Nadaje sie na juniora lub staż w .net ?

0

Jak w tytule, zamierzam w niedługim czasie zacząć wysyłać cv do firm aby zdobyć pierwszą prace, i nie wiem czy z moim gitem mam szansę.
link: https://github.com/AdrianGajewski1
Dzięki z góry za każdą opinie.

1

Ale będziesz mieć jakieś (najlepiej sensowne) CV?

3

@Adrian 1: Według mnie możesz wysyłać. W kodzie z twoich repozytoriów jest się o co przyczepić, ale widać ciągłość i stopniowy progress. Także jak będziesz miał odrobinę szczęścia to ktoś to doceni.

Edit: pomyśl nad zmianą nazwy na GH, bo ta jedynka słabo wygląda.

4

2 min spojrzałem na MotoShop. Ja bym powiedział, że ten projekt sklepu jak na osobę bez doświadczenia komercyjnego jest dobry. Jeśli nie jest on kopiuj wklej z tutoriala tylko z głową napisany i co najważniejsze rozumiesz co tam się dzieje to spokojnie możesz słać.

Problemem w dzisiejszych czasach juniorów nie są niestety umiejętności (bo te często są znacznie większe niż jak ja zaczynałem) a szczęście w tym żeby w ogóle dostać się na rozmowę.

EDIT: Mówię o części asp.net core.

0

Jeszcze pytanie, CV pisać w języku angielskim czy po polsku? A może obie wersje?

0

@Adrian 1:

Zacznij od określenia, gdzie chcesz startować. Chcesz aplikować do malej polskiej firmy w Karpaczu czy do Mordoru?

1
Adrian 1 napisał(a):

Jeszcze pytanie, CV pisać w języku angielskim czy po polsku? A może obie wersje?

Jeśli do zagranicznej firmy - oczywiście po angielsku.
Jeśli do polskiego oddziału międzynarodowej firmy i będzie to praca w międzynarodowym środowisku - po angielsku.
Jeśli do polskiego oddziału międzynarodowej firmy, ale masz pewność, że zespół będzie całkowicie polskojęzyczny - po polsku.
Jeśli do polskiej firmy - po polsku.

To jest oczywiście moje zdanie.

0

Według was jeśli nie mam doświadczenia to opisać w CV zrealizowane projekty na githubie?
Edit: I czy miałby ktoś jakiś dobry wzór CV? Aby się zainspirować.

1
Adrian 1 napisał(a):

Według was jeśli nie mam doświadczenia to opisać w CV zrealizowane projekty na githubie?

Jak najbardziej je opisać.
Kilka nietrywialnych, przyzwoicie napisanych projektów to będzie duży atut twojej kandydatury.
Warto też zadbać, aby readme na samym GitHubie były w porządnym stanie.
Przejrzałem na wyrywki - wydaje się, że jest OK.

Mnie trochę razi "kreatywna" pisownia nazw technologii (np. "Asp net" - sam Microsoft ma w tej kwestii nieco inną wizję, zob. https://dotnet.microsoft.com/apps/aspnet). To już oczywiście drobiazg.

maszrum napisał(a):

Jeśli do polskiego oddziału międzynarodowej firmy, ale masz pewność, że zespół będzie całkowicie polskojęzyczny - po polsku.

CV po angielsku też powinno być OK.
To jest uniwersalny język w IT.
Nie jest zresztą wcale powiedziane, że CV nie wędrują poza obręb zespołu.
Przepływ danych w procesie rekrutacyjnym może biec rozmaitymi ścieżkami w obrębie firmy.

4
V-2 napisał(a):

CV po angielsku też powinno być OK.
To jest uniwersalny język w IT.
Nie jest zresztą wcale powiedziane, że CV nie wędrują poza obręb zespołu.
Przepływ danych w procesie rekrutacyjnym może biec rozmaitymi ścieżkami w obrębie firmy.

Jakbym miał wątpliwości to napisałbym w takim samym języku w jakim jest ogłoszenie/oferta.

0

@Adrian 1:

Edit: I czy miałby ktoś jakiś dobry wzór CV? Aby się zainspirować.

