PhotoMake 2.0 Premiera Bety

9

Hej. No cóż, ponieważ od zawsze obiecywałem, że pokażę co zrobiłem z moim programem, tak więc pisze ten topic mimo wiadomej ostatnio sytuacji.
Liczę, że topic pozostanie na forum, gdyż tym topiciem nie tylko prezentuję nowy program o którym tu dość głośno bywało, ale także oficjalnie żegnam się z forum. Zgodnie z obietnicą po premierze PhotoMake miałem znikać i znikam :)

Krótko o programie:
Program przeszedł dość gruntowną przemianę. Program umożliwia liczne operacje na obrazie połączone z 25 rodzajami filtrów (dla każdego filtra) plus 25 trybów także do każdego filtru. Daje to ogromne możliwości kombinacji z fotografią i w ten sposób zwykłe rozjaśnienie obrazka staje się czymś więcej niż tylko rozjaśnieniem. Tak dzieje się z każdym filtrem.
Aplikacja ta umożliwia filtrację obrazu za pomocą 44 filtrów (na dzień wersji beta. Wersja premierowa zapewne będzie posiadała troszkę więcej filtrów ) oraz obróbkę obrazu za pomocą 31 narzędzi.

Program umożliwia szczegółową kontrolę nad fotografią, a funkcjonalność aplikacji jest na tyle dużo, że da się w programie wykonać skomplikowane zabiegi.

Program nadal jest w wersji rozwojowej i mimo premiery nadal będą pojawiać się nowe dodatki, a wraz z opiniami użytkowników wprowadzane w życie będą ich sugestie.

Główne zalety aplikacji to:

  • Duża liczba filtrów
  • Ogromne możliwości mieszania filtrów z rodzajami i trybami
  • Możliwość zaznaczania danego fragmentu wraz z takimi szczegółami jak stopień krycia pikseli.
  • Kontrola nad 31 narzędziami. Każde z narzędzi posiada również tryb malowania co daje także ogromne możliwości mieszania.
  • Zaawansowane narzędzia zaznaczania typu maska i różdżka.
  • Możliwość regulacji wielkości obrazka.
  • Możliwość szczegółowego kadrowania fotografii z opcją dzielenia obszaru na 9 prostokątów ułatwiających proces kadrowania.
  • Łatwość obsługi programu. Wystarczy wybrać narzędzie i malować lub wybrać filtr ustawić wskaźniki i już.
  • Podgląd filtracji w czasie rzeczywistym co ułatwia modyfikowanie zdjęcia.
  • Ciekawe opcje wprowadzania tekstu na obraz.
  • Zaawansowane narzędzia maskujące
  • Ustalanie między innymi krycia i twardości w narzędziach co umożliwia większą kontrolę nad modyfikacjami.
  • Kontrola nad kanałami. Każda nasza operacja na fotografii może być przeprowadzana nad określonymi kanałami.
  • Nowatorska paleta "kamieni milowych" wymyślona przez usera tego forum (Ogromne podziękowania). Paleta ta jest przechowalnią gotowych fotografii w celu zgrupowania gotowych zdjęć.
  • nielimitowana historia dla każdego zdjęcia.
  • Liczna ilość skrótów klawiszowych ułatwiających kontrolę nad aplikacją.
  • Możliwość kopiowania danego fragmentu na fotografii.
  • Zaawansowane filtry, których nie sposób wymienić. Między innymi filtry do wyrównania horyzontu na fotografii oraz narzędzia do zaawansowanego wyostrzania zdjęcia czy też usuwania szumu. Ciekawa atrakcją z pewnością okaże się funkcja tworzenia anaglifów (zdjęć 3D)

Jak każdy program tak i ten nie ustrzegł się błędów. Najważniejsze błędy to z pewnością dwa:

  • Przestarzały interfejs
  • Pamięciożerność
  • Brak warstw (zrekompensowana strata kilkoma dodatkami imitującą warstwy)

Mimo tych wad sądzę, że aplikacja jest warta zauważenia. Umożliwia liczną ilość filtrów jak i narzędzi. Wszystkie te rzeczy dodatkowo pokrywają się z ogromnym potencjałem trybów i rodzajem krycia. Użytkownik ma ogromne możliwości operacji na obrazie. Należy także pamiętać, że jest to wersja Beta, a co za tym idzie wszelkie niedociągnięcia da się poprawić.

Czym są jednak słowa bez czynów? Niczym. Idąc, więc za tą myślą chciałbym zaprezentować kilka możliwości programu. Wszystkie te operacje zrobiono... w ciągu kilku chwil. Zapraszam do zapoznania się z projektem.

