Programowanie na dość leciwym komputerze

0

Witam szanowne grono :0 Czy jeszt mozliwosc odpalenia Intelij na starym laptopie z Vistą z prockiem intel core 2 duo 1.80 Ghz z 2 gb ramu. Czy to w ogóle ma sens :0
Chce się na tym uczyć Javy :)

0

Lekko odpalisz, gorzej jakby to był android, bo np. taki emulator by się nie uciągnąć, a java jak najbardziej pójdzie.
Sam programowałem na gorszym.

2

Pytanie po co od razu IntelliJ? Nie lepiej pobrać sobie jakieś lżejsze IDE na taki komputer? Nauka będzie praktycznie przebiegać tak samo, a komfort pracy może być lepszy.

0

Vim. Sublime. Notepad++.
Przypuszczam, że te programy będą szybciej działać.

0

Odkąd zobaczyłem Linuksa na 8-bitowcu to twierdzę że wszystko się da zrobić.

2

daj se spokój, minimum i5 najlepiej i7, nawet nie próbuj z tym co masz, tak samo z amd, znam ludzi co próbowali, ale powiedzmy sobie szczerze, przekłamania kodu, błędy w obliczeniach, nawet proste 2+2 na starszych prockach i amd wychodzi 5 czasami 6... takie realia :/

0
czysteskarpety napisał(a):

daj se spokój, minimum i5 najlepiej i7, nawet nie próbuj z tym co masz, tak samo z amd, znam ludzi co próbowali, ale powiedzmy sobie szczerze, przekłamania kodu, błędy w obliczeniach, nawet proste 2+2 na starszych prockach i amd wychodzi 5 czasami 6... takie realia :/

Hę? Na moim thinkpadzie T60(intel core duo), nawet nie wiem ile ma lat, policzyłem pi do 17 milionów miejsc po przecinku (poprawnie), także, jak procek jest OK, to jest OK.

0
lion137 napisał(a):
czysteskarpety napisał(a):

daj se spokój, minimum i5 najlepiej i7, nawet nie próbuj z tym co masz, tak samo z amd, znam ludzi co próbowali, ale powiedzmy sobie szczerze, przekłamania kodu, błędy w obliczeniach, nawet proste 2+2 na starszych prockach i amd wychodzi 5 czasami 6... takie realia :/

Hę? Na moim thinkpadzie T60(intel core duo), nawet nie wiem ile ma lat, policzyłem pi do 17 milionów miejsc po przecinku (poprawnie), także, jak procek jest OK, to jest OK.

To wyjątek potwierdzający regułę. Kiedyś procki nie liczyły tak dobrze, np. mój Pentium 166 MMX wyświetlał nieprawidłową ilość przeciwników na pierwszym poziomie gry Blood, a u kolegów, którzy mieli Celerony zamiast kultystów były moherowe berety.

0

@lion137: też mam ten model – z Core2Duo 1.8GHz, 2GB RAM, rocznik 2007. Spokojnie mogę rzeźbić w Lazarusie, mieć otwartą przeglądarkę z forum i bilardem, w tle WinAMP i Inkscape, ew. jeszcze inne programy i okna eksploratora.

Więc to nie jest tak, że sprzęt jest zły – to Java ssie. :D

2

Na stronie JetBrains o IntelliJ dla Windows są takie informacje:

System requirements

Microsoft Windows 10/8/7/Vista/2003/XP (incl.64-bit)
1 GB RAM minimum, 2 GB RAM recommended
300 MB hard disk space + at least 1 GB for caches
1024x768 minimum screen resolution

Moim zdaniem warto spróbować jak się będzie na tym sprzęcie pracować. IntelliJ ma domyślnie powłączaną masę wtyczek, ale raczej nigdy się wszystkich nie używa naraz. Powyłączaj więc te, które nie są ci potrzebne.

Z popularnych przeglądarek to chyba Firefox zużywa najmniej pamięci RAM, więc się na niego przesiądź.

0

Firefox w wersji na Windows jest słabo zoptymalizowana i najwyżej przy uruchomieniu zużywa najmniej ram - potem gorzej jej idzie.

0

Popracuj troche w weekendy i zarób na coś cywilizowanego najlepiej z dyskiem ssd. Aplikacje konsolowe itp. dasz rade opalić ale co kolwiek wiecej to bedzie katorga.

