Tablice i ich "ogarnianie"

0

Siema
Do czego i w jakich sytuacjach wykorzystywać tablice? Jestem swiezakiem jeżeli chodzi o programowanie

0

Zobacz do dowolnego kursu programowania - w nim znajdziesz nie tylko przykłady kodów używających tablic, ale również opisy ich przeznaczenia.

2

Tablice generalnie służą do przechowywania obiektów danego typu w jednej strukturze (po co deklarować int liczba1, liczba2...liczbN, skoro można int[] liczby = new int[N];?).

Anyway, jak mówi furious programming - pierwszy link w google po wpisaniu "java tablice" już pokazuje odpowiedź. Aż się dziwię, że takie pytanie musiało paść na 4p ;)

Anyway, wspomniany pierwszy link:
http://javastart.pl/static/podstawy-jezyka/tablice-jednowymiarowe/

0

Ja jestem w javastart w temacie tablic i np. jezeli potrzebuje zapisac dane: Imie, Nazwisko, Zawod, Wyksztalcenie to najlepszym sposobem bedzie utworzenie czterowymiarowej tablicy, tak? Bo jak wspomniane jest, ze tablice sa w wiekszosci przypadkow wydajniejsze np. od dynamicznych struktur danych takich jak listy. A w tablicach wielowymiarowych pisze, ze mozna tworzyc wiecej wymiarowe niz dwu, ale jest to niepraktyczne, a w tym przypadku co wyzej podalem to juz bedzie praktyczne czy sa na to inne lepsze sposoby?

Jeszcze mnie jedno trapi, bo przykladowo jak chce zapisac te powyzsze dane w tablicy to wiadomo, ze tablica bedzie typu String, ale jesli chce wcisnac np. wiek to lepiej stworzyc osobna tablice typu int czy w tej samej co te powyzsze dane zapisac jako String i ew. ten wiek przekonwertowac z ciagu znakow na liczby?

Dziekuje za odpowiedz, wybaczcie jestem poczatkujacy.

PS wybacz autorze, ze sie podczepiam, ale zbedne byloby tworzenie osobnego watku, o tym samym temacie.

1

Czy w tym przypadku tablice są najlepsze? no nie wiem ja bym stworzył strukturę i z niej tablice.

Co do problemu typów ze względu na np. wiek to albo zapisujesz go też jako String a potem konwertujesz w miarę potrzeby albo tworzysz dwie tablice co znacznie pogarsza czytelność kodu

0

np. jezeli potrzebuje zapisac dane: Imie, Nazwisko, Zawod, Wyksztalcenie to najlepszym sposobem bedzie utworzenie czterowymiarowej tablicy, tak?

Nie, to będzie bardzo słabe i nieczytelne rozwiązanie.

1
Czarny Lew napisał(a):

Ja jestem w javastart w temacie tablic i np. jezeli potrzebuje zapisac dane: Imie, Nazwisko, Zawod, Wyksztalcenie

To wtedy piszesz tak:

public class Person{
    String name;
    String surname;
    String job;
    String education;

// +gettery settery
}

Person[] people = new Person[number];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1