Przykłady możliwości:
Przed
user image

Po
user image
// --------------------------------------------------------------------------------------

Przed
user image

Po
user image
// --------------------------------------------------------------------------------------

Przed
user image

Po
user image
// --------------------------------------------------------------------------------------

Download:
http://photomake-2.manifo.com/download

No i tak jak obiecałem. Żegnam się ze wszystkim userami, modami, administratorami tego forum. Życzę sukcesów i radości z tego co robicie :) Pozdrawiam i polaczek17 znika na zawsze z forum.

0

Bez możliwości utworzenia nowego obrazka?
Boję się otworzyć jakiś gotowy...

0

@up - to program typowo do obróbki zdjęć, tworzenie nowego obrazu jest dość niepraktyczne.

Próba uporządkowania moich uwag dot. programu:

WADY:

  1. ekran powitalny - nieszczególnie reprezentacyjny...
  2. przycięte ikony na pasku narzędzi - problem pewnie u Ciebie nie występuje bo zauważyłbyś - tak czy inaczej u mnie pasek narzędzi jest za wąski i ikonki narzędzi (tzn. drugi rząd) są ucinane w 3/4.
  3. okno główne niepotrzebnie na szczycie (zasłania wszystko inne)
  4. dziwne zachowanie cofania - zmiana A -> ctrl-z -> zmiana B powoduje że tworzy się historia w rodzaju:
    stan początkowy, stan A, stan B
    mimo że powinno być IMO stan początkowy, stan B (stan A już cofnięty) - to zamierzone?
  5. Sto zaskakujących drobnostek które same w sobie nic nie znaczą ale połączone razem irytują.

FEATURE REQUEST:

  1. powiększanie okna - na przykład przycisk maksymalizacji do okna z obrazem.
  2. wiele obrazów jednocześnie - tłumaczy się samo przez się.
  3. opcja zapisania całej historii na raz
  4. Okna mogłyby się przyciągać do siebie, nie tylko do krawędzi ekranu.
  5. ...i dużo innych, długo by wymieniać :].

ZALETY:
mógłbym wymieniać, ale po co? :>

OGÓLNIE:
Program jest w sumie dobry ale zabiją cię niedoróbki. Niepowalający interfejs, sporo nieintuicyjnych początkowo rozwiązań, etc. Ciekawe jak to wygląda od strony kodu, ale sądząc po tym że każdy filtr ma powtarzający się zestaw opcji, jestem optymistyczny.

PS:
Spróbowałem zrobić z pomocą tego cokolwiek i wynik jest dość abstrakcyjny. Grafiką nie zajmuję się nawet hobbystycznie (co chyba widać...). Nie bolało.

img0.jpg
img1.jpg
img2.jpg

0
  • Brak możliwości utworzenia obrazka, wtf...
  • Różdżka zaimplementowana bez sensu - zaznaczenie jest widoczne w malusieńkim okienku. Nie widzę co zaznaczam kiedy edytuję spory obrazek.
  • Po otwarciu obrazek jest przeskalowany i nie da się nigdy zobaczyć go w ratio 100% - tapeta 1680x1050 otworzyła się w okienku 700x432.
  • Narzędzie "tekst poziomy" robi jakiś cyrk:
    photomake1.png
    Okazjonalnie napisu w ogóle nie widać. (Gdy przejechałem pędzlem rozjaśniania po obrazku to się pokazał :O)
  • Nie znalazłem nigdzie opcji wycinania.
  • GUI nadal ssie - trzeba potwierdzać większość akcji przez klikanie w "OK" w okienku narzędziowym - no i ten styl :(
  • Zabawnie działa stempel, pędzle zdecydowanie ciekawe, ale mogłaby być możliwość dostosowania kształtu samodzielnie.
0
  • Okna dialogowe (opcje filtrów, ekran powitalny) pojawiają się na środku całego pulpitu... więc u mnie wypada to idealnie pomiędzy monitorami;
  • OpenFileDialog dalej z epoki Windows 98;
  • Niektóre opcje w menu są z wielkiej litery, niektóre z małej;
  • GUI jest brzydkie, nie pasuje do stylu aktualnego systemu;
  • Klikając na kierunek w opcjach uwypuklenia dostałem Access Violation;
  • Nie da się otworzyć pliku przeciągając na ikonę / nie ma obsługi parametrów.

Niektóre filtry są niezłe, jeszcze trochę pracy i będzie dobrze :-)

1

@Offtopic
Polaczek odwołaj swoją decyzję o odejściu z forum! Wtf?

