejsce na Google, z czego 90% to Gmail. No to wbiłem has:attachment larger:20M i zrzucam na dysk usuwając maile.. Zonk!

Nietypowe wykorzystanie – konto tymczasowo zablokowane

Twoje konto zostało tymczasowo wyłączone przez Google w trosce o bezpieczeństwo naszych systemów. Dzieje się tak najczęściej po wykryciu zaskakująco dużej aktywności na koncie. W większości przypadków dostęp można odzyskać w ciągu godziny. W rzadkich przypadkach odzyskanie dostępu może zająć maksymalnie 24 godziny.
Oto kilka możliwych przyczyn wyłączenia konta:
1) Odbieranie, usuwanie lub pobieranie w krótkim czasie dużej ilości poczty przy użyciu protokołu POP lub IMAP.

No to może do końca roku się uda...


przed chwilą z duszą na ramieniu zrobiłem to samo na moim gmailu. Na szczęście bana nie dostałem ;) - cerrato 2018-12-15 22:34
No mi już Google zablokował kilka pobocznych adresów Gmail, bo dawno się nie logowałem i "nie rozpoznał mojego urządzenia" (dlatego właśnie pojawiają się informacje o tym, żeby "zabezpieczyć konto" przez podanie swojego numeru telefonu, bo to taki szantaż, że jak nie podasz numeru telefonu, to Google może ci w każdej chwili zablokować i nie odzyskasz już. - LukeJL 2018-12-15 23:17
lol, teraz po każdym odblokowaniu mogę ściągnąć jeden załącznik i znów blokada... - Marooned 2018-12-16 02:05
Jeszcze pół roku i co się uda ;) - cerrato 2018-12-16 10:08
Nie pojmuję, jak można używać poczty przez bramkę www, a jeszcze w takich warunkach :)p - Freja Draco dziś, 12:21

Pozostało 580 znaków

2018-12-22 21:58
0

Po walce z trzema monitorami mam Minta zamiast Debiana.

Pierwszy WTF:

Z grubsza toto dziala ale trzeba wszystkie monitory wlaczyc przy starcie systemu bo inaczej sie synchronizacja rozjezdza, do tego nie moge miec zadnego z nich przelaczonego na stacjonarke.

Jak wylacze srodkowy monitor w czasie pracy to potem wszystko glupieje i trzeba rebootowac.

Drugi:

Dzisiaj chcialem dodac zegarek na pozostalych monitorach poza glownym. I znalezienie jak sie aplet nazywa bylo nietrywialne, probowalem wszelkie clock, time itp. A aplet jak sama nazwa wskazuje to "calendar" :)

ten calendar mnie łapie za każdym razem - no ale przeciez jak klikniesz to jest kalendarz :) - dzek69 2018-12-22 21:59
nie narzekaj jaki ten Mint nie jest zły - jakby nie patrzeć, jednak na nim zostałeś :P - cerrato 2018-12-22 22:34
Ludzie pytają mnie czasem, czemu wolę tego strasznego Windowsa xD - aurel 2018-12-23 11:13
@aurel: na strasnzym Windowsie akurat ta funkcjonalnosc dzial ladnie. Za to wliczajac czas na Windows updaty , to nawet z tymio rebootami na Linuxie jest szybciej. - WhiteLightning 2018-12-23 14:59
@WhiteLightning: nie odczuwa tego problemu - po prostu ustawiam aktualizację tak, by odpalała się gdy śpię. - aurel 2018-12-23 17:09
Też miałem problemy z monitorami na Debianie. Za cholerą to działało losowo. Raz dobrze przełączało, raz nie. Pracuje na lapku w setach 1 - sam lapek, 2 - lapek z TV, 3 - lapek z 1 monitorem, 4 - lapek z 3 monitorami. Za każdym podłączeniem do stacji dokującej Windows rozpoznaje jaki to set i ustawia pozycje ekranów względem siebie, główny ekran, orientacje pion/poziom i rozdzielczość. W linuxie trzeba by zamiast pracować pisać skrypty co to wykrywają i je utrzymywać, przy każdej aktualizacji jądra :P - somedev 2018-12-23 17:24

