My Organiser 2.0

9

Witam!

Być może niektórzy pamiętają aplikację która prezentowana była w tym wątku: [klik]. Było sporo sugestii aby całkowicie zmienić wygląd, sprawić by appka była intuicyjna i prosta w obsłudze. Zamknąłem więc tamten projekt, wziąłem się do pracy i po ciężkich tygodniach mogę zaprezentować pierwszą betę aplikacji:

My Organiser 2.0 - wersja 0.1

My Organiser 2.0 to aplikacja służąca do planowania sobie zajęć, gromadzenia kontaktów i zapisywania informacji. To tak w skrócie. Poniżej przedstawiam co już jest i co będzie:

  • Zapisywanie kontaktów i ich intuicyjna reprezentacja (bezpośrednie odnośniki do Google Maps, klienta pocztowego itp.)
  • Możliwość tworzenia wielu kalendarzy i integracji ich z Google Calendar
  • Prosty w obsłudze czytnik RSS i ATOM
  • Notatki i listy TO-DO
  • Alarmy i notyfikacje (są zintegrowane z kalendarzem ale można je tworzyć również oddzielnie)
  • Panel podsumowań w którym możemy wyszukać niemal każdą informację

Przyszłe features:

  • Integracja z Facebook'iem
  • Import i eksport danych aplikacji
  • Obsługa skrótów klawiszowych
  • Wielojęzyczność (tutaj zależy, czy będzie zainteresowanie)
  • Inne drobiazgi (typu autostart, jedno-instancyjność itd.)

Link do instalatora: KLIK

Jest to wersja beta dlatego proszę o przymknięcie oka na niektóre niedociągłości :)
Pozdrawiam! AlfaLeporis

4

No no jest progress!

Niemniej nadal bym zmienil wyglad listview (np. zwiekszyl padding), buttonow (nadal wygladaja zbyt standardowo windowsowo), moze wladowal appke we wlasna ramke (nie standardowa belka + przyciski minimalizacji/zamkniecia, wiesz o co mi chodzi)

Nie podoba mi sie osobiscie rowniez niebieski gradient, ale na pewno jest i tak 100x lepiej

1

True, jest postęp. Mnie trochę straszy tło, ale to moje osobiste odczucie. To co bym poprawił to ikonki, a dokładniej mówiąc niekonsekwencja stylu. Całkiem inaczej wygląda "Dodaj" od "Usuń" (jedno w ramce, drugie bez..). Na razie tyle ode mnie, nie mam kiedy się w to wgłębiać :)

0

@wesoledi - faktycznie masz rację, jakoś nie zwracałem uwagi na te przyciski wcześniej. Poprawię je i w przyszłej wersji (jutro bądź pojutrze) będzie można sprawdzić jak wyszło.

Natomiast co do tła to nie wiem co z nim zrobić żeby było dobrze - jaśniejsze/ciemniejsze/inny kolor kratki? Naprawdę nie mam pojęcia :)

Dzięki za sprawdzenie :)

1

Rzeczywiście, wygląda o wiele lepiej, aczkolwiek zastanów się nad zmianą tła, popatrz jak wyglądają podobne aplikacje i możesz zawsze "pożyczyć" sam styl.
Moim zdaniem lepiej użyć czarnego i białego niż jakiś pstrokatych kolorów.

Co do integracji z fejsbuniem, możesz z niego ciągnąć kontakty :) nie musisz się zawsze logować, wystarczy pobrać od czasu do czasu token po to żeby się aktualizować (nie trudne w implementacji a całkiem fajny dodatek)

p.s zastanowił bym się też nad informacją o tym że coś nowego jest na naszej skrzynce pocztowej :) tam gdzie masz informacje o rss na przykład.

1

Jeśli chodzi o wygląd to postęp jest naprawdę spory. Jeśli chciałbym czegoś takiego używać to program musiałby mieć możliwość działania w trayu. W mojej subiektywnej opinii taki tryb pracy powinien być nawet domyślny.

edit
+1 ode mnie za włożoną pracę i widoczne efekty.

0

Tło: zastanowię się, sprawdzę jeszcze jak wyglądają podobne aplikacje - być może rzeczywiście nie jest ono najlepsze.
Fejsbunio: faktycznie, ciekawa opcja :) - przemyślę temat i spróbuję coś takiego stworzyć.

Ostatni punkt też nie jest zły - powiem więcej, być może pokuszę się kiedyś o napisanie prostego, wbudowanego klienta pocztowego - na razie jednak tak jak mówisz, wystarczy powiadomienie :)

Dzięki!

1

IMHO unikaj w tle desenii. Kratka rozprasza, odciąga wzrok od tego, co jest naprawdę istotne. Na tło najlepiej sprawdzają się jednolite, stonowane kolory bez żadnych wzorków.

1

dalej program ma sztywne rozmiary, na laptopie 15 cali nie widac calego okna(dolu)....