Osobiście odradzałbym wszelkiego rodzaju generatory CV. Szczególnie te "przepiękne" (z gwiazdkami, wykresikami, kolorkami itd.) ;)

Dobrym sposobem jest iść na Hacker News - https://news.ycombinator.com/ - i poszukać cyklicznych wątków "Who wants to be hired".
Dobrej klasy programiści linkują tam nieraz do swoich CV.

Nie twierdzę, że wszystkie warto brać za wzór.
Ale jeśli się trochę poprzegłąda, można już sobie wyrobić ogólny pogląd, jak może wyglądać sensowne, zwięzłe CV.
Np. (pierwsze z brzegu):

Na dodatek są one po angielsku, więc można traktować je jako orientacyjną inspirację w kwestii słownictwa, konwencji itd.

Samą CV możesz zresztą wrzucić do oceny w tym dziale forum, niejeden użytkownik już tak robił i wydaje mi się, że ludzie dostawali sporo sensownych uwag.

0

Stworzyłem swoje pierwsze CV, troche się nad tym pomęczyłem.
Proszę o jakieś opinie, co by dodać, co usunąć lub co zmienić.
CV_PL.pdf
Jeśli chodzi o wykształcenie to w zeszłym roku skończyłem liceum, na studia chcę iść zaocznie w tym roku ale najpierw chciałem spróbować swoich sił w poszukiwaniu pracy.

0

Estetycznie średnio mi się podoba, zamiast "od dobrych 2 lat" bardziej pasuje "ponad", poza tym takie wprowadzenie to wg mnie bardzo fajny pomysł.
Bardziej wyróżniłbym sekcję z projektami, po lewo to same buzzwordy (ale też ważne dla HRów), ale rozszerzenie do VSa to bardzo fajny pomysł, którym warto się tak pochwalić, żeby nikt tego nie przeoczył.

PS Co do tego rozszerzenia to jako potencjalny użytkownik wolałbym coś bez okienka, np. PPM na pliku i wygenerowanie klas do pliku/do schowka.

2

@Adrian 1:

Popracuj nad wstępem. Może skorzystasz z jakiegoś biura karier w Trójmieście, to omówią z tobą CV (studentowi byłoby łatwiej, bo przynajmniej przed pandemią, takie wsparcie mógł uzyskać na uczelni).

PS
Jestem początkujący .net developerem

To już popraw bez pomocy biura karier ;)

7
Adrian 1 napisał(a):

Stworzyłem swoje pierwsze CV, troche się nad tym pomęczyłem.

Proszę o jakieś opinie, co by dodać, co usunąć lub co zmienić.