6

Hej.

Pisze ponownie, gdyż jutro oficjalnie jest premiera programu, jednak już dziś można go pobrać ze strony głównej programu.
(link na końcu posta). Forum 4programmers jest pierwszym miejscem na którym umieszczam informację o programie i jedynym forum
na jakim to zrobię.
Ten post podzielę na kilka części. Będzie to część w której odniosę się co do niektórych Waszych propozycji i wymienionych
błędów oraz część w której wymienię wszystkie poprawki jakie zrealizowano w ciągu tego całego czasu od wydania bety.
Następnie będzie część w której znajdować się będzie kilka screenów z mojego komputera podczas korzystania z aplikacji oraz
linki do strony głównej i do pobrania aplikacji. Na samym końcu będzie część odpowiedzialna za moje kilka słów "od siebie".

W tym miejscu też chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy przetestowali program i byli na tyle mili by oznajmić mi jakie
błędy program posiadał, a posiadał... ogrom błędów :) Tym razem program został zbombardowany licznymi testami na różnych
systemach operacyjnych oraz na różnych komputerach. Ręczę, ze żadne moje usilne działania nie wymusiły wywalenia programu. Po
tych testach postanowiłem, więc zaprezentować moją pracę.
Nim jednak przejdę do pokazania co i jak odniosę się do kilku postów, a raczej ich części.

-------------------------------------------- Część 1 : odpowiedzi na posty ------------------------------------------------
Z góry przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, lecz uznałem, że odpisanie na Wasze posty przed poprawieniem sensownych błędów
jest raczej bez sensu z tego powodu, że ja bym zapewniał o poprawieniu błędów, a tak naprawdę trzeba było sobie to wszystko
zebrać i poukładać.
Do dzieła.

Bez możliwości utworzenia nowego obrazka?

Brak możliwości utworzenia obrazka, wtf...

Program PhotoMake 2.0 służy do obróbki i retuszu fotografii. To nie jest typowy program do grafiki, który służy do tworzenia
jej i modyfikowania tak jak np Photoshop. PhotoMake to program, który obsługuje tylko zdjęcia / fotografie i na nich wykonuje
operacje. Funkcja "Nowy obrazek" byłaby, więc tu absurdalna i po prostu niepotrzebna.
Jednym z założeń projektu było: "Pozbyć się wszystkiego co zbędne", a funkcja "nowy obrazek" w programie, który ma
modyfikować zdjęcia jest zbędna. Myślę, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości co do tej opcji.

  1. przycięte ikony na pasku narzędzi - problem pewnie u Ciebie nie występuje bo zauważyłbyś - tak czy inaczej u mnie pasek
    narzędzi jest za wąski i ikonki narzędzi (tzn. drugi rząd) są ucinane w 3/4.

Byłem ciekaw tego błędu niestety nie udało mi się go odtworzyć a tym samym nie byłem w stanie nic na niego poradzić. Może to
wina "dziwnej" rozdzielczości? Dziwnej, bo testując program na różnych rozdzielczościach takiego efektu nie dostałem. Cóż po
prostu taki efekt nie wystąpił na żadnym z komputerów testowych, co oczywiście nie oznacza, że nie daje wiary, że coś takiego
wystąpiło u Ciebie, po prostu nie miałem jak tego poprawić. (o ile problem nadal będzie u Ciebie występować)

Różdżka zaimplementowana bez sensu - zaznaczenie jest widoczne w malusieńkim okienku. Nie widzę co zaznaczam kiedy edytuję

spory obrazek.

Różdżka to było zagadnienie spędzające sen z powiek przez wiele dni. Została tak zaimplementowana z kilku ważnych powodów.

  • Po pierwsze zaznaczenie nie mogło być zrealizowane przez znane "mrówki", gdyż w programie PhotoMake zaznaczenie nie jest
    "biało-czarne", ale działa na zasadzie procentowej - Każdy piksel może być zaznaczony w danym stopniu. Z tego też powodu
    "mrówki" nie odzwierciedlałyby realnego zaznaczenia.
  • Okno podglądu jest małe, ale to kwestia estetyki. Nadal istnieje kwestia zaimplementowania dużej palety prezentującej
    zaznaczenie po kliknięciu na małym podglądzie. Takie rozwiązanie byłoby odpowiedzią na zbyt mały podgląd, ALE nie sądzę by
    dany podgląd był na tyle mały, aby to utrudniało pracę. Sądzę, że do różdżki w PhotoMake trzeba się po prostu przyzwyczaić bo
    jest to jedno z dość ciekawych zaznaczeń.
    Ewentualnie, gdyby to sprawiało problem większości można zawsze dodać to duże okno pomocnicze zaznaczenia tak jak opisałem.

