Animacja ładowania podczas pobierania

0

Pobieram dane podczas uruchamiania programu , w tym czasie chciałem wrzucić jakąś animacje(coś takiego jak ładowanie windowsa). Myślałem, żeby to zrobić tak:

public void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
    Thread t = new Thread(new ThreadStart(AppStart));
    t.Start();          
    Pobierz();   
    t.Abort();
}

gdzie metoda AppStart uruchamia jakieś okno z tym ładowaniem.

Wiem, że mogę skorzystać też z backgroundWorker i progressBar, ale nie wiem jak zrobić ten pasek postępu, jeżeli pobieram kilka rzeczy z kilku miejsc.

1

Może najprościej na splash screenie daj po prostu labela "trwa ładowanie aplikacji" i tyle.

0

Racja, siedzę całą noc i takiego rozwiązania, jakiego bym chciał nie mogę wykombinować/znaleźć, co i tak byłoby picem na wodę, bo po co komu ten pasek, który będzie mega skomplikowany, 20 różnych technik ściągania z różnych stron.

1
Miłosz_Świder napisał(a)

Jest w winforms jakaś gotowa kontrolka do takiego paska jak w starych windows, że leci pasek w prostokącie?
Wyjaśnij co to znaczy „leci pasek w prostokącie”. Jest właściwość Style, zobacz co robi.
Ale jej działanie i wygląd paska zależy od systemu, bo to jest przecież systemowy pasek.

Tutaj masz wyjaśnione co robią te style (strona dotyczy WinAPI pod C++, ale nie szkodzi).

0

Już rozumiem, chodziło mi bardziej o własną animacje niezależną od systemu, ale kupa roboty. W każdym razie zrobienie splash screena zajmuje 5 minut, więc nie ma sensu się męczyć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1