  • Pokusa "przepiękności" jednak wygrała? : ) Moim zdaniem pod względem graficznym to CV wygląda chaotycznie i pretensjonalnie. Jak ulotka osiedlowego sklepu, którego właściciel postanowił marketingowo zaszaleć.
    Ogłoszenie wiekopomnego faktu, że ukończyłeś liceum, nie wymaga chyba jebitnego nagłówka z ikoną przedstawiającą biret. Te ikonki to jest obciach i cepelia.
    Natłok różnych wielkości i krojów czcionki też nie wygląda dobrze, a co gorsza osłabia czytelność.
  • Złe wrażenie robią błędy językowe, literówki. Jest ich o wiele za dużo. @BraVolt wytknął ci już literówkę na samym początku tego CV. Dalej nie jest lepiej: "moge", "komunikacje", "pozycje", "prace", "konwersje", "pisanie testów używając" (swoją drogą, do czego poza testami nadaje się XUnit?), "integrację a Google".
    Dobry programista powinien być spostrzegawczy i przywiązywać wagę do szczegółów. A jeśli nie poradził sobie z tym we własnym CV, to czy poradzi sobie w kodzie?
    Wątpię też, czy język może być "ciągle rozwijany".
    Po polsku przymiotniki, nawet opisujące narodowość, piszemy małą literą, a więc język hiszpański, a nie "Hiszpański".
    I tak dalej...
  • Wrażenie niechlujstwa potęgują literówki w nazwach technologii. "RESTfull" zamiast "RESTful". ".NET" występuje u ciebie w dwóch wersjach, obie są niepoprawne (".Net", ".net").
  • Twoim największym atutem są projekty własne. Tymczasem umieściłeś je poniżej informacji o ukończeniu LO - na dodatek maczkiem.
    Osoba czytająca twoje CV ma 95% szansy, że dowie się, do jakiej szkoły chodziłeś, co szczerze mówiąc nikogo nie obchodzi. No chyba, że to jakaś elitarna szkoła owiana legendą.
    O tym zaś, że napisałeś rozszerzenie do Visual Studio, ocenione przez użytkowników (wprawdzie czterech, ale mniejsza o to) na pięć gwiazdek - doczyta z prawdopodobieństwem poniżej 5%.
    Gdzie tu logika?
  • Twoja znajomość języków też nie jest imponująca, a zatem nie widzę potrzeby, by tak tę sekcję eksponować. Zrzuć ją na dół!
  • Warto być może sprecyzować, z którą wersją C# jesteś zaznajomiony.
  • Visual Studio Code to koniec końców dosyć prosty edytor, nie wiem więc, czy koniecznie chwaliłbym się jego obsługą na CV. No chyba, że naprawdę jesteś tzw. power userem i wywijasz w nim zaawansowane myki, których przeciętny użytkownik nie stosuje.
  • Czytającego twoje CV może trochę odstraszyć fakt, że HTML, CSS czy SASS uważasz za języki programowania.
  • LinkedIn umożliwia wygenerowanie uproszczonego, przyjaznego linka do profilu - bez śmieci w stylu "1246ba18b/". Niby drobiazg, ale kandydat na inżyniera (oprogramowania) mógłby o takie drobiazgi dbać.
  • Po polsku zwyczajowo nie zapisujemy dat w formacie "2017-09". Do konwencji należy "09.2017", "IX 2017". Z kolei zakresy, czy przedziały czasowe zapisujemy przy pomocy dywizu (myślnika), a nie ukośnika.
  • Spora część tego CV nadaje się moim zdaniem do wycięcia.
    • Cały akapit przybliżający twoją osobę niczego ciekawego ani zachęcającego nie mówi. Składa się z truizmów, zrozumiałych same przez się (widać, że jesteś osobą początkującą, szukającą pierwszej pracy itd.), niezręczności ("dobrych 2 lat"?) i niepotrzebnego podkreślania negatywów ("nie posiadam jeszcze doświadczenia").
      Sama obecność takiego tzw. profilu osobistego jest typowa raczej dla konwencji anglojęzycznej. A to CV jest po polsku. Jeżeli chciałbyś zachować taką sekcję w CV, powinna brzmieć bardziej atrakcyjnie.
      Coś w stylu: "Jestem entuzjastą programowania, stale poszerzającym kwalifikacje. W aplikacjach stosuję nowe technologie i najlepsze praktyki branżowe, jak testy jednostkowe (XUnit). Wśród moich samodzielnie zrealizowanych projektów znajduje się m.in. wysoko oceniane rozszerzenie do Visual Studio. Poszukuję możliwości, by swoimi umiejętnościami i zapałem do rozwoju wesprzeć zespół pracujący w środowisku komercyjnym".
      Czytającego interesuje, co ty możesz zrobić dla niego, a nie co on dla ciebie.
      "Szukam swojej pierwszej pracy która pozwoli mi postawić pierwsze kroki w zdobywaniu doświadczenia" - porównaj to z ostatnim zdaniem mojej propozycji, widzisz chyba różnicę.
    • Wpisywanie do CV znajomości języka ojczystego jest śmieszne.
    • Wpisywanie do CV adresu domowego jest marnowaniem miejsca. Nie spodziewałbym się, by jakakolwiek firma chciała wysłać ci odpowiedź na pocztówce.
    • Jaki jest sens wpisywania "link: " przed linkiem, "LinkedIn: " przed "www.linkedin.com", "e-mail" przed adresem email, itd.? Idąc tym tropem, przed "Adrian Gajewski" powinieneś był sprecyzować, że to "Imię i nazwisko:", żeby czytelnik nie popadł w dezorientację : )
    • Tak samo powycinaj watę z opisów projektów. Zamiast "jest to rozszerzenie do Visual Studio" - "rozszerzenie do Visual Studio".
      Zamiast "podczas implementacji projektu stworzyłem w pełni działające REST API" - po prostu "REST API".
      Wiadomo, że podczas implementacji, a nie podczas przerwy na papierosa. Wiadomo, że to ty stworzyłeś, a nie wujek Marian (a w każdym razie tak zakłada czytający). Powinno być też oczywiste, że jest ono działające w pełni, a nie np. tylko w połowie. Jeśli potrzebny ci tu jakiś kwalifikator, to napisz coś w rodzaju "szerokie i kompletne REST API".
0

@V-2: Nie miałem intencji wytykać już od początku tylko zasugerować, że "wymagane jest przejrzenie, nie tylko przez doradcę zawodowego" ale zwykłe przeczytanie tekstu - najlepiej przez inną osobę - żeby wyszukać co większe byki/literówki.