Po otwarciu obrazek jest przeskalowany i nie da się nigdy zobaczyć go w ratio 100% - tapeta 1680x1050 otworzyła się w

okienku 700x432.

Obrazek jest tak skalowany z powodu różnych rozdzielczości na różnych komputerach. U mnie np okno to zajmuje połowę monitora
a resztę inne palety. Na kilku laptopach bywało tak, że okno z obrazkiem było nawet jeszcze większe. Bywały też takie
komputery, na których program faktycznie był szeroki i okno z obrazkiem było w 1/4 wypełnieniem.
Myśląc jednak o większości i o tych userach, którzy mają mniejsze rozdzielczości zdecydowałem się skalować obrazek w ten
sposób. Ma to swoją cenę, ale dla ułatwienia istnieje lupa i zawsze można sobie powiększyć obrazek w razie konieczności.

Nie znalazłem nigdzie opcji wycinania.

Tutaj jest podobna sprawa jak z "nowy obrazek". Funkcja wycinania nie jest potrzebna ze względu na istnienie alternatyw. Np
metody wypełnij.

GUI nadal ssie - trzeba potwierdzać większość akcji przez klikanie w "OK" w okienku narzędziowym - no i ten styl

Jeśli chodzi o styl to cóż. Taki już pozostanie w tej wersji. Nowe wersje jeśli będą powstawać będą najprawdopodobniej pisane
w C# pod Visual Studio. Będzie wtedy już nowszy i estetyczniejszy wygląd interfejsu.
Jeśli jednak chodzi o samo używanie to uważam, że nie masz racji. Fakt trzeba potwierdzać takie opcje jak filtry, no ale jest
to rzecz naturalna. Tak jest w każdym innym programie graficznym. Można jedynie uczepić się potwierdzenia zmian w figurach
geometrycznych, lecz jest to tak rozwiązane z powodu istnienia możliwości dokładnej zmiany i korekcji.
Może jest mało szybkie, ale z pewnością działa pozytywnie na dokładność.

Zabawnie działa stempel, pędzle zdecydowanie ciekawe, ale mogłaby być możliwość dostosowania kształtu samodzielnie.

Zdecydowanie, ale w tej wersji już tego nie będzie. Jest to już jednak na liście "To Do" dotyczącej następnej wersji :)

Okna dialogowe (opcje filtrów, ekran powitalny) pojawiają się na środku całego pulpitu... więc u mnie wypada to idealnie

pomiędzy monitorami;

Poprawiłem. Mam nadzieję, że już teraz jest wszystko ok. Ja nie mam możliwości przetestowania tego na dwóch monitorach
jednocześnie w taki sposób, ale według testów powinno być ok.

Niektóre opcje w menu są z wielkiej litery, niektóre z małej;

  1. Klikając na kierunek w opcjach uwypuklenia dostałem Access Violation;
  2. Nie da się otworzyć pliku przeciągając na ikonę / nie ma obsługi parametrów.

Te wszystkie trzy rzeczy także zostały poprawione. Poprawki jednak poniżej opisane nieco bardziej szczegółowo.

-------------------------------------------- Część 2 : opis wszystkich poprawek -----------------------------------------