Pozostało 580 znaków

2018-12-23 11:34
1

Bądź mną. Nowy lapek. Domyślnie oczywiście z windowsem. Filthy Casual.
Reinstall na ubuntu z budgie, bo taki ładny. Procesor grzeje się niesamowicie - 80* na idlu, nie wiadomo czemu. Może kwestia teog, że to community edition ubuntu jakiś, spróbujmy z oficjalnym.
Reinstall na ubuntu normalnego. Grzeje się w dalszym ciągu. Próbuję konfigurować chłodzenie. Żaden z dostępnych programów ootb nie działa. Próbuję pisać własny config do kontrolera wiatraczka - kontroler nie obsługiwany przez kernel - nawet go nie widzi, ale ubuntu to przecież starocie, nie tracę nadziei - reinstall na Manjaro Rolling Release z najnowszym możliwym jądrem. To samo.
Poddaj się po kilkunastu h batalii. Windows my old friend.
Po kilku miesiącach powrót - nowy kernel, który podobno wspiera. Goodbye Microsoft, now Linus is my friend again.
Reinstall na manjaro. Żaden domyślny program do kontroli nie działa. Spróbuj znowu napisać własny config. Nie działa config rekomendowany przez program, ale coś już przynajmniej wykrywa! Kilka h później - udało się.
Pojawia się problem - touchpad nie działa. Znany mi od zawsze mankament - szybka instalacja jednej paczki i gotowe.
Pojawia się problem - część obrazów Dockera przestała mi się budować, bo tak i koniec. Wpadam w rozpacz.
Okazuje się, że to wina nowego kernela i prawdopodobnie czeka mnie downgrade tegożże, czyli grzanie się laptopa, czyli powrót do Windowsa.
Próbuję tego uniknąć za wszelką cenę.
Jednak udało się znaleźć rozwiązanie - echo N | sudo tee /sys/module/overlay/parameters/metacopy w konsoli i działa. To takie oczywiste, prawda?

I love Linux either way.

Pokaż pozostałe 7 komentarzy
@vpiotr najlepszy spopsób współdzielenia to git. Bazy in mem albo flywayem wszysyko wrzucane, żadnych durnych application serwerów i jest ok. - jarekr000000 2018-12-23 16:50
@jarekr000000: pytanie o vmki -> na jakim procku i na ile plynnie Ci chodza. Zastanawiam sie co trzeba miec zeby odpalic np. Ubuntu z X'ami i dzialalo to plynnie jako wirtualka ? - WhiteLightning 2018-12-23 16:50
U mnie na i7 chodzi raczej płynnie. W ubuntu deskop 3d compiz wszystkie możliwe rozpraszacze poinstalowane. - jarekr000000 2018-12-23 16:51
@jarekr000000: a ktory i7 ? Bo to tez robi roznice, ja mam 3 generacje i tam jest "tak se" - WhiteLightning 2018-12-23 20:14
Technicznie to mam tak z 4 własne komputery z i7 więc przekrój generacji. Do tego dochodzą firmowe... koszmar. Ale z vmkami problemu nie mam od tych najstarszych i7. IMO RAM i szybki ssd robi różnicę. (np. teraz siedze na i76820HK - jest git :-) ). - jarekr000000 2018-12-24 02:41

Pozostało 580 znaków

2018-12-31 10:36
10

Takie tam z dzisiaj:

ZonedDateTime now = ZonedDateTime.now(ZoneId.of("UTC")); // 2018-12-31T08:46:01.307Z[UTC]
String formatted = now.format(DateTimeFormatter.ofPattern("YYYY/MM/dd"));// 2019/12/31

Więc sformatowanie daty 2018-12-31 daje nam... 2019-12-31!
Java cannot into dates...
Wyjaśnienie: https://stackoverflow.com/que[...]urns-2011-in-simpledateformat


