Od czego zacząć naukę programowania?

0

Pytanie nieco praktyczne: ile czasu potrzeba, żeby od zera wiedzy informatycznej dojść do dobrej znajomości języka oprogramowania? Ile Wam to zajęło?

0
mitrabajoestonto napisał(a):

Pytanie nieco praktyczne: ile czasu potrzeba, żeby od zera wiedzy informatycznej dojść do dobrej znajomości języka oprogramowania? Ile Wam to zajęło?

Od tygodnia do nieskończoności.

Tego się nie da określić, bo wszystko zależy od predyspozycji umysłowej [1], zapału [2] i czasu (dziennie) poświęcanego na naukę [3]. I tego, co ktoś uważa za "dobrą" znajomość [4]. I od tego jaki to język [5]. I od tego czy znasz już inny język [6] i jaki to język [7]. Itd. [8...n]

A leniom zajmuje jeszcze dłużej [n+1] - takie pytanie padło przynajmniej 10 razy na tym forum... W ostatnich 12 miesiącach...

0

Co sadzisie o mojej metodzie na nauke ??
Dla mnie naprawde nudne jest wykonywanie w kolko "kalkulatorkow".
Dlatego wymyslilam sobie temat projektu "dużego" jaki chce napisac. I powoli malymi kroczkami ten projekt pisze, oczywiscie majac pewna baze juz za soba, tak żeby moc przynajmniej mniej wiecej okreslic, co mi jest potrzebne w danym problemie.

gdy uczylam sie programowac w C++ moim pierwszym duzym projektem byla gra MASTERMIND, potem przyszedl czas na GUI ( i tutaj akurat zmienilam jezyk) i projekt planningu ( niestety niedokonczony).. .

0

Kilkanaście lat temu zacząłem poznawać Delphi. Potem nastąpiła wieloletnia przerwa i chciałbym znów zacząć działać. Mam dwa pytanie w związku z tym:

  1. Dużo zmieniło się w tym języku przez 15 lat?
  2. A może Waszym zdaniem duzo lepiej poświęcić czas na naukę języków nowszych i lepszych? A jeśli tak to jakich? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

0
  1. Dużo zmieniło się w tym języku przez 15 lat?

Pytasz czy dużo się zmieniło w ciągu 15 lat? Na prawdę się pytasz czy dużo się zmieniło w ciągu 15 lat? Przecież programiści stale muszą coś ulepszać i zmieniać. 15 lat to aż nadto żeby wszystko pozmieniać :P

0
  1. Dużo zmieniło się w tym języku przez 15 lat?

Na tyle dużo, że lepiej przesiąść się na Lazarusa... :]

2
  1. A może Waszym zdaniem duzo lepiej poświęcić czas na naukę języków nowszych i lepszych? A jeśli tak to jakich? :)

Rola Delphi jako języka/środowiska w czasach jego największej popularności sprowadzała się do nauki programowania w szkołach oraz szybkiego budowania aplikacji okienkowych na Windows. W obu rolach został już dawno zastąpiony innymi językami, technologiami, metodologiami (ba, niektóre z tych, które zastąpiły Delphi już są outdated).

Zamiast Delphi/Pascala proponuję Pythona, C#, Javę, Javascript, C++ (mniej więcej w tej kolejności).

0
furious programming napisał(a):
  1. Dużo zmieniło się w tym języku przez 15 lat?

Na tyle dużo, że lepiej przesiąść się na Lazarusa... :]

A najlepiej na inny język programowania :-), który nie odszedł do la(zar)musa;-)

1

Nie chcę tu się ani wcinać ani zabłysnąć nie dam rady ogarnąć wszystkich poruszonych wątków i propozycji rozpoczynania od różnych języków. Zacząłem od Pascala na Spectrum na Atari 130XE i do dzisiaj mam książki Ruszczyca Assembler 6502. I ten komplet mi wystarczy żeby programować sterowniki. Czytaj programowalne układy scalone. A Motorola znów staje się modna w świecie komórek. Mam kumpla automatyka takiego od drabinek i bloków w RS Logix a ja mu zrobię soft w Delphi które chyba napiszę w C# zaczynając od Wirtha. Mamy z kumplem czas. A nuż się poprawi sytuacja w firmie dla której na razie pracujemy.