0
BraVolt napisał(a):

@V-2: Nie miałem intencji wytykać już od początku tylko zasugerować, że "wymagane jest przejrzenie, nie tylko przez doradcę zawodowego" ale zwykłe, żeby poszukać co większe byki/literówki.

Przez "już na początku" miałem na myśli, że "już na początku CV"; w pierwszym zdaniu.

O czego początek miałoby mi chodzić według ciebie, nie jestem szczerze mówiąc pewien :)

1

@V-2: Na początku kariery
Na początku mojej przygody z programowaniem
Na początku starań o pierwszą pracę

;)

1

@BraVolt, @V-2, @Saalin Dziękuję za pomoc, właśnie dostałem się na rozmowę kwalifikacyjną na wtorek. Mam kilka pytań.

  • jakich pytań mogę się spodziewać? Stanowisko to junior .net developer.
  • jak się ubrać ? Normalnie czy w garnitur?
    Jeżeli mielibyście jeszcze jakieś rady dodatkowe to z góry dziękuję.
1

@Adrian 1: Gratuluję. Jak widzisz, nie taki diabeł straszny.
Nie wiesz jak się ubierze osoba z którą będziesz rozmawiać? Pewnie nie wiesz, też bym nie wiedział.Może:

Nie krawatuj się :)

2
Adrian 1 napisał(a):

@BraVolt, @V-2, @Saalin Dziękuję za pomoc, właśnie dostałem się na rozmowę kwalifikacyjną na wtorek. Mam kilka pytań.

  • jakich pytań mogę się spodziewać? Stanowisko to junior .net developer.

Gratuluję zaproszenia.

Wyguglowałbym sobie po prostu "basic interview questions" dla .NET, C#, Angular, SQL - i co jeszcze masz w CV.

Spodziewałbym się też paru pytań ogólnoprogramistycznych, w rodzaju "czym się różni klasa abstrakcyjna od interfejsu", "a co to jest singleton" itp. klasyki gatunku.

Bądź gotów, że zechcą porozmawiać chwilę o tych twoich projektach.
Na twoim miejscu sam bym je sobie jeszcze przejrzał, odświeżył pamięć, przygotował sobie kilka gładkich zdań na temat każdego z nich (jak działa, czego się przy jego okazji nauczyleś itp.)

Przygotuj sobie też kilka pytań własnych na koniec. Kilka propozycji podałem we wpisie Wasze pytania do potencjalnego pracodawcy

  • jak się ubrać ? Normalnie czy w garnitur?

Na pewno nie w garnitur, to nie ta branża (chyba, że idziesz na programistę do banku, w takim wypadku należy wypożyczyć smoking i cylinder).
Nie szedłbym także na rozmowę w bluzie z kapturem ani t-shircie "sex instruktor, pierwsza lekcja za darmo".
Najbezpieczniej ubrać się w stylu "smart casual", czyli w koszulę, ewentualnie polówkę. Tak jak na kolację do porządniejszej restauracji nie poszedłbyś w klapkach, ale też nie aż w garniturze.

0

Czemu miałbyś odstraszyć studiami, tym bardziej zaocznymi? Ubiór to najodpowiedniej smart casual.

Nie ma co się uczyć specjalnie pod rozmowę wg mnie, chociaż jest pewien zestaw mało ciekawych pytań. Choćby implementację singletona warto znać, bo są tacy (że słyszenia od rekrutujących kolegów) co wiedzą co to, ale już napisać nie potrafią...

0

@Adrian 1: Jesteś w stanie podać jakieś większe źródła informacji, z których się uczyłeś tworząc projekty WebAPI? Chętnie bym skorzystał :)

0

Jak tylko ogarniesz zamazywanie danych w PDF to możesz składać CV. Projekty solidne jak na juniora :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1