Wątek przeniesiony 2014-03-05 17:39 z Delphi i Pascal przez furious programming.

Błąd "File access denied" przy odczycie pliku z płytki

0

Witam.

Mam taki problem.

Mam program który odczytuje pewne dane z pliku w którym zapisane dane są w postaci rekordowej. Wszystko działa na dysku. Lecz gdy wgrywam cały program i pliki na płytkę DVD wyskakuje błąd "File access denied".

O co chodzi?

Dodam że bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi(niestety nie sprawdziłem tego wcześniej ).

Pozdrawiam.

0

Fajnie że dałeś kod i wszystko wiadomo... w ciemno to mogę przypuszczać że niepotrzebnie otwierasz plik w trybie do zapisu stąd taki błąd podczas otwarcia.

0

Sorry.

Kod:

  
assignfile  (plik,'pytania_s.dat');
    reset(plik);

           while not eof(plik) do
           Begin
           licznik:=licznik+1;
             read(plik,lista[licznik]);

           end;

    closefile(plik);
0

To się dzieje dla tego że twórcy Pascala zapomnieli dodać moduł wieszczki do kompilatora, więc niestety głupi kompilator próbuje otworzyć plik pytania_s.dat z bieżącego folderu zamiast z płytki.

0

Próbowałem też coś takiego :

 assignfile  (plik,ExtractFilePath(Application.ExeName) +'pytania/pytania_l.dat');

Ale to też nie działa...

To się dzieje dla tego że twórcy Pascala zapomnieli dodać moduł wieszczki do kompilatora, więc niestety głupi kompilator próbuje otworzyć plik pytania_s.dat z bieżącego folderu zamiast z płytki.

Da się to jakość "obejść"?

0

Tak jak przypuszczałem otwierasz plik do odczytu i zapisu. Daj przed reset:

FileMode:= fmOpenRead;
0
Rines napisał(a):

Da się to jakość "obejść"?

Oczywiście że się da, wystarczy podać poprawną nazwę pliku wraz z poprawną ścieżką (bezwzględną lub względną).

0
kAzek napisał(a):

Tak jak przypuszczałem otwierasz plik do odczytu i zapisu. Daj przed reset:

FileMode:= fmOpenRead;

Działa :D

Wielkie dzięki za pomoc!

Ps. Od teraz zawsze będę dawał kod programu od razu :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1