0

Spokojnie sie da. Pod warunkiem ze nie bedziesz chcial odpalac emulatorow Androida.

Z drugiej strony kupno nawet uzywanego Della z SSD i i5 to kolosalny przeskok w jakosci uzywania i pracy.

Mialem (wlasciwie dalej mam tylko syn mi w nim klawisze powyrywal ) Gateway t-1625 i w zupelnosci wystarczal do pracy z Java, C# etc. Choc np. Unity juz go dlawilo.

Wiec zalezy co chcesz na nim robic.

Kupilem ostatnio Della E6430 (niecale 1300 zl) i roznica jest kolosalna. Z tym ze preferuje stacjonarke na codzien.

2

Wywal Vistę. Puść jakąś ultralekką dystrybucję Linuxa np
http://www.lxle.net/
http://pointlinux.org/

Wrzuć tam jakiś ultralekki edytor. Masz do wyboru:
http://drjava.sourceforge.net/
http://www.jedit.org/

Ewentualnie pozostaje Ci jeszcze Vim lub coś podobnego co zje mało ram i od biedy można przecież kompilować z terminala :-)

0
Haskell napisał(a):
lion137 napisał(a):
czysteskarpety napisał(a):

daj se spokój, minimum i5 najlepiej i7, nawet nie próbuj z tym co masz, tak samo z amd, znam ludzi co próbowali, ale powiedzmy sobie szczerze, przekłamania kodu, błędy w obliczeniach, nawet proste 2+2 na starszych prockach i amd wychodzi 5 czasami 6... takie realia :/

Hę? Na moim thinkpadzie T60(intel core duo), nawet nie wiem ile ma lat, policzyłem pi do 17 milionów miejsc po przecinku (poprawnie), także, jak procek jest OK, to jest OK.

To wyjątek potwierdzający regułę. Kiedyś procki nie liczyły tak dobrze, np. mój Pentium 166 MMX wyświetlał nieprawidłową ilość przeciwników na pierwszym poziomie gry Blood, a u kolegów, którzy mieli Celerony zamiast kultystów były moherowe berety.

Był bug w dzieleniu we wczesnych Pentium ale błąd i tak był dopiero na którymś miejscu po przecinku, w praktyce nie mający znaczenia.

Większość błędów w procesorach dotyczy bardzo wąskich okoliczności które rzadko albo nigdy nie występują w praktyce.
Na pewno 2+2 nie wychodzi 5, nikt by takiego procesora nie wypuścił na rynek.

Nieposkromiony Programista napisał(a):

Witam szanowne grono :0 Czy jeszt mozliwosc odpalenia Intelij na starym laptopie z Vistą z prockiem intel core 2 duo 1.80 Ghz z 2 gb ramu. Czy to w ogóle ma sens :0

Na pewno jest możliwość, bo odpalałem na Pentium 4 z 1 GB RAM, pod Windows XP. I nie, to nie miało sensu :-)
Na 2 GB powinno być oczywiście lepiej, cudów bym nie oczekiwał.

Mój „główny komputer” w tej chwili to Core 2 Quad Q6600, 4 GB RAM, grafika HD7850. Wielu by uznało to za starocia już nie nadającego się do niczego. Mnie do „grania w grę” i pisania na 4p wystarcza :-P

0

Czy to w ogóle ma sens :0

nie ma sensu, lepiej pozbierac kase na nowy, dobry komputer i wtedy zainstalowac wersje ultimate ide, pare wirtualek itp bez tego hello world nie ruszy ;))

1
Nieposkromiony Programista napisał(a):

Witam szanowne grono :0 Czy jeszt mozliwosc odpalenia Intelij na starym laptopie z Vistą z prockiem intel core 2 duo 1.80 Ghz z 2 gb ramu. Czy to w ogóle ma sens :0
Chce się na tym uczyć Javy :)

Jak chcesz się nauczyć Javy to nie używaj IDE.
Wystarczy Notepad++ / geany / gedit / kate / emacs / Atom - czyli edytor programisty.
IDE używasz jak chcesz zrobić jakiś projekt który ma więcej niż 3 pliki Javy (chociaż w Atomie spokojnie robiłem projekty po 20 plików).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1