  • Poprawiłem wydajność i jakość filtru wtapiania.
  • Poprawione zostały testy sprawdzające kresy graniczne funkcji. Dzięki temu poprawiono kilka filtrów.
  • Dodano blokady pewnych komponentów podczas filtracji. Teraz wszystkie są nieaktywne podczas procesu filtracji. Wcześniej
    zapodziało się kilka a ich modyfikacja podczas filtracji mogła skutkować złym efektem filtru.
  • Wycentrowano wszystkie okna filtrów na podstawie formy głównej. Teraz nie powinno następować centrowanie pomiędzy dwoma
    monitorami jeśli ktoś posiada dwa monitory.
  • Dodano w kilku filtrach opcje scalania. Na niektórych filtrach tego brakowało, a opcja ta ułatwia pracę.
  • Poprawiono opisy historii. Teraz otworzenie obrazka to "otwórz", a wklejenie to "wklej". Wcześniej program tego nie
    rozróżniał. Co więcej kilka filtrów także posiadało błędy nieaktualizowanej historii. Oczywiście to także poprawiono.
  • Poprawiono proces zaznaczenia. Wcześniej eliptyczne oraz prostokątne z zaokrąglonymi rogami zaznaczenia powodowały błędne
    zaznaczenia tam gdzie była barwa idealnie czarna. Teraz zaznaczenie nie ma nic wspólnego z barwami na zdjęciu.
  • Umożliwiono otwieranie obrazka przy pomocy metody "przeciągnij i upuść".
  • Poprawiono filtry krawędziowe. Jeden z userów zgłaszał błąd, który u mnie nie występował na żadnym z testowanych zdjęć. A
    była ich ogromna ilość. Kiedyś jednak udało mi się dostać w posiadanie zdjęcie 3mpx. Zdjęcia właśnie o takiej rozdzielczości
    wywoływały błąd w filtrach krawędziowych. Oczywiście poprawiono to i teraz żadne fotografie nie powinny utrudniać życia.
  • Poprawiono litery w menu.
  • Poprawiono także odświeżanie zaznaczenia. Wcześniej w momencie istnienia np zaznaczenia prostokątnego i wczytania obrazka
    zaznaczenie nadal istniało (tylko optycznie). Teraz obrazek jest odpowiednio odświeżany przy podobnych sytuacjach.
  • Pogrubiono wszystkie rodzaje zaznaczenia. Wcześniej przy obrazkach o rozdzielczościach około 2mpx zaznaczenie mogło zanikać
    optycznie. Teraz taka sytuacja się nie powtórzy. Co, więcej łatwiej operować zaznaczeniem w aktualnej postaci.
  • Zaaktualizowano menu podręczne. Wcześniej posiadało trochę przeciwieństw co do menu głównego.
  • Poprawiono proces zapisu. Wcześniej program źle interpretował zmiany formatu.
  • Dodano opcję automatycznego zaznaczenia nazwy kamienia milowego podczas jego tworzenia. Dzięki temu można szybko przy
    pomocy tylko klawiatury stworzyć kamień milowy.
  • Zmieniono standardową wartość przy filtrze nakładania obrazka. Suwak przezroczystości posiada teraz wartość 50%
    standardowo.
  • Poprawiono procesy anulowania otwierania obrazków. Wcześniej anulowanie obrazka nie było zauważane przez program np w
    filtrach nakładania obrazka czy w nakładaniu tekstury.
  • Poprawiono kilka filtrów pod względem "widzenia" zaznaczenia. Wcześniej niektóre filtry źle interpretowały miejsce
    zaznaczenia obrazka.
  • Stworzono ogromną łatkę i poprawiono dwa podstawowe filtry w programie: nakłądanie obrazka i nakładanie tekstury. Wcześniej
    program przy zwalnianiu pamięci odwoływał się o jeden krok za daleko co skutkowało wywaleniem aplikacji.
  • Poprawiono także podobny błąd na palecie kamieni milowych. Przy pewnej dozie manipulacji program źle interpretował
    aktualnie otworzony obrazek co skutkowało wysypaniem aplikacji.
  • Dodano odświeżanie obrazka przy anulowaniu kadrowania. Wcześniej anulując proces kadrowania pozostawały optycznie na pewien
    czas paski kadrowania.
  • Zrezygnowano z dotychczasowego kursora w filtrach na rzecz "rączki". Teraz to ona towarzyszy nam przy przesuwaniu miniokna.
    Powodem zmiany było to, iż rączka jest bardziej intuicyjna.
  • Usunięto błąd na palecie do zmieniania rozmiaru obrazka. Zapomniałem wcześniej zabezpieczyć się przed podstawowym błędem...
    brak wpisania danych.
  • Suwaki przesunięcia nie mają teraz ograniczenia. Wcześniej ich ograniczenie wynosiło od -400 do 400
  • Poprawiono suwak tolerancji przy narzędziu "różdżka". Wcześniej można było wybrać tolerancję = 0 co powodowało błąd.
  • Poprawiono kontrolę kanałów. Wcześniej wybrany kanał na palecie kanałów nie współdziałał z radioboxem.
  • Poprawiono wklejanie i wybieranie historii. Wcześniej mając wybrane narzędzie "różdżka" i wklejając fotografię narzędzie
    nie aktualizowało nowych danych.
  • Usunięto problem z odświeżeniem zaznaczenia w momencie cofania obrazka
  • Dodano dwa kluczowe filtry - gradient poziomy oraz gradient promienisty, które służą także do zaznaczania nieliniowego.
  • Poprawiono proces zaznaczenia odwrotnego. Wcześniej pojawiał się problem przy korzystaniu z kilku różnych zdjęć oraz przy
    otwieraniu nowego zdjęcia podczas uruchomionej akcji zaznaczenia odwrotnego.
  • Dodano filtr patchwork

No i kilka innych poprawek było, ale to te, które mam przy sobie zapisane na karcie. Jak widać lista poprawek jest ogromna,
ale dzięki temu program stał się stabilny i bezawaryjny. Przynajmniej testując program na wszelkie sposoby nie znalazłem
błędu. Oczywiste jest, że pewnie coś przegapiłem, wszak wiadomo z teorii, że idealne oprogramowanie - a tam idealne -
bezawaryjne oprogramowanie nie istnieje.
Niemniej chciałem by moi przyszli użytkownicy (mam nadzieję ;)) wiedzieli, iż program się rozwija i nadal rozwijany będzie.

