Czego się uczyć chcąc zostać programistą

2012-03-30 20:25
Vanguard
0

Witam.
Poznałem podstawy Visual Basic, teraz poznaje C#( za mną labolatoria programowania konsolowego przed obiektowego).
Pytanie jest dosyć ogólne i pewnie wszystko zależy od tego, w którą stronę chce iść. No ale jestem newbie i jeszcze sam tego nie wiem. :)
Za podstawę chce przyjąć język C# ale w ofertach pracy od kandydata zwykle wymagane są też inne języki. I tu moje pytanie.
Co najlepiej połączyć z c# aby mieć szanse na dostanie pracy?

Z góry dziękuje za pomoc

Zacznij od ortografii. Nie ma słowa "labolatoria" - Shalom 2012-03-30 23:27

Pozostało 580 znaków

2012-03-30 20:42
rozum
0
Vanguard napisał(a)

Co najlepiej połączyć z c# aby mieć szanse na dostanie pracy?

Mózg, poważnie.

Najpierw naucz się PROGRAMOWANIA, rozwiązywania problemów, poznaj różne paradygmaty. Jak najszybciej naucz się korzystania z systemów kontroli wersji (git jest bezkonkurencyjny chociaż odrobinkę trudny początkowo) i testów (TDD). Jako newbie nie nastawiaj się na zarabianie w tym jednym, jedynym słitaśnym języku, który sobie teraz upatrzyłeś, poznasz jeszcze kilka zanim zaczniesz szukać pracy. Najpopularniejsza technologia nie oznacza, że w innych nie masz szans na zatrudnienie.

Pozostało 580 znaków

2012-03-30 20:44
0

musisz mieć doświadczenie w robieniu projektów zespołowych, tego zawsze wymagają


"Wszystko co może być wynalezione, zostało wynalezione"
Charless H. Duell - komisarz urzędu patentowego U.S., 1899

Pozostało 580 znaków

2012-03-30 21:22
0

Programowanie musisz mieć we krwii. To nie to, że programista ot tak dostaje dużo pieniędzy. Ten zawód polega głównie na nauce nowych technik, dobrego stylu, nowych algorytmów.

Jeżeli programowanie nie będzie twoją pasją - odpuść sobie.

Jeżeli chodzi ci o język do nauki programowania, to albo najwyżej zawieszony jeżeli chodzi o abstrakcję(Smalltalk etc.), albo najniżej (Assembly, C(yclone))


"You had ones? Lucky bastard! All we got were zeros."
-Joel Spolsky

Pozostało 580 znaków

2012-03-30 22:30
Vanguard
0

podoba mi się programowanie i wiem do jakiego "wodogłowia" czasami doprowadza długie siedzennie nad jednym programem aby działał idealnie tak jak profesor opisał lub na załączonych zdjęciach do ćwiczeń. Mimo, że na kilkadziesiąt zadań mogłem paru nie zrobić (co tygodniowa paczka zadań domowych) zawsze nie moge odpuścić chociaż jednego błędu przez, który program nie działał bez najmniejszego zarzutu. :) Dlatego mysle, że warto spróbować a jeśli programisty ze mnie jednak nie będzie to i tak na pewno wpłynie to na rozwój osobisty.

Jestem na drugim roku informatyki i przez 2 semestry klepałem mase zadań i ćwiczeń z VB, teraz mam C#.

2 rok i już masz c# - ty szczęściarzu. - maszynaz 2012-03-31 20:06

Pozostało 580 znaków

2012-03-30 23:39
1

Klepanie samych ćwiczeń/zadań z uczelni to zdecydowanie za mało. Nie sądzę, żeby mogły wiele nauczyć poza standardowym wczytaniem wejścia, zrobieniem z nim czegoś i wypisanie wyniku na ekranie.

Podstawowa sprawa - nie możesz polegać na uczelni tylko sporo uczyć się samemu poza nią(zresztą nie od tego są studia). Na uczelni mogą Cię nauczyć najwyżej podstaw jakichś języków programowania, a to zdecydowanie za mało. Musisz samemu pisać własne projekty(od malutkich po już konkretniejsze). Znajomość języka to może 10% potrzebnej wiedzy i umiejętności(tu już głównie praktyka może czegoś Ciebie nauczyć) - jak dobrze poznasz jeden język to nauczenie się kolejnego jest już stosunkowo proste(przynajmniej w tym samym paradygmacie). Czeka Cię sporo czytania i to nie koniecznie pozycji odnoszących się do konkretnego języka programowania.

Ot choćby w kwestii programowania obiektowego, wzorców projektowych, projektowania, pisania ładnego, porządnego kodu itd. itp. Wbrew pozorom to jest trudniejsze do opanowania i stosowania się do pewnych zasad niż znajomość samego języka.

P.S. Im później zabierzesz się za wyklikiwanie okienek i przycisków tym lepiej, bo na wstępie to może tylko zamącić.


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2012-03-30 23:42

Pozostało 580 znaków

2012-03-31 00:09
Vanguard
0

Dzięki za pomoc, o takie odpowiedzi mi chodziło. Pomoże mi to właściwie podejść do sprawy. ;)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0