Funkcja max i min i losowanie

0

Witam, potrzebuje pomocy z zadaniem w pascalu. Mam napisać program, który zrobi plik elementarny z losowymi liczbami, wybierze z niego max i min i zapisze ten max i min w innym pliku w dwóch osobnych wersach. Na razie mam tylko funkcje losującą

program losowanie;

uses
  Crt;

type
    lista=array[1..1000] of word;

var
  tab:lista;
  zm_plik:text;
  i:integer;

begin
  ClrScr;
  randomize;
  assign(zm_plik,'C:\plik.txt');
  rewrite(zm_plik);
  for i:=1 to 1000 do
    begin
      tab[i]:=random(10001);
      writeln(zm_plik,tab[i]);
    end;
    close(zm_plik);




end.

i nie wiem co dalej zrobić z tymi funkcjami max i min. Proszę o pomoc.

0

Wczytujesz plik i do zmiennej, przypuśćmy Min zapisujesz pierwszą wartość. Jedziesz tak do końca, z tym, że, jeżeli odczytana wartość jest mniejsza od Min, to Min := ta wartość. Podobnie do Max.

0

Dzięki za odp. Czyli mam wczytać ten plik tekstowy z wylosowanymi liczbami, ale dalej nie rozumiem co mam zrobić.

0
Rasixo napisał(a)

Dzięki za odp. Czyli mam wczytać ten plik tekstowy z wylosowanymi liczbami, ale dalej nie rozumiem co mam zrobić.

... dalej masz znaleźć max i min i zapisać te liczby do nowego pliku.

sample:

...
max := a[1,1];
min := a[1,1];
...
for i:=1 to N do
begin
for j:=1 to N do
begin
if max < a[i,j] then
max := a[i,j];
if min > a[i,j] then
min:= a[i,j];
end;
end;
...
0

Może ja bardziej obrazowo Ci to przedstawię:

max:= 1;
min:= 1000;
 
for i := 1 to 1000 do
begin
  if max <= tab[i] then max:= tab[i];
  if min >= tab[i] then min:= tab[i];
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1