-------------------------------------------- Część 3 : Screeny, przykłady i download ---------------------------------------

Screeny:
user image
user image
user image
user image
user image
user image

Strona główna projektu:
http://photomake-2.manifo.com/

Strona na którą warto zajrzeć. Znajdują się tu tutoriale jak wykorzystywać metody zaawansowanej obróbki do uzyskania

ciekawych efektów.
http://photomake-2.manifo.com/tutoriale

No i link do download:
http://photomake-2.manifo.com/download

-------------------------------------------- Część 4 : Słówko od siebie -----------------------------------------------

Osobiście uważam, że projekt się udał. Jest to przeświadczenie takie w kościach, a to chyba oznacza, że robiłem to co
chciałem. Moja ocena jako autora jest może niezbyt wiarygodna, ale osobiście dałbym ocenę 7 / 10 tej aplikacji. Cóż, może mój
osąd jako autora przemyka do mojej oceny niczym złodziej ciemną nocą przemyka przez ciemne uliczki, a może po prostu
faktycznie patrzę prawdzie w oczy.
Tak czy inaczej, aplikacja spełnia moje założenia, więc jest to raczej fajne i można zaliczyć jako "mission success".

Jak aplikacja zostanie odebrana przez użytkowników? Czy w ogóle jacyś użytkownicy będą?
To pokaże czas, a zależy to zarówno od Was jak i ode mnie. Bo jeśli zaniecham prace nad programem to użytkowników nie
przybędzie, a jeśli będę systematycznie pracować to program może stawać sie coraz lepszy. Taki właśnie mam zamiar.
Inną rzeczą o której chciałem napisać to coś co pozwala mi być dość spokojnym patrząc na program. Otóż przez te wszystkie
miesiące i teraz bardzo intensywne prace, które nie tylko polegały na pisaniu kodu, ale także (a może nawet przede wszystkim)
na tworzeniu tutoriali oraz przedstawieniu możliwości programu, zdawałem sobie sprawę z tego, że faktycznie: "Ten program
faktycznie może sporo, przy niewielkim nakładzie pracy użytkownika".
Co więcej podczas korzystania z programu faktycznie przyjemnie mi się wykonywało obróbkę zdjęć, czy też retusz zdjęć.
Niektóre zadania wykonałem z większą frajdą i szybciej niż w Photoshopie. Nie wspomnę tu o Gimp-ie ze względu na to, że
osobiście go nie lubię i tutaj mój osąd byłby nieobiektywny. (jeśli w ogóle można mówić o obiektywności z mojego punktu
widzenia w tej sytuacji).

Tak czy inaczej, zauważyłem, że program faktycznie ma możliwości tworzenia fajnych efektów.

Fakt posiada sporo błędów, albo lepiej: wad.

  • Posiada stary interfejs
  • Jest dość pamięciożerny
  • Nie posiada warstw
  • Nie ma szalenie skomplikowanych narzędzi. (takich jak np w Photoshopie)

Wiele z tych wad jednak rekompensuje pewnymi zaletami jak np:

  • Spora liczba filtrów, które można mieszać do woli z trybami i rodzajami krycia.
  • Rekompensata warstw przy pomocy dobrze zrealizowanego filtru nakładania obrazka
  • Duża liczba narzędzi w tym ciekawe pędzle do retuszowania jak np pędzle korygujące czy pędzle barw.
  • Możliwość zaznaczania danego fragmentu wraz z takimi szczegółami jak stopień krycia pikseli.
  • Łatwość obsługi programu. Wystarczy wybrać narzędzie i malować lub wybrać filtr ustawić wskaźniki i już.
  • Podgląd filtracji w czasie rzeczywistym co ułatwia modyfikowanie zdjęcia.
  • Kontrola nad kanałami. Każda nasza operacja na fotografii może być przeprowadzana nad określonymi kanałami.
  • Nowatorska paleta "kamieni milowych" wymyślona przez usera tego forum (Ogromne podziękowania). Paleta ta jest przechowalnią

gotowych fotografii w celu zgrupowania gotowych zdjęć.

