Strona internetowa dla jadłodajni - jak to zrobić?

0

Witam,
Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam na celu otworzenie własnej jadłodajni (może za rok, dwa .... lata). Chcę w swojej ofercie mieć możliwość zamawiania potraw po uprzednim zarejestrowaniu się (tak jak w telepizzy). Pomyślałem więc że mam dużo czasu, by samemu spróbować to stworzyć od podstaw, nie płacąc nikomu, a zyskując ogromną satysfakcję że sam to osiągnąłem.
Bardzo proszę mnie nakierować, co muszę wiedzieć, co zainstalować.

Z góry dziękuję :)

0

Naucz się html'a i php'a, do takich zadań to chyba zestaw nieśmiertelny.

1
niezdecydowany napisał(a):

Naucz się html'a i php'a, do takich zadań to chyba zestaw nieśmiertelny.

No, dla stron www, HTML jest raczej niezbędny, ale po co się męczyć z PHP skoro można użyć np. Ruby on Rails?

2

HTML, CSS, jQuery - wypadałoby znać. A do programowania mogę polecić Python + Django.

0

Ta i wykup hosta z krocie z obsługa tego waszego pythona, ruby czy javy...
PHP, MySQL, HTML,CSS to podstawy dodatkiem może być jQuery (javascript) i Flash
Ale to tylko moja opinia.

3

Przede wszystkim trzeba by tutaj zadać pytanie czy chcesz wykorzystać jakieś gotowe rozwiązania czy stworzyć stronę od początku. Wykorzystanie gotowych CMS-ów przecież także jest tu możliwe z jakimiś ewentualnymi małymi przeróbkami. Wtedy skupiasz się głównie na samym wyglądzie strony, jej konfiguracji i ew. małych przeróbkach. I tak dałoby się to zrobić.

Trochę inna sprawa ze stworzeniem strony od zera. Tu już musisz poznać i podstawy programowania, tworzenia wyglądu strony, trochę się postarać - no, ale jeśli masz czas to tu też nie ma większego problemu. A tutaj znowu nasuwa się pytanie: co już znasz, z czym miałeś okazję się zetknąć? Czy już miałeś okazję poznać jakiś język programowania? Bo nową wiedzę (np. tworzenie stron) często opiera się na umiejętnościach, które się już posiada.

Na dyskusje w stylu php vs RoR popatrz trochę z przymrużeniem oka.

niezdecydowany napisał(a)

on nie chce budować systemu bankowego czy nowego serwisu dla LOT, jakaś pierdółka dla małej firmy na której utrzymanie może np: wydać 3zł miesięcznie za marny hosting + jakaś bidna domena, czy wy musicie zawsze wyciągać armatę żeby muchę zabić ? przerost treści nad formą, zaraz mu ktoś wyjedzie z tekstem że najpierw musi lispa się nauczyć, potem ogarnąć wzorce projektowe, jeszcze przejść szkolenie z bezpieczeństwa www żeby myśleć o takiej stronie, bo inaczej to nie ma sensu.

Niestety php jest dość popularne i "najlepsiejsze", ale to trochę w sposób:

  • Moja syrenka jest najlepsza, nie ma lepszego samochodu
    - A jeździłeś innymi, sprawdzałeś czy nie ma lepszych?
  • No pewnie, moja syrenka wszyskie przebija.
  • Ale naprawdę miałeś je okazję porównać???
  • Nie, no tak naprawdę to wujek ciotki mojego szwagra mówił, że syrenki są najlepsze, a on się zna!

Php jest z różnych powodów wybierane a inne języki odrzucane, ale te argumenty za ich odrzuceniem często wynikają z nieznajomości tematu, z jakichś obiegowych a całkiem nieprawdziwych opinii. Jeśli masz czas, chęci i nie chcesz być tylko "właścicielem syrenki" warto zwrócić uwagę na wspomniane wcześniej RoR i Django (zresztą to też jeszcze nie koniec możliwości wyboru).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1