4
furious programming napisał(a)

Free Pascal ma się całkiem nieźle i coraz lepiej, w przeciwieństwie do Delphi; Poza tym oba wymienione języki mają potężną funkcjonalność i niczego im nie brakuje

Spodziewałem się dziwnych opinii, ale powyższe stwierdzenie znajduje się na granicy szaleństwa. Coś takiego mogłaby powiedzieć tylko osoba, która od lat nie widziała innego języka na oczy, nie mówiąc już o tych stosowanych w nowoczesnym systems programming, desktop, mobile (do których niby aspiruje Pascal).

0

Jakkolwiek dobry byłby Pascal(i pochodne, w tym Delphi), to w obecnej chwili jest to nisza.

0

Jeśli chodzi o rozpoczęcie programowania, to dobre są aplikacje desktopowe. Dlaczego? Pamiętam z autopsji. Zawsze chciałem od razu sprawdzić co się zmieniło na ekranie - wizualnie. Jakieś notatki z wykładu, prosty opis w książce. I tyle. Bez internetu, który był tylko dla tych którzy mieli tytuł doktora albo przynajmniej wiedzieli co to finger. Bez komórki, przepisywanie z Bajtka. A ile radości z narysowania kolorowego prostokąta...itd. To trzeba zobaczyć.

0

Do takiej nauki programowania mamy https://code.org/
Ale uczeń tutaj nie nauczy się za bardzo jak napisać funkcje pośrednie (czyli takie, które rysują coś na ekranie).

0
Artur Protasewicz napisał(a):

Jeśli chodzi o rozpoczęcie programowania, to dobre są aplikacje desktopowe. Dlaczego? Pamiętam z autopsji. Zawsze chciałem od razu sprawdzić co się zmieniło na ekranie - wizualnie. Jakieś notatki z wykładu, prosty opis w książce. I tyle. Bez internetu, który był tylko dla tych którzy mieli tytuł doktora albo przynajmniej wiedzieli co to finger. Bez komórki, przepisywanie z Bajtka. A ile radości z narysowania kolorowego prostokąta...itd. To trzeba zobaczyć.

To zależy co rozumiesz przez aplikacje desktopowe. Jeżeli rozumiesz ogólnie coś co pozwoli Ci od razu u siebie zobaczyć efekt w jakiejś, możliwie przyjaznej formie, to się zgadzam. Też tak miałem i mam do dzisiaj. Tylko że wtedy, wchodzą pod tę kategorię nie tylko aplikacje desktopowe, bo:

  • Możesz pisać aplikacje konsolowe - widać od razu w konsoli efekt.
  • Możesz pisać aplikacje desktopowe - klasyczne z GUI - wiadomo.
  • Możesz pisać aplikacje webowe i odpalać je u siebie od razu - widać efekt w przeglądarce.
  • Z mobilnymi jest gorzej ze względu na problemy z emulatorami, ale poniekąd się da. Ale faktycznie mało wygodne bywa. Jak kogoś to kręci żeby odpalić na swoim telefonie/tablecie to i tak odpali i poczeka na to :)

Dziś klient który przychodzi do firmy i chce zamówić "aplikacja desktopowa" zwykle ma na myśli aplikacje webową uruchamianą w przeglądarce na komputerze z monitorem (czyli taką, która nie musi być dostosowana do tabletu czy telefonu, a ma być do rozdzielczości i wielkości normalnego monitora), a nie to co kiedyś.

Także, co do podstaw zwykła konsola wystarczy żeby zacząć i zacząć rozumieć co się dzieje. Później projektowanie wyglądu i funkcjonalności jest dość mocno niezależne dziś od frameworka, bo większość i tak pozwoli Ci od razu zobaczyć efekt pracy.