  • nielimitowana historia dla każdego zdjęcia. (stąd spore zapotrzebowanie pamięci)
  • Liczna ilość skrótów klawiszowych ułatwiających kontrolę nad aplikacją.
  • Ciekawe filtry, których nie sposób wymienić. Między innymi filtry do wyrównania horyzontu na fotografii oraz narzędzia do
    zaawansowanego wyostrzania zdjęcia czy też usuwania szumu. Ciekawa atrakcją z pewnością okaże się funkcja tworzenia anaglifów
    (zdjęć 3D)
  • W pełni darmowy i wolny od reklam
    I wiele innych wymienionych na 1 stronie tego wątku.

Jednak czy program Wam się spodoba nie zależy od tego ile wymienię zalet, czy czego nie napisze o programie. Zależy to tylko
od tego czy przypadnie Wam do gustu. Jesli tak to bardzo mi miło, jeśli nie to trudno i być może kiedyś będzie lepiej.
Dziękuję wszystkim za użytkowanie no i pomyślnego retuszowania zdjęć :)

0

Jak zwykle - dobra robota. Parę problemów jednak mam, ale będziesz się musiał do tego przyzwyczaić - w końcu poprawianie programu się nigdy nie kończy...

Pierwsze moje spotkanie z pełną wersją programu i od razu zgrzyt - po prostu się wywalił na access violation podczas próby otworzenia obrazka.
1.png
Próby ponownego otworzenia tego obrazka kończyły się jednak
2.png

Błąd jest u mnie w pełni reprodukowalny, pojawia się za każdym razem, ale co ciekawe tylko na tym jednym obrazku w formacie gif. Nie udało mi się wywalić programu na żadnym innym zwykłym obrazku (bo ten obrazek nie był jakiś udziwniomny).
asdf.zip
Spróbuję później potestować ten program na jakichś naprawdę ciekawych obrazkach (tzn. niepoprawnych i poprawnych ale wykorzystujących rzadko używane konstrukcje)

Myślę też że robisz błąd nie przywiązując dużej wagi do wyglądu interfejsu - tzn. nie mówię o sobie - mi się najwygodniej chyba pracuje w konsoli, reszta użytkowników tego forum też raczej nie wymaga od IDE jakichś fajerwerków. Ale dla 'normalnego człowieka' program jest tym samym czym jego interfejs. Większość potencjalnych użytkowników stracisz pewnie przez to...

Z innych informacji - błąd z narzędziownikiem albo poprawiłeś nieświadomie albo występował tylko w laptopie. Tak czy inaczej teraz go nie ma.

Potestować dokładniej spróbuję później, na razie więcej problemów nie znalazłem.

0

Polaczek czemu nie obsługujesz błędów?

0

Błąd wyskakuje przy tym zdjęciu w tej linii kodu:

Graphic->LoadFromStream(fs);

Zmienna ta jest typu TOleGraphic. Nie jestem w stanie zrobić tego tak by działało dobrze z podanym przez Ciebie zdjęciem. Jestem dość zaskoczony, bo zaraz po tym jak zobaczyłem to co napisałeś, przetestowałem też inne gify. Gify małe, duże takie i inne. Wszystkie działają dobrze tylko nie ten jeden podany przez Ciebie :P

Cieszę się jednak, że chociaż błąd z paletą narzędzi u Ciebie już nie występuje. To jest chyba ciut ważniejsze niż jedno nie wczytane zdjęcie. Przynajmniej mi bardziej na sercu leżał ten błąd z paletą.

Co do interfejsu to nie tak, że ja go olewam albo nie przywiązuję do niego wagi. niestety jestem w tej sytuacji, że nie mogę w tej wersji zrobić tego "nowocześniej". Użytkownik patrzy na program przez interfejs to fakt, ale zauważmy też, jak wielu wyznawców ma GIMP, którego interfejs bardzo wielu ludzi przyprawia o mdłości. Gimp posiada nie dość, że wcale nie ładny interfejs to dodatkowo dość mało użyteczny.

U mnie występuje jedynie wada z "brzydkim" interfejsem a konkretniej ujmując - interfejsem w starym stylu.
Sądzę, że da się to przeżyć.

