Z jakich IDE korzystacie?

0

Cześć, zastanawiam się z jakich IDE korzystacie. Co się Wam w nich podoba, a co nie do końca. Ciekawy również jestem jak wygląda sprawa środowiska w firmach, korzystacie z płatnych czy darmowych?

2

A ankieta gdzie?

Ja korzystam z IntelliJ IDEA. Podoba mi się to, że dobrze działa, ale nie podoba mi się to, że mogłoby działać jeszcze lepiej :P

0

Unity 3D + MonoDevelop - łatwo zorganizować projekt, upraszcza generowanie buildów na różne platformy, standaryzuje proces tworzenia gier ;)

2

Nie używam IDE. Albo inaczej, moim IDE jest Unix a edytorem Vim.

0

Panowie i Panie poszukuję dobrego darmowego IDE do Ruby/Ryby in Rails, na razie korzystam z Sublime Text 2 i piszę proste programy konsolowe. Sam Ruby i RoR pod Linuksem pięknie mi się zainstalował z potrzebnymi dodatkami typu gem do pracy w wersjach:

λ ruby -v
ruby 2.3.0p0

λ sqlite3 --version
3.12.2 

λ rails --version
Rails 4.2.5.1

Pobrałem też RubyMine jednak jest tylko na 30 dni i nie wiem co się po tym stanie(czarny ekran jak w Vista po przekroczeniu 30 dni trial?). Duckduckgo też mi podpowiedział aby sprawdzić easyeclipse ponieważ nie ma sensu pobierać całego Eclipse do Ruby/RoR. Co jeszcze mogę z IDE wypróbować, Aptana wspiera railsy?
http://www.easyeclipse.org/site/distributions/ruby-rails.html

0

Visual Studio

0

Lighttable sporo lepsze niż notepad++
http://lighttable.com/

0

używane w ostatnim czasie:

Visual Studio 2008 i 2015
Qt Creator
Eclipse
IntelliJ IDEA
Lazarus
GNAT Programming Studio

0

Do własnych projektów używam wyłącznie Lazarusa; Korzystam też z Delphi7, aby móc pomagać innym, pracującym z tym środowiskiem; Czasem ktoś wykoczy z kodem dla TP7, którego też mam w razie czego zainstalowanego; Do HTML, CSS i plików konfiguracyjnych używam Notepad++, ale to nie IDE.

0

W zależności od projektu/platformy/potrzeb to Golded AIX (wiem staroć, ale taki kiedyś kupiłem na razie wystarcza), Scribble, Eclipse, BDS2006, Notepad++, Vi

0

Brackets
Sublime text 2
Aptana
Eclipse
Spyder
NotepadQQ
PyCharm, RubyMine , Intellij
Kdevelop, Qt-creator

0
winerfresh napisał(a):

Nie używam IDE. Albo inaczej, moim IDE jest Unix a edytorem Vim.

Calkiem spoko rozwiazanie do wielu zastosowan, aczkolwiek na moje nie do wszystkiego.

0

Ja akurat nie lubię IDE w którym nie można ustawić na szybko łatwego motywu jak w codeblocks i Geany. Wszystko ze stajni Czeskiego studia Jetbrains mogę polecić bo biją na głowę Eclipse, Netbeans pod względem stabilności i komfortu działania. Lubie jeszcze IDE Komodo, NinjaIDE i edytor Eric do pythona.

0

Vim+pluginy.

1

Ostatnio używam Atoma i chcę go przekształcić w IDE do JavaScriptu (robię swoją wtyczkę póki co).

0

Jedyne w czym pisałem i się nie sprawdziło to Java jak na razie. - @winerfresh

dokladnie o to chodzilo ;)

0

Sublime text + konsola przy małych zmianach

0

Visual Studio 2013 - nie wspiera wszystkiego z C++11 (constexpr).
Visual Studio 2015 - nie wspiera wszystkiego z C++14. Ma też błędy w kolorowaniu składni (new).
QT Creator - od niedawna (nie mam zdania).
Code::Blocks - mingw(tdm gcc 5103) - rzadko korzystam (nie lubię debuggera).

Visuale w trybie debugowania potrafią naprawdę zwolnić.

0

Intellij IDEA
Eclipse
Sublime
PyCharm
Geany
Vim

0
nijaki napisał(a):

Visuale w trybie debugowania potrafią naprawdę zwolnić.

E? Przecież jak się podepniesz gdbem czy lldb to też będziesz mieć duży overhead. Poza tym możesz sobie w VS zbudować build w RelWithDebInfo, ustawić stertę na niedebugową i tak debugować.

Btw, pisanie o tym, że VS2015 nie ogarnia C++11/14 jest niepoprawne. Jeśli już to można tak powiedzieć o msvc i intellisense, bo zawsze możesz użyć pod VS2015 clanga 3.7 i spokojnie budować projekty z np. expression sfinae, patrz range-v3. Idąc jeszcze dalej jeśli np. programujesz pod PS4 to masz pod VS orbis-clanga, który ogarnia prawie cały C++14.

Co do głównego wątku, ostatnio używam głównie VS (różne wersje) i (g)vim (windows/linux/mac).

0

visual studio, intellij idea, pycharm, wiadomo nie sa bez wad ale w porownaniu do konkurencji to musialabym byc bardzo malostkowa zeby je wymieniac.

edit:
ok co bym w pierwszej kolejnosci zmienila/dodala:

  • wbudowane toole do profilowania kawalkow kodu
  • uruchomienie nawet gdy nie wszystko sie kompiluje
  • kilka projektow/solucji w jednym oknie
  • mniejsze zuzycie zasobow na duzych projektach
0

JetBrains + IdeaVim, do zabawy z niszowymi językami Atom.io

0

Visual Studio, Eclipse, Android Studio

0

IntelliJ, Visual Studio,

0

od zawsze ( VC6 PRO) do vs2015.2 Enterprise tak na dziś i chyba mi to całkowicie po wieki środowisko wystarczy ?!
na chiński raczej nie przejdę CO TO TO NIE !

0

Oczywiście! Emacs + pico!

0

Eclipse minimal, ale na Linuxie - bo na Windows "zwykłe Eclipse" to coś z czego nie da się korzystać (jeden wielki bug)
Eclipse "minimal" i "bug free"+Linux+narzędzia-konsolowe
A w planach - JetBrains (ogólnie), dostrojenie vim, lepsze narzędzia konsolowe, w sumie maven też można zaliczyć do IDE
możliwe, że coś z bazami danych od Oracle
możliwe, że jednak będzie OS X

jeszcze zbiór wykluczający (z czego NIE i NIE będę):
edytory inne niż vim (Sublime, atom, emacs), cokolwiek Windows, cokolwiek z VisualStudio, IDE dla C/C++, IDE dla C#, Netbeans, QT

a za 10 lat się zobaczy co dalej ;-)

0

notepad.exe

0

W technikum -TP ale odszedł do lamusa.
Na studiach od 2001 Delphi (od v6 zaczeliśmy).
Do HTML - Pajączek 4.8.1
Od studiów aż do dziś Delphi7.
od 5 lat BASCOM do mikrokontrolerów.
od 10 lat IBexert do SQLa w Firebird.
I aktualnie zapoznaje się z Lazarusem 1.6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1