0

@Shalom, @Krolik, @katelx, @niezdecydowany a wy jak zaczynaliscie przygode z programowaniem i jak uczyliscie sie nowych rzeczy?;)

@niezdecydowany wiem,ze lubisz dogryzac pewnej osobie;D ale jakbys mogl sie wypowiedziec;) dziekuje;)

1

na powaznie zaczylam sie uczyc gdy skonczylo sie wesole granie w baldura i dooma 3d po nocach i trzeba bylo isc do pracy, wzielam pierwsza lepsza ksiazke do .neta i nauczylam sie na rozmowe kwalifikacyjna. wczesniej sie cos tam bawilam, troche o swoich poczatkach pisalam na mikroblogu Jako ze 2-3 osoby o to pytal...

3
Świetny samiec napisał(a):

@Shalom, @Krolik, @katelx, @niezdecydowany a wy jak zaczynaliscie przygode z programowaniem i jak uczyliscie sie nowych rzeczy?;)

Było: Wasze początki

0

Jako, że dużo osób na początku zagląda do tego wątku podrzucę tu link do mojego tematu o FreeCodeCamp.
Zachęcam do zainteresowanie się tym tematem, wydaje się być ciekawą opcją dla początkujących, przynajmniej tych zainteresowanych web developmentem

Link do tematu na 4P - Free code camp

0

Witam serdecznie grono Programistów. Jestem nowym użytkownikiem 4programmers.net i mam kilka pytań dot. programowania. Prosiłbym Was o pomoc, oraz odpowiedź na moje kilka dosyć "Newbie" pytań. Z góry serdecznie Wam dziękuje za wyrozumiałość oraz odpowiedź.

Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z programowaniem, dlatego też jestem na etapie wyboru języka.

  1. Czy C++ będzie dobrym wyborem jeśli chcę zajmować się tworzeniem programów?
  2. Czy jeśli wybór padnie na naukę języka C++ to książka pod tytułem "Symfonia C++" Jerzego Grebosza będzie dobrym wyborem? Posiadam 3 tomy w/w książki i z tego co wyczytałem w internecie jest to dobry wybór do zakupu. Co o tym sądzicie?
  3. Czy język PHP służy jedynie do tworzenia stron internetowych?
  4. Czy nauka PHP z książki pt "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum Profesjonalisty WYDANIE IV" będzie dobrym wyborem? Z tego co się orientuje w książce poruszony jest PHP w wersji 5. Czy to nie przestarzała książka?
  5. No i ostatnie pytanie- Jeśli w przyszłości będę celował w tworzenie programów to wybór POWINIEN paść na C++?
2

czesc @Sparrowek

szkoda, ze nie przejrzales zadnych tematow na ten temat bo byly ich miliony. A praca programisty glownie polega na szukaniu, wiec im wczesniej zaczniesz tym lepiej

  1. Nie. C++ jest trudny i uzywa go sie do "specjalnych zadan". Jezeli chcesz pisac aplikacje desktopowe to C# albo Java.
    Ja polecam zaczac od C (samego czystego) albo od pythona.
    C jezeli chcesz wiedziec co sie dzieje "za scena" a python jest fajny do nauki dla poczatkujacych (do tego jezyk sie rozwija i bedzie zapotrzebowanie coraz wieksze na programistow pythona)
  2. Nie. Tam jest opis jezyka a nauka przez Grebosza powinna brzmiec "jak w fizyce korzystac z C++". C++ to ma byc C++ nie C z klasami (co Grebosz robi). W pierwszych rozdzialach ksiazki powinna byc obiektowosc i pokazanie wykorzystanie klas (jak np vector, map etc). Do tego prata jest lepszy.
    Krotkie podsumowanie: Nie ma dobrego polskiego kursu/ksiazki do C++ (ja jeszcze nie widzialem)
  1. Glownie tak, ale nie tylko. W php mozesz pisac skrypty tak samo jak w bashu
    http://php.net/manual/en/intro-whatcando.php
  1. Nie wiem
  2. Nie (nie prezycujesz o jakie aplikacje chodzi...)