0

Danny - to jaką ty masz rozdzielczość? Testowałem program na lapku który ma 1024x768 i okienko mieściło się a miało nawet około centymetra luzu.

EDIT: Faktycznie, coś jednak pomerdałem bo wysokość okna to 761 czyli w zasadzie może się nie mieścić jeżeli pracujesz np. na Win7 gdzie ten dolny pasek jest dość wysoki. Spróbuję zmniejszyć lekko rozmiary.

1

aktualnie, w sumie od zawsze na laptpie mam 1366 x 768 to chyba standard na lapkach 15 calowych.

1

Danny - to jaką ty masz rozdzielczość? Testowałem program na lapku który ma 1024x768 i okienko mieściło się a miało nawet około centymetra luzu.

A jakie to ma znaczenie, jaką ma rozdzielczość? Dobre okienko będzie pasowało do każdej ;)

Serio - musisz uwzględnić, że ktoś np. ma jakieś fiziu miziu taskbary wyczesane u góry i na dole i co? I ma wyłączyć je specjalnie dla twojego organizatora...? Nigdy w życiu ;) Wybierze taki program, który pozwoli dostosować wielkość okienka...
Poza różnymi gadżetami, ktoś może serio mieć po prostu niską rozdzielczość, szerszy pasek startu niż standardowo, jakieś ułatwienia dla niepełnosprawnych...

0

Okej, widzę że sprawa rozszerzalności appki jest dość poważna - zajmę się tym :)

1

Plusik też ode mnie. Fajnie to wygląda wizualnie. Ciekawe czy równie dobrze wygląda kod ;P. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z kolorami, bo jak ktoś dużo pracuje przy kompie to zbyt intensywne kolory zaczynają przeszkadzać i razić.

0

@Sarrus - kod może nie jest jakoś super przejrzysty ale przynajmniej działa - i da się jeszcze na nim pracować :)
Co do kolorów - staram się jakoś to poprawić - myślę że nie było by źle gdyby zrobić coś z górnym paskiem na którym leżą buttony. Ciągle mnie razi :)

1

My Organiser 2.0
v0.2

Druga wersja aplikacji przynosi poprawę większości rzeczy, jakie zostały mi zasugerowane przez Was, a także kilka nowości które niewątpliwie ułatawiają pracę z programem. Zapraszam do testowania :)

Changelog:

[2013-03-02]
 + Dodano obsługę skrótów klawiszowych i ich okno konfiguracji
 + Dodano możliwość przywrócenia aplikacji poprzez podwójne kliknięcie na ikonę w zasobniku
 + Dodano menu kontekstowe ikony w zasobniku systemowym
 + Dodano opcję automatycznego otwierania aplikacji podczas uruchamiania systemu
 + Dodano możliwość automatycznej minimalizacji aplikacji podczas jej startu
 + Dodano okno ustawień
 + Dodano możliwość wyszukiwania i integrowania kontaktów z serwisem Facebook
 + Dodano możliwość zmiany rozmiaru głównego okna

 * Zablokowano możliwość uruchamiania więcej niż jednej instancji aplikacji
 * Zmieniono wygląd przycisków na bardziej zaokrąglone
 * Poprawiono błąd związany z możliwością usunięcia notatek na stosie
 * Poprawiono tło aplikacji
 * Poprawiono wygląd niektórych ikon
 * Poprawiono błąd zwiazany z usuwaniem nieistniejących alarmów
 * Poprawiono błąd błędnych ścieżek do awatarów

Główną nowością jest tu chyba dodanie wsparcia dla Facebooka, więc byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś sprawdził czy aplikacja zaloguje się na konto.

Link do instalatora: [Klik]

Pozdrawiam!
AlfaLeporis

1

A ja ci zadam takie małe pytanko: Jaka jest licencja tego tworu? W sensie, jak np. zaczniesz gdzieś program sprzedawać, a ktoś z tego forum będzie miał z tego tematu darmową kopię?

Hipotetycznie się pytam :3

1

Jeżeli chciałbym mieć na tym jakieś pieniądze to albo przez system dotacji (PayPal i takie tam), albo te wersje które umieszczam na forum, byłyby uznawane jako jakieś wersje demo, a cała reszta przyszłych aktualizacji za opłatą. Ale to jest tak nierealne że nawet nie myślę o takich rzeczach :)

1

Gui mi się nie podoba... serio, nie wiem czego używasz do tworzenia programu (zapewne Delphi), ale weź może rozejrzyj się za jakimś porządnym engine do skórkowania, te kwadratowe (systemowe) chceckboxy, jaskrawa gruba linia groupboxa, po prostu nie komponuje sie to wszystko razem, jak dla mnie pstrokate i kwadratowe. O funkcjonalności się nie wypowiadam bo nie testowałem.

