Js/jQuery Podstawowe zagadnienie

0

Witajcie,

zapytanie do obeznanych w temacie. Co właściwie daje możliwość tworzenia tego typu struktury i jak ją uzupełnić:

 var List = {User:
             [Pierwszy,  Drugi]};

Pozdrawiam

0

co masz na mysli "uzupełnić"?

0

Pytasz po co są tablice i standardowe obiekty w js?? Czym chcesz to uzupełnić? Zadaj jakieś konkretne pytanie.

2
  1. to nie ma nic wspólnego z jQuery, tylko jest to czysty JavaScript.
  2. klamerki ( {} ) oznaczają w tym kontekście obiekt JavaScript, a obiekt JavaScript działa jak hash/słownik/tablica asocjacyjna, czyli ma klucze w postaci stringów (np. tutaj masz klucz User), i do każdego klucza przyporządkowana jest wartość (tutaj wartością właściwości List.User jest tablica [Pierwszy, Drugi]
  3. nawiasy prostokątne oznaczają tablicę, czyli listę elementów (tutaj masz tablicę z elementem o indeksie 0: Pierwszy i elementem o indeksie 1: Drugi)
  4. w JS jest konwencja, żeby pisać nazwy zmiennych i właściwości małymi literami. Jest to tylko umowna konwencja, ale powszechnie stosowana.
  5. jeśli piszesz [Pierwszy, Drugi] to znaczy, że gdzieś zmienne Pierwszy i Drugi muszą być zdefiniowane. np.
var Pierwszy = 1;
var Drugi = 2;
var arr = [Pierwszy, Drugi]

Jeśli chcesz mieć po prostu napis "Pierwszy" czy napis "Drugi", musisz to podać jako stringa, np.

var arr = ['Pierwszy', "Drugi"]
  1. to co napisałem nie stosuje się do kluczy(nazw właściwości), czyli:
 {User: 42}

to to samo co:

 {"User": 42}

ponieważ klucze już z definicji są stringami.

Co właściwie daje możliwość tworzenia tego typu struktury

Możesz przechowywać potrzebne ci później dane w uporządkowany sposób (a nie, że masz 15 zmiennych luzem). Ew. możesz tworzyć doraźne tymczasowe dane, np. przekazywane do wywołania funkcji:

jakasFunkcja({cosTam: 1, cosInnego: 2}) 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1