Kalkulator w C++ - Co sądzicie?

0

Witam!
Napisałem w C++ kalkulator. Wiem że to nie jest może jakieś wielkie osiągnięcie, ale chciałbym żebyście go ocenili. Wszelka krytyka mile widziana ;)
I na koniec takie pytanie... Mam jakąś przyszłość jeśli chodzi o programowanie?

Z góry dzięki za odpowiedzi i oceny!
Pozdrawiam :)

0

Dodaj źródła, bo inaczej taka paczka nadaje się tylko do wirtualki ew. kosza.
Nikt rozsądny nie odpali tego EXEka.

0

Mam jakąś przyszłość jeśli chodzi o programowanie?

Raczej nie można tego stwierdzić na podstawie tego kodu, takie coś można napisać po kilku godzinach nauki. Długa droga przed tobą jeszcze.

1

Prawie idealny "pierwszy program".

Co jest źle:

  • zmienne x,y,wybor są poza main, powinny być w środku funkcji
  • windows.h chyba niepotrzebne
  • po wyświetleniu wyniku poczekaj raczej na Enter niż czasowo (sleep): http://www.dreamincode.net/forums/topic/209998-how-to-press-enter-to-continue/
  • dla czystości kodu możesz wprowadzać opcję menu przez (cin >> znak), wtedy możesz wywalić conio, ale zostanie system() - spróbuj to też wyeliminować

Dodaj jeszcze autora programu, datę, opis programu (komentarz na górze).

Następny etap to funkcje (np. pokaz_menu, oblicz(x,y), pobierz_opcje).

0
DawidCPP napisał(a):

I na koniec takie pytanie... Mam jakąś przyszłość jeśli chodzi o programowanie?

Zostaniesz drugim Billem Gatesem

0

Potwierdzam źle jest:

 
if (y==0)
		cout << "Nie dzielimy przez zero!" << endl;

poprawnie będzie:

if (y==0 || x==0)
		cout << "Nie dzielimy przez zero!" << endl; 

powód: zero możesz mieć z lewej jak i z prawej strony.

Inna kwestia to mało przejrzysty kod w sekcji:

 
cout << "Podaj pierwsza liczbe:";
		cin >> x;
		cout << "Podaj druga liczbe:";
		cin >> y;
		cout << endl;
		cout << " Kalkulator MENU GLOWNE " << endl;
		cout << "------------------------" << endl << endl;
		cout << "Wybierz opcje:" << endl << endl;
		cout << "1. Dodawanie" << endl;
		cout << "2. Odejmowanie" << endl;
		cout << "3. Mnozenie" << endl;
		cout << "4. Dzielenie" << endl;
		cout << "5. Wyjscie" << endl << endl;
		wybor = getch();

Mam jakąś przyszłość jeśli chodzi o programowanie?

Napisz inne programy to zobaczymy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1