Na PW przyjmuje tylko (ciekawe!) zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie.
Pokaż pozostałe 3 komentarze
Chciało, by się rzec, że suchar, ale to jedna z tych rzeczy, które potrafią ugryźć w dupę pomimo napisania testów. - Koziołek 2018-12-31 11:13
Stringly typed - jarekr000000 2018-12-31 12:39
W PHP przynajmniej taki rok ma symbol "o", to się człowiek nie pomyli, bo nikt normalny na to nie wpadnie :D - Desu 2019-01-02 17:34

Pozostało 580 znaków

2019-01-04 23:00
5

W sumie to "problem" istnieje od jakiegoś czasu i po części sam przyłożyłem doń palec przeczuwając, do czego to może doprowadzić i nie odkręcając tego, ale dzisiaj jakoś rzuciło mi się w oczy to...

let data = response.data.data.data.data;

Skąd się to wzięło?

W skutek różnych takich zaszłości, naleciałości, połowicznie wykonanych poprawek, UI Driven Developmentu, sporej dysproporcji w liczbie devów robiących frontend i backend (odpowiednio 4 do 1, a później przez dłuższy czas 5 do 2 - w tej dwójce stażysta programista czyli ja) i godzenia tych poprawek z nowymi ficzerami "udało" nam się dobrnąć do takiej sytuacji:

  • JSON z danymi zwracanymi przez API owiniętymi we wprowadzony jakiś czas temu uwspólniony format znajduje jest w polu data odpowiedzi
  • ten nasz uwspólniony format w zależności od rezultatu trzyma informacje od błędzie (jako error) lub dane (jako data). Mógł to być jakiś payload, no ale ktoś stwierdził, że jak to są dane to powinno być data no i zostało.
  • Stare wrappery na dane, które miały "ułatwić" pracę na froncie (kilka rodzajów w zależności od tego, co im tam było wygodniej otrzymać) też mają pole data, gdzie trzymają jakieś dane w konkretnym formacie. Stare wrappery zostały, bo i po co robić większe zmiany na froncie (wywalanie ich obsługi + dodanie nowej z obsługą błędów) jeśli można było zrobić mniejsze (owinięcie obsługi starych w nowe z obsługą błędów).
  • jakoś tak wyszło, że któreś DTO z jakiegoś powodu również dostało pole data w którym coś siedzi...

Trzeba się przyczaić, aż ktoś znowu będzie wytrzeszczał oczy na ten łańcuszek i pogadać o refaktoringu ¯\_(ツ)_/¯


Blocker wiszący od miesiąca? Mówisz o tym criticalu z zeszłego tygodnia? A, tak, zalogowaliśmy przedwczoraj tego minor buga. Pewnie, zajmę się ASAP tym enhancementem. Nie ma sprawy, jak tylko podomykam taski to wezmę się za ten ficzer, tylko go jeszcze wyestymujemy przed kolejnym sprintem.
edytowany 1x, ostatnio: superdurszlak, 2019-01-04 23:00
Taki trochę Batman ;) - Klojtex 2019-01-04 23:59
A wystarczy raz dać result, raz response i już by lepiej wyglądało. Albo podejść do sprawy po męsku i wywalić frontend. - somekind 2019-01-05 00:43
@somekind coś tam przebąkiwałem, żeby chociaż jakoś inaczej to ponazywać, ale jaki może być autorytet stażysty :D - superdurszlak 2019-01-05 10:10
Nie ma zaskoczenia: DTO czyli data transfer object. - jarekr000000 2019-01-07 13:14

Pozostało 580 znaków

2019-01-09 15:12
1

Jak prawie polozyc sobie system? (Mint) wystarczy sprobowac skopiowac katalog z nie do konca sprawnego pendriva. Co wyczerpalo mi miejsce na dysku. Ciekawi mnie czy ma to jakis potencjal odnosnie buga/security buga.

