Czym jest Context na platformie Android??

0

Witam!!
Mam taki problem

jak chce wywołć druga aktywność w androidzie to mogę to zrobić tak.

Intent intent = new Intent(getBaseContext(), AlarmReceiver.class);
// lub
Intent intent = new Intent(this, AlarmReceiver.class);
// lub
Intent intent = new Intent(getAplicationContext, AlarmReceiver.class);

activity dziedziczy bo context więc wiem dlaczego jest this.

i teraz tak skoro INTENT przyjmuje 2 parametry akcje i dane, to dlaczego jako akcje podaje się context a nie jakąś stałą która można znaleźć w dokumentacji??

i czym jest ten kontekst bo może ja to źle rozumiem. wiem że context używa się do zarządzania informacjami o konfiguracji aplikacji oraz danymi z zasobów.

0

znajdź to po polsku cwaniaczku, bo to już widziałem, i nawet w książce nie jest wytłumaczone dlaczego ten kontekst podaje się do intent, jest tylko zucony przykład że coś takiego jest i potrzebne i tyle

0

powiem tak, ucze się angielskiego, ale obecnie podstawę muszę mieć po polsku, jak już zrozumiem podstawę to i dalej mogę czytać po angielsku.
Ale jak podstawy nie zrozumiem to mi to nic nie da. I widziałem już te agielskie strony.

Dlatego dałem proste pytanie i prosze o krótką odpowiedź

czym jest ten kontekst, i dlaczego kontekst jest przekazany do intent skoro intent wymaga akcji i danych.
bo teraz to mi wygląda że kontekst to nie informacje tylko jakaś akcja

albo
TextView tv = new TextView(getContext());

dlaczego tutaj też jest kontekst ?

0

Nigdzie dobrego źródła po polsku nie znajdziesz, ponieważ takie nie istnieje.
Tutaj masz kod źródłowy, z którego można dowiedzieć się bardzo wiele: http://grepcode.com/file/repository.grepcode.com/java/ext/com.google.android/android/2.1_r2/android/content/Context.java
Radzę też odrobinę zmienić podejście, nikt tutaj nie jest Twoim sługą, a mała wiedza i opryskliwe zachowanie często kończą się banem albo konkretną ignorancją ze strony innych użytkowników.

1

ja po prostu uważam że jak ktoś nie chce odpowiedzieć wprost na pytanie nie powinien sie odzywać,
i jeszcze jedno jak się ktoś o cos pyta, to znaczy że nie wie i że sobie z tym nie radzi,
a wy mnie odsyłacie do innych for które już czytałem.
Po co istnieje takie forum na którym się nie odpowiada na pytania??

I widze że na studiach jest tak samo, ty masz tam umieć a nie sie dopiero uczyć

0

Bez urazy, ale jeżeli oczekujesz na cokolwiek od kogokolwiek nie biorąc nawet pod uwagę własnego wkładu to daj sobie spokój z programowaniem (to jest ciężka praca i trzeba bardzo dużo wysiłku włożyć ze swojej strony). Kilkuminutowa analiza kodu, który Ci podesłałem jest wystarczająca aby odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytania.

I widze że na studiach jest tak samo, ty masz tam umieć a nie sie dopiero uczyć

  • tak, mniej więcej tak ma być. Studiujesz sam, to nie przedszkole, nikt za rękę Cie nie będzie prowadził.
0

powiedz mi po co chodzić na uczelnie skoro mam się wszystkiego sam dowiadywać i nie moge się zapytać??
tylko marnuje czas na dojazd i siedzenie na zajęciach. równie dobrze mogę iść gdzieś do biblioteki i to ma wystarcza.
Wnioskuje wiec że wszyscy studenci to debile, którzy dając sobie wciskać że muszą chodzić na zajęciach

I ja zadając pytanie nie chce żeby ktoś napisał książkę na ten temat, tylko powiedział krótko i wprost, tak żebym wiedział co szukać dalej

więc jeszcze raz skoro intetn przyjmuje akcje i dane. więc dlaczego jako akcje podaje kontekst skoro kontekst to tylko zbiór informacji o aplikacji
przecież to NIE MA sensu.

chce krótką odpowiedź żebym to zrozumiał, i wiedział co szukać dalej.

mam dwie książki do android i tam tez nie jest napisane, pise że trzeba to zrobić i nic więcej

więc jedyna odpowiedź jaka mi się nasuwa to "bo tak ma być i tyle"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1