C++ jest jednym z najtrudniejszych jezykow do nauczenia a jeszcze trudniejszym do "wymasterowania". Dopoki nie masz jakiegos guru w tym jezyku to nie bierz sie za niego.
Ja Polecam Python / C w zaleznosci czy chcesz wiedziec wszystko czy tylko moc programowac (ja polecam ta druga opcje, nie trzeba wiedziec wszystko wszystko na samym poczatku kariery)

0

@fasadin

Witam, dziękuje Ci za odpowiedź na moje pytania.

Przed chwilką trochę poczytałem o języku Python, który mi przytoczyłeś.
Myślę że od niego mógłbym zacząć swoją przygodę z programowaniem.

Jaki edytor możesz polecić do tworzenia kodu? Czy Eclipse lub IDLE Python będzie dobrym wyborem?
Czy posiadasz może jakiś kurs do nauki? Znalazłem coś takiego: https://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie
Wydaje się prosty i przejrzysty, myślę że od niego mógłbym ewentualnie rozpocząć naukę. Co o tym sądzisz?

Dziękuje Ci jeszcze raz za odpowiedź!

1
  1. jak już napisał @fasadin C++ jest trudnym językiem, aczkolwiek sa tacy co łatwiej im pojąć akurat w takim języku programowanie, znałem przypadek, że łatwiej komus programowanie poznawało się poznając asemblera. Ogólnie (o czym była już mowa niejednokrotnie): na początek język ma nam po prostu nie sprawiać trudności
  2. Książka Grębosza jest dość stara, a wydanie trzytomowe to już archaizm (napisane w czasie nawet przed standardem C++98, więc znajdziesz tam rzeczy, które po prostu nie będą działały). Kolega trochę przesadza z tą fizyką, ale że C z klasami - no nie mogło być inaczej, jak Grębosz książkę pisał, wtedy C++ było po prostu C z klasami, o czym w jakimś wykładzie Strostrup zresztą sam mówił.
  3. nie tylko, ale w zasadzie głównie tak
  4. odpowiedź masz w linku z punku 1.
1

https://www.jetbrains.com/pycharm/
to IDE jest swietne

https://www.codecademy.com/
https://docs.python.org/2/tutorial/

czytaj po angielsku. Ucz sie po angielsku. Jak nie potrafisz to probuj. Uwierz mi ze bardziej Ci sie to przyda niz nauka po polsku.

mozesz jeszcze zobaczyc to
https://wiki.python.org/moin/BeginnersGuide

Ucz sie wersji 2.7 na sam poczatek

0

@kaczus

Dziękuje Ci za informację. Tekst Tomka Kaczanowskiego bardzo przydatny.

@fasadin

No więc jestem trochę zakłopotany, dla mnie to wszystko jest nowe i mam nadzieję, że chociaż trochę mnie rozumiesz, że uderzam tyloma pytaniami.

  1. IDEE, z czym to się je. Czemu według Ciebie jest lepszym edytorem?
  2. Nauka z tekstów w j. angielskim z racji że większość publikacji jest pisana w tym właśnie języku? Nie będzie to dla mnie problemem. Przynajmniej tak mi się wydaje. A nawet jeśli to w jakiś sposób sobie poradzę. Dziękuje Ci za linki które mi podesłałeś. Na pewno z nich skorzystam :).

Ucz sie wersji 2.7 na sam poczatek
Możesz mi powiedzieć czemu właśnie w wersji 2.7? Jest prostsza? W tej wersji wyuczę się podstaw oraz mechaniki Pythona?

  1. Ucząc się Pythona będę mógł również nauczyć się programować gry (np. 2D jak i 3D), aplikacje biurowe, aplikacje serwerowe, strony internetowe jak i nawet aplikacje na smartfony, dobrze napisałem?