[email protected]:/var/log$ ls -alh | grep G
total 26G
-rw-r-----   1 syslog            adm              13G Jan  9 15:01 kern.log
-rw-r-----   1 syslog            adm              13G Jan  9 15:08 syslog

a wszystko to takie wpisy: 

[email protected]:/var/log$ tail -n 10 syslog
Jan  9 15:01:22 szarik kernel: [15687.107271] FAT-fs (sdc1): error, fat_bmap_cluster: request beyond EOF (i_pos 10826514)
Jan  9 15:01:22 szarik kernel: [15687.107273] FAT-fs (sdc1): error, fat_bmap_cluster: request beyond EOF (i_pos 10826514)
Jan  9 15:01:22 szarik kernel: [15687.107276] FAT-fs (sdc1): error, fat_bmap_cluster: request beyond EOF (i_pos 10826514)
Pokaż pozostałe 2 komentarze
@alagner: niby tak, ale jak masz 30 GB wolnego, zgrywasz sobie rzeczy z kilku malych penow i dostajesz out of disc space to mozna sie zdziwic :) - WhiteLightning 2019-01-09 15:34
pytanie czy logrotate defaultowo był włączony. I czy działał dobrze, bo np. na CentOSie to wcale nie jest oczywiste. - alagner 2019-01-09 17:26
w sumie to sam też mam Minta na kilku maszynach, ale nigdzie nie zauważyłem problemów z logami. Zaraz sprawdzę, jak to wygląda u mnie. - cerrato 2019-01-09 20:35
no i sprawdziłem. Same maleństwa, nie ma powodów do paniki ;) - cerrato 2019-01-09 20:37
Bo caly czas to dzialalo normalnie: kluczowa byla proba zgrywania zawartosci z zepsutego pena. I to mi zapelnilo ok 30 GB w jakies pol godziny albo szybciej. - WhiteLightning 2019-01-09 20:43

Pozostało 580 znaków

2019-01-12 13:56
18

screenshot-20190112135603.png
W sumie racja, zapomniałem

Pokaż pozostałe 2 komentarze
Widziałem bzdurną walidację w drugą stronę: że koniecznie trzeba podać ulicę. Ktoś zapomniał że wiele wiosek nie ma nazwanych ulic... - Azarien 2019-01-15 22:21
@Azarien: wtedy się wpisuje nazwę wioski w miejsce nazwy ulicy - Sarrus wczoraj, 16:50
@Sarrus: brzydki workaround :-) - Azarien wczoraj, 17:01
E tam. Pisze się ulica Główna, albo nawet Gówna, jak się chce pośmieszkować. - jarekr000000 wczoraj, 17:06
@jarekr000000: a to już nawet nie workaround tylko hack :P - Azarien wczoraj, 18:37

Pozostało 580 znaków

dziś, 11:44
4

wklejam 15 linijek z logów podczas rebase w bitbucket, SEND a tu coś takiego:
screenshot-20190117114333.png

z tego co pamiętam normalny skype nie ma takich ograniczeń.
A jak już jest takie głupie ograniczenie, to niech UI pokazuje interaktywnie jaki jest ten limit, żebym nie musiał zgadywać.


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 2x, ostatnio: MarekR22, dziś, 11:57
Już niedługo... skype for business ma niby się zmienić w MS Teams - axelbest dziś, 11:45
MS Teams już przecież jest. Jak już to po prostu chcą wyłączyć skype for business - OverMorda dziś, 15:45
Zanim był Skype for Bussines MS miał swojego komunikatora (LinQ?), który był do .... . Przejęli Skype i go popsuli. Z MS Teams pewnie też tak będzie. - MarekR22 dziś, 15:48
U nas w firmie MS Teams się sprawdza akurat, mieliśmy dwa podejścia, za pierwszym razem nie wypaliło (za wczesna faza produktu), ale teraz jest ok. - _Mateusz_ dziś, 16:41

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

2 użytkowników online, w tym zalogowanych: 1, gości: 0, botów: 1

Robot: Semrush

Użytkownik: danek