Strona internetowa

0

Cześć, planuje przebranżowić się z automatyka na programistę i napisałem pierwszą stronkę w Javie. Posiada ona jedną bardzo dużą wadę, o której wiem, ale może póki co nie będę zdradzał co to jest. Proszę o ocenę jakości kodu oraz co należałoby poprawić. Kod: https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki. Adres: http://pogaduszki.com.pl/

2

Na pierwszy rzut oka - minusy: zero testów. Plusy: wymyśliłeś klasę o nazwie ClassWithOnlyOneFieldString.

1

Na szybko,dodałbym cursor: pointer; do buttonów, no i może jakaś walidacja hasła (wymuszenie większej ilości znaków itp.)

1

https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki/blob/master/src/main/java/pl/com/pogaduszki/chat/controller/CommunicationController.java#L70

  • Zamiast sprawdzać czy message jest nullem mogłeś sobie zrówić Optionala (owrapuj sobie w repozytorum, JPA to ogarnia), zrobić mapa i odpowiedzieć obiektem lub 404.
  • Nie rozumiem dlaczego używasz Gsona, bo spring chyba ma jakąś zależność do Jacksona i jeśli zwrócisz obiekt to powinien to przemielić na jsona
  • Tworzenie mappera dla każdego requestu też nie ma chyba sensu. Nie używałem nigdy Gsona ale wydaje mi się, że mogłeś z niego zrobić beana i byłby zainicjalizowany raz a nie za każdym requestem

https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki/blob/master/src/main/java/pl/com/pogaduszki/chat/controller/CommunicationController.java#L40

  • Za dużo logiki w kontrolerze (+ zależności do repozytoriów). On ma przyjąć request, przekazać go do miejsca które zajmie się obsługą wiadomości (jakiś service) i ewentualnie zwrócić (w twoim przypadku nie zwraca nic)
  • Nie wiem co robi ten kontroler po jego nazwie/adresie. Message i czat to nie są dobre nazwy. Opisz metodę nazwą która mówi co to robi

https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki/blob/master/src/main/java/pl/com/pogaduszki/chat/model/UserDTO.java#L15

  • jak robiłeś refaktor nazw pakietów to nie wszędzie je zmieniłeś

https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki/blob/master/src/main/java/pl/com/pogaduszki/chat/configuration/MessageBrokerConfig.java#L35

  • Jeśli to nie copy paste to nie umieszczaj inormacji w stylu "jak chcesz uruchomić to lokalnie to se to zmień", w springu możesz sobie tworzyć profile (@profile), które załadują Ci odpowiednią konfigurację na podstawie tego z jakim profilem odpalasz aplikację. Wtedy wystarczy wspomnieć o tym, że są 2 profile w dokumentacji (albo wystarczy że ktoś looknie do resources i zobaczy jakieś masz properties)

https://github.com/mateuszgrzelak/pogaduszki/blob/master/src/main/java/pl/com/pogaduszki/chat/controller/UserHandlingController.java#L34

Ogólnie:

  • User ma swoje DTO, dlaczego inne modele ich nie mają? Dobrze jest to ujednolicić jeśli nie stosujesz podejścia "encja na twarz i pchasz" jak w przypadku MessagesDB (no i nazewnictwo - User (mongo), MessageDB (mongo), Message (dto), UserDTO (dto). Nazwy się nie trzymają kupy)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1