Min i Max wektora

0

Może ktoś z was wie: jeśli mamy wektor o długości n, to co jest jego minimum i maximum?? prosze o odpowiedz.

0

Odpowiednio najmniejsza i największa z tych n liczb :-/

0

chodzi o to że mam naprzykład wektor o długości 5 i co w związku z tym jest elementem minimalnym i maksymalnym tego wektora?? Jak można znaleŹć min i max ??

0

Tak myślałem :]
Ale ponieważ napisałeś n co sugeruje liczbę naturalną natychmiast skojażyło mi się to z wektorami w MatLAB'ie no i oczywiście z funkcjami max i min które właśnie tak tam działają [green]
;)

0

A czy w pascalu da sie to zrobic ?? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

0
Daniel3214 napisał(a)

A czy w pascalu da sie to zrobic ??

W Pascalu odpowiednikiem MatLAB'owego wektora długości n będzie tablica jednowymiarowa o n elementach, czyli:

{za TYP wstaw identyfikator odpowiedniego typu;
 TYP musi mieć zdefiniowany operator '>'}
functoin Max(v:array of TYP):TYP;
 var
  i:integer;
 begin
  Max:=v[Low(v)];
  for i:=Low(v)+1 to High(v) do if v[i]>Max then Max:=v[i];
 end;

functoin min(v:array of TYP):TYP;
 var
  i:integer;
 begin
  min:=v[Low(v)];
  for i:=Low(v)+1 to High(v) do if min>v[i] then min:=v[i];
 end;

albo jakoś tak [green] ...ale sam mówiłeś, że raczej nie o to Ci chodzi :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1