Co do obsługi błędów. To nie prawda, że ich nie obsługuję. Po prostu wczoraj dosłownie 2 godziny przed podaniem posta została nieco zmodernizowana funkcja otwierania obrazka, tak by na windows7 nie powstawały paski przewijania na oknie z obrazkiem. Ta mała funkcyjka wywala się podczas złego otworzenia zdjęcia, aja tego nie zauważyłem wcześniej. Stąd Access violation.
Oczywiście zostało to już poprawione, a plik na serwerze za chwilę podmienię na właściwy.
Po prostu w tej jednej funkcji brakowało tej obsługi.

No cóż mam nadzieję, że więcej takich sytuacji nie będzie. Zabawnie ta sprawa z tym zdjęciem wygląda, gdyż tylko ono się nie uruchamia. Nie jest to problem ani wielkości, ani formatu. Nie jest też to wybiórczy problem tylko regularny.
Cóż może to mało profesjonalne i zabrzmi śmiesznie, ale... ja nie wiem czemu tak jest :P
Mam nadzieję, że z niczym innym nikt problemów nie miał.

Dziękuję za testy wszystkim bardzo serdecznie.

1

Autentycznie coś jest nie tak z tym plikiem bo on... wywala nawet Photoshopa :P

0

W takim razie zacznij pisać testy jednostkowe.

0

Mam je napisane, ale wczoraj nie testowałem programu po wprowadzeniu tej modyfikacji. Ot moje takie zagapienie w stylu: "A to tylko jedna linijka kodu". Bo faktycznie tak jst, że to jedna linijka kodu, ale ta funkcja odwołuje się do czegoś czego nie ma w razie złego otworzenia pliku no i tak się stało jak się stało.

Bez testów ciężko byłoby mi stwierdzić, że programu nie udało się wysypać. A dzięki nim jestem pewien, że moja aplikacja jest stabilna. Są pewnie jakieś sytuacje, których nie przewidziałem no, ale to też kwestia jakości testów jednostkowych.

ps: to zdjęcie to chyba było png i źle zostało skonwertowane na gif. Stąd błędy u mnie w photoshopie i w innych programach graficznych zapewne też.

0

Ten plik to oszukany GIF, to jest PNG z rozszerzeniem GIF. Irfanview się na nim poznał.

0

Pewnie teraz moderacja żałuje że dała bana dla polaczka :P Stanie się sławny.

2

Myślę, że powinni go uroczyście przeprosić i stworzyć specjalne konto VIP dla niego. Wtedy może ze chciał by wrócić.

1

Nie no szacun dla polaczka.
E: łyso teraz pewnie niektórym :D

0

Ale go tam zjechali, prawie jak tutaj.

10

Właściciel portalu płaci pisarzom od 18 zł w górę za recenzję (recenzja minimum 1000 znaków, min 3 screeny, info o wersji programu, spolszczeniu itd).
Płacą tylko za programy, których jeszcze nie ma w bazie, więc bardzo ciężko znaleźć coś sensownego do opisu. Bierze się cokolwiek, wychwala się to pod niebiosa nawet jak produkt jest beznadziejny, ponieważ gdy doda się jakiś bezsensowny program opisany prawdą to nie dostaje się za to kasy.

Więc nie rozumiem zachwytu, że coś jest na dobreprogramy.pl. Wiem, bo sam kiedyś dorabiałem pisząc recenzje.

1

Zapraszam do zapoznania się z zawartością najnowszego numeru Chip.
Numer 02/2012 zawiera na płycie wiele ciekawych narzedzi w tym także program PhotoMake 2.0 oraz krótki opis.

user image

0

Nie chcę nic mówić, ale Twój starannie wyproszony ban nadal obowiązuje, a ty sam zapowiadałeś ze cztery razy, że już nigdy więcej na 4p nie zawitasz.

0

Napisałem z 4 posty w ciągu 2 miesięcy (???). Więcej nie zamierzam chyba, że wydarzy się coś ciekawego tak jak teraz albo gdy pojawi się ultra ciekawy topic.
Nic mnie tu nie trzyma, więc jakoś specjalnie nie zamierzam pisać tutaj tym bardziej, że dyskusja z Tobą nie sprawia mi jakiejś ultra uciechy.

0

Wszyscy się z niego naśmiewają, a mnie to dziwi. Chciał coś zrobić, zaplanował to i mu się udało. Dlaczego Polacy to taki zawistny naród, wstyd Wam teraz powiedzieć "sorry polaczek, myśleliśmy że jesteś kolejnym 'wielkim' odkrywcą i programistą, jednak się pomyliliśmy". Udało Ci się, czego gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów?

Zapomniałem dodać, Ci wszyscy wielcy naśmiewcy, pokażcie chociaż jeden swój program który miał artykuł w ogólnopolskiej gazecie ? Nie ma takowego? To się ogarnijcie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1