Dokończenie programu . Suma,min , max

0

Mam bardzo prosty program o ogarnięcia , jednak nie byłem na lekcjach i już za późno , aby się nauczyć do jutra ;/

wprowadź 3 liczby , program ma pokazać sumę tych licz , maksymalna wartość tych liczb i minimalna wartość tych liczb
np wprowadzamy 3,4,5 . suma to 12 . Max wartość to 5 . a min. wartość to 3..

Zrobiłem takie cos jednak nie działa mi kompilator , suma powinna być dobrze , ale nie wiem jak zrobić żeby wpisać w ten program ,aby pokazywało max i min dodatkowo ;/

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

import java.util.Scanner;

 public class p1 {

 public static void main(String[]

 args) {
 // Deklaracja zmiennych
 Scanner skaner = new
 Scanner(System.in); 
int[] liczby = new int[100];
 int suma = 0;
 int ilosc = 3; 
}
 } 
{
 // Sumowanie wszystkich podanych liczb ze sobą 
for (int i = 0; i < ilosc; i++) 
suma += liczby[i];
 // Wyświetlanie wyniku
 System.out.println("Suma twoich liczb wynosi: " + suma); 
}
1

Tworzysz zmienne min i max. Inicjalizujesz je pierwszymi elementami tablicy liczby. W pętli tworzysz warunki i następnie sprawdzasz dla:

  1. min - czy aktualnie sprawdzany element tablicy jest mniejszy od min - jeśli tak to min = aktualnie_sprawadzany_element (min = liczby[i])
  2. max - czy aktualnie sprawdzany element tablicy jest większy od max - jeśli tak to max = aktualnie_sprawdzany_element (max = liczby[i])
1
adis4 napisał(a):

... Zrobiłem takie cos jednak nie działa mi kompilator ...

Tu akurat można doradzić masz tu kompilator internetowy: http://ideone.com/CfzrCJ

1
import java.util.Scanner;


public class d {

	

	/**
	 * @param args
	 */
	public static void main(String[] args) {
		// TODO Auto-generated method stub
	
		Scanner skaner = new Scanner(System.in); 
		int ilosc=3;
		int[] liczby = new int[ilosc];
	
		for(int i=0;i<ilosc;i++){
			
			liczby[i]=skaner.nextInt();
		}
				 
							
		int suma = 0;		
		int max=liczby[0];
		int min=liczby[0];
		
				for (int i = 0; i < ilosc; i++) {
					suma += liczby[i];
					if (liczby[i]<min) min=liczby[i];
					if (liczby[i]>max) max=liczby[i];
				}
				
			
				 System.out.println("Suma twoich liczb wynosi: " + suma+"min:"+min+" max:"+max); 
	}

}
	
 
0

tutaj kolega ribaa napisał mi pełen program jednak w kompilacji wyskakuje 15 błędów.. http://ideone.com/k6gFLc

mógłby ktoś to sprawdzić , ale tak czy siak dzieki Ribaa

0

A czytałeś chociaż treść błędów ... ?

A czytałeś chociaż treść błędów ... ?

A czytałeś chociaż treść błędów ... ?

A czytałeś chociaż treść błędów ... ?

0

to jest z c ++?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1