Jednym słowem ogólnie wygląd kontrolek: button, checkbox, groupbox, scroll bar - nad tym trzeba popracować. Albo zostaw wszystkie kontrolki z systemowym wyglądem tak, żeby to było jakoś spójne bo teraz nie jest.

user image

To wygląda naprawdę tragicznie. Takie gui przywodzi mi na myśl bardzo amatorskie aplikacje. Szkoda by było gdyby aplikacja posiadająca spore możliwości odrzucała przez sam wygląd.

0

Witaj Othello!

Co prawda nie rozwijam już My Organisera ale odpowiem na post.

Gui mi się nie podoba... serio, nie wiem czego używasz do tworzenia programu (zapewne Delphi), ale weź może rozejrzyj się za jakimś porządnym engine do skórkowania, te kwadratowe (systemowe) chceckboxy, jaskrawa gruba linia groupboxa, po prostu nie komponuje sie to wszystko razem, jak dla mnie pstrokate i kwadratowe. O funkcjonalności się nie wypowiadam bo nie testowałem.

Jednym słowem ogólnie wygląd kontrolek: button, checkbox, groupbox, scroll bar - nad tym trzeba popracować. Albo zostaw wszystkie kontrolki z systemowym wyglądem tak, żeby to było jakoś spójne bo teraz nie jest.

Kurde, to ja już nie wiem. W pierwszej wersji organizera były systemowe buttony - źle. Teraz wykazałem się własną inicjatywą i stworzyłem własny styl - źle. IMHO nie mam żadnego pomysłu na wygląd aplikacji bo albo przesadzę w jedną, albo w drugą stronę :|
Aplikacja tworzona jest w .NET 4 (MS Visual C# 2010 EE)

To wygląda naprawdę tragicznie. Takie gui przywodzi mi na myśl bardzo amatorskie aplikacje. Szkoda by było gdyby aplikacja posiadająca spore możliwości odrzucała przez sam wygląd.

Profesjonalistą to ja nie jestem, zarówno ze względu na wiek (16) i doświadczenie z C# (pół roku? Kilka lat siedziałem przy C++), więc coś w tym jest. Faktycznie, te obwódki mogą się nie podobać, ale tak jak już wspominałem wyżej - nie mam kompletnie wyczucia stylu.

Serdeczne dzięki za krytykę - może znajdzie się ktoś kiedyś i wytłumaczy mi jak zrobić ładne aplikacje bo z tego co widzę, to na razie tworzę tylko brzydkie :)

1
AlfaLeporis napisał(a)

Serdeczne dzięki za krytykę - może znajdzie się ktoś kiedyś i wytłumaczy mi jak zrobić ładne aplikacje bo z tego co widzę, to na razie tworzę tylko brzydkie :)

Ja może i specem od projektowania GUI nie jestem, jednak zawsze dużo czasu poświęcam na jego zaprojektowanie i wykonanie, albowiem to najważniejszy element programu patrząc okiem użytkownika; Musi więc być dobrze zaprojektowany, trzymać jednolity styl graficzny i być przede wszystkim intuicyjny;

Twój program niestety nie trzyma jednej zasady, wymieszane są własne kontrolki z systemowymi, które będą zmieniać wygląd na różnych wersjach systemu Windows; Nie masz także jednego schematu kolorów (szaroniebieski deseń na tło, żółtawe panele, niebieskie etykiety, błękitne przyciski, niebieskie itemy na listach, trochę białego, trochę bordowego itd.) ani jednolitego stylu kształtów elementów GUI (prostokątne menu, listy i pola edycyjne, przyciski i część paneli znacznie zaokrąglone); Ogólnie GUI jest przekombinowane i odciąga uwagę od istotnych rzeczy;

Ja nie widzę nic złego w tworzeniu GUI w oparciu o systemowy wygląd, jednak wybierając włąsną kompozycję i schemat kolorów trzeba to dobrze przemyśleć; Nie wiem czy wykorzystujesz dostarczone wraz ze środowiskiem kontrolki, czy tworzysz własne, jednak jest wiele rzeczy do przemyślenia i poprawienia; Nie chodzi mi tylko o wygląd kontrolek i ich kolorystykę, ale także o treść etykiet, która także nie jest dobrze przemyślana;

Z mojej strony proponuję ustalić sobie zestaw kolorów, który będzie obejmował całość GUI - dwa/trzy kolory do tła, podobnie do etykiet przycisków, menu i grup; Także polecam wybrać jedną kompozycję - albo systemową, albo własną dla wszystkich elementów formularzy, a także zastanowić się nad układem kontrolek i ich rozmiarami;

Nie wiem czy chcesz dalej rozwijać ten program, ale jeśli tak, to podczas projektowania postaraj się spojrzeć na wygląd okiem przeciętnego użytkownika; Nie dogodzisz wszystkim, ale myśl o tym, by zadowolić jak największą grupę odbiorców.

0

Dziękuje serdecznie za rady @furious programming! Niewątpliwie bardzo mi to pomoże przy projektowaniu przyszłych aplikacji - może nadejdzie kiedyś dzień, w którym GUI będzie się podobać nie tylko mnie :)

Dzięki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1