Dziękuje Ci jeszcze raz za pomoc!

1

IDE - https://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_development_environment

Edytor != IDE. IDE pomaga programiscie w szybszym i lepszym pisaniu kodu tak w bardzo skrocie.
Wybacz, ale nie bede tlumaczyl dlaczego pycharm jest lepszy od eclipse (ktory tez jest IDE). Googluj pod haslem "Pycharm vs Eclipse" czy "Pycharm vs ???" wstaw w ??? to co chcesz. Jeszcze mozesz dopisac stackoverflow jezeli wyniki nie beda wystarczajace

  1. Wiecej tutoriali, jest stabilny, duzo biblotek ktore dzialaja pod 2.7 a niekoniecznie pod 3.3 (moglo sie to zmienic, dawno nie robilem juz w pythonie @Shalom musialby sie wypowiedziec czy pisze bzdury czy nie)
    Podstawy beda podobne w 3.3 jak i w 2.7. To nie ma znaczenia.

  2. Tak bedziesz mogl. Najpierw naucz sie podstaw. Pozniej mysl o grach, aplikacjach i stronach internetowych. Jedynie co nie bedziesz mogl robic to aplikacji natywnych na komorki. To musisz robic w odpowiednim jezyku
    C# dla Windows Phone
    Obj-c dla iOS
    Java dla Androida
    Ale nie musisz znac tych jezykow by pisac na te platformy aplikacje. To przed Toba. Najpierw czeka Cie DLUGA droga do poznania jezyka i napisania cos konkretnego (z pol roku?) wtedy rozmyslaj na co chcesz uderzac...

0

@fasadin

Dzięki Ci jeszcze raz za pomoc. Wezmę te rady do serca i zaczynam swoją naukę !
Pozdrawiam!

0
Sparrowek napisał(a):
  1. Czy nauka PHP z książki pt "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum Profesjonalisty WYDANIE IV" będzie dobrym wyborem? Z tego co się orientuje w książce poruszony jest PHP w wersji 5. Czy to nie przestarzała książka?

Książka nie tyle co przestarzała, bo ostatnie wydanie omawiało nowości z PHP 5.4 ,ale wszelkie przykłady kodu tam zaprezentowane są tak złe, jak to tylko możliwe.
Rozdziały z "projektami" można by wydać jako osobną książkę pod tytułem "Jak nie pisać w php w XXI w."

1

Z tym pytonem 2 vs 3 to moim zdaniem zbędny dylemat. Różnice, szczególnie dla początkującego, są kosmetyczne i sprowadzą się pewnie jedynie do print a print() czy kodowania stringów jako bajtów albo nie ;] Jakbyś chciał od razu stukać jakiś projekt z różnymi bibliotekami to sprawdziłym ich dostępność dla Pythona 3 bo może tak być że ich nie ma, ale jak chcesz się uczyć podstaw to generalnie jest to obojętne i może to być zarówno 2 jak i 3.

0

Trochę subiektywne pytanie.

Czy waszym zdaniem są jakieś języki programowania, które mają bardziej odpowiedzialne zadania? a tym samym ciekawsze.
Czy któreś slużą do czegoś bardziej "praktycznego" i "pożytecznego" bardziej niż reszta?
Czy raczej nie ma co robić takiego podziału bo jest to niezależne od języka?

Mam już nieco doświadczenia i jakoś mam wrażenie, że aplikacje desktopowe są bardziej "poważne" niż web. Czy się mylę?
Czy teraz mozna juz wszystko zrobic w webie?

0

Napisałem program. Jaki? Poważny :D - Sarrus dzisiaj, 09:30

Wiem, że śmiesznie to brzmi ale jednak jakis soft pomagający ratować życie ludzie, zarządząć magazynem czy automatyzujący pracę na produkcji jest jednak poważniejszy niż jakies serwisy social media czy pou na androida...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1