W czym najbardziej się opłaci robić serwis internetowy?

0

Zastanawiam się, w jakim języku pisać serwis internetowy (średnio skomplikowany, z bazą danych). Python (Django), Ruby on Rails, może PHP czy .NET? Zależy mi na tym, aby hosting był tani, oraz żeby w miarę przyjemnie się robiło. Czy ktoś kto robił coś w wymienionych technologiach może coś poradzić?

3

W tym co znasz.

1

Co to znaczy "średnio skomplikowany?" co ten system ma robić? Ilu będzie miał docelowych użytkowników?

0

@_13th_Dragon A jak niczego z wymienionych nie znam? :)

@Cornellia Ma to jakieś znaczenie?

3

Tani hosting = PHP
Przyjemnie sie robiło = wszystko inne ;]

2

"
Ma to kolosalne znaczenie. Troche jakbys pytal sie jakie ubranie jest dobre, a ktos by sie pytal czy zamierzasz w nim chodzic po deszczu, czy po sloncu, czy na wizyty, czy na ulice, i bys sie dziwil ze to moze miec jakies znaczenie... ;)

0

@LukeJL Możesz zamiast porównywać (chociaż bardzo ładne porównanie oczywiście) powiedzieć konkretnie - jaki ma wpływ ilość użytkowników na wybór języka?

0

Skoro nie jesteś pewien co wybrać to postaw na Pythona. Poradzi sobie, a sam język jest łatwy do nauczenia. Hosting np. Hekko (uruchamia skrypty Python).

0
Shalom napisał(a):

Tani hosting = PHP
Przyjemnie sie robiło = wszystko inne ;]

  1. A jakie są ceny hostingów pod pythona albo rubiego w porównaniu z tymi co obsługują dla przykładu tylko PHP i jak to wygląda na rynku pod względem ich ilości jak również jakości? Mniej więcej porównywalne?

  2. To Twoja opinia. :-) Obecnie w PHP przy użyciu frameworków pisze się dość przyjemnie, a one też narzucają pewne rzeczy, natomiast wszystko co jest napisane w starym stylu tj. pomieszanie PHP z kodem HTML jest syfem :-D . Tzn. z FW to też nie takie proste bo nie każdemu będzie pasował Symfony albo Laravel, czy tam inne jak np. Yii a przyjemnie to się pisze w tym co się lubi :-)

  3. Tu nie jest nawet sprecyzowane o jaki dokładnie serwis chodzi, natomiast jest faktem że wiele się dzieje i tak w PHP i to właśnie w nim powstaje wiele projektów.

A tu masz to co można w tym zrobić:
http://highscalability.com/blog/2012/4/2/youporn-targeting-200-million-views-a-day-and-beyond.html

Akurat na Symfony 2. DJANGO sobie poradzi z tak dużym ruchem w sieci? RoR sobie z tym poradzi czy też może trzeba będzie przechodzić na inne technologie?

1
  1. Ceny aktualnie się równają, ale większość polskich VPS-ów dalej oferuje praktycznie tylko PHP via mod_php
  2. Nie ważne czy używasz frameworka czy nie, PHP dalej jest abominacją, którą ktoś śmie nazywać językiem programowania. Już JS ma mniej quirków niż PHP. Używanie frameworka nic nie da jeśli sam język jest u swojego rdzenia zepsuty.
  3. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tworzył nowego serwisu w PHP. Tylko firmy, które de facto nie mają już wyboru zostają przy nim (via Facebook i ich HHVM).

Co do tematu, to jeśli nie znasz absolutnie żadnego języka programowania a chcesz stworzyć serwis WWW to polecał bym zacząć od Elixira + Phoenix Framework. To zestawienie ma duży potencjał i jest bardzo wydajne (BTW Elixir i Phoenix zostały stworzone przez Jose Valima, który mieszka w Krakowie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1