Aplikacja a obrót ekranu

0

Witam, napisałem prostą aplikacje w androidzie na telefon, która odmierza czas,wszystko działa w porządku, jednak w przypadku gdy ekran telefonu obraca się do pozycji poziomej ,timer się restartuje. Skąd takie dziwne zachowanie aplikacji i jak to naprawić ? Pozdrawiam

0

Podczas obrotu ekranu Android zamyka aktywność i tworzy ją na nowo. Robi tak dlatego, że aplikacja w poziomie może wyglądać i działać zupełnie inaczej niż w pionie, w związku z tym Android uznaje, że musi wszystko zamknąć i stworzyć aktywność od nowa z uwzględnieniem layoutu poziomego (jeżeli go znajdzie).

W związku z tym zachowaniem Androida musisz przed zamknięciem np. w metodzie onClose() zapisać sobie stan aplikacji np. do SharedPreferences, a następnie w onCreate() sprawdzić czy jest zapisana wartość i ją wczytać do komponentu.

0

jw. zapisujesz sobie timeStart gdzies albo przekazujesz przez bundla i po obrocie odczutyjesz ta wartosc, robisz sobie timeStart - currentTime i masz dalej dzialajacy timer.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1