Problem z Indy i zwróceniem przez serwer błędu 500

0

Witam
Chcę pobrać za pomocą pakietu Indy IdHTTP pewną stronę. W przeglądarce jest wszystko ok, pojawia się źródło strony. W programie gdy pobieram stronę za pomocą komponentu IdHTTP to wywala mi błąd 500 i niestety nie pobiera strony. Jak to naprawić?
Chce to zrobić za pomoca Indy a nie jakieś synapse.

0

podstawowe pytanie: czy pytales googli o odpowiedz?

0

500 to Internal Server Error czyli wewnętrzny błąd serwera, który skoro w przeglądarce jest ok najprawdopodobniej występuje przez to ze cos nie tak wysyłasz ale co to trudno powiedzieć nie mając kodu jak wysyłasz ani adresu strony.

0
hsdhsd napisał(a)

Chce to zrobić za pomoca Indy a nie jakieś synapse.

Pfff, chcesz się męczyć indy, a nie porządnym Synapse to Twoja sprawa. Jednak podając adres strony i kod, co zawsze należy robić już dawno dostałbyś jakieś konkretnie odpowiedzi na Twoje pytanie, a tak wiemy tylko, że umiesz narzekać ;/

0

Witam
Chcę pobrać za pomocą pakietu Indy IdHTTP pewną stronę. W przeglądarce jest wszystko ok, pojawia się źródło strony. W programie gdy pobieram stronę za pomocą komponentu IdHTTP to wywala mi błąd 500 i niestety nie pobiera strony. Jak to naprawić?
Chce to zrobić za pomoca Indy a nie jakieś synapse.

Lista twoich błędów:

  1. Przyczepiłeś się do swojego rozwiązania, mimo że widać że ktoś ci polecił coś innego. Skoro tak się do niego przyczepiłeś to widać że działa i sądzisz że jest lepsze niż nasze. Tylko problem, że nasze działa a Twoje nie za bardzo.
    2.Nie dałeś żadnego kodu, więc powiem ci: COŚ JEST NIE TAK!
    3.Masz bardzo fajną nazwę, niestety widać że nie wysiliłeś się w poznanie zasad panujących na tym forum, ani na opisanie swojego problemu.
    4.Jeśli jesteś początkującym programistą, zacznij od prostszych rzeczy. A po tekście 'chce to zrobić w indy a nie w jakieś synapse' widać że pewnie nie umiesz zainstalować synapse/znaleźć do pobrania.
0

Witam

cimak napisał(a)

podstawowe pytanie: czy pytales googli o odpowiedz?

Tak, szukałem. Jedynie co, to znalazłem ten temat: http://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/130338-DELPHI_INDY_Kod_odpowiedzi_HTTP_500 na którym polecają użyć Synapse.

kAzek napisał(a)

500 to Internal Server Error czyli wewnętrzny błąd serwera, który skoro w przeglądarce jest ok najprawdopodobniej występuje przez to ze cos nie tak wysyłasz ale co to trudno powiedzieć nie mając kodu jak wysyłasz ani adresu strony.

Ja wiem, że wysyłam do przeglądarki złe dane. Chodzi mi o to, aby otrzymać stronę, która jest po tym zapytaniu. Mianowicie w programie mam kod:

Edit1.Text:=http.Get('http://mojastrona.pl/plik.html');

Przeglądarka wysyła takie nagłówki (używałem Live HTTP headers):

http://mojastrona.pl/plik.html

GET / HTTP/1.1
Host: mojastrona.pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:8.0) Gecko/20100101 Firefox/8.0
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Language: pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Accept-Charset: ISO-8859-2,utf-8;q=0.7,*;q=0.7
Connection: keep-alive
Referer: http://mojastrona.pl/
Cookie: TUTAJ COOKIE

HTTP/1.1 500 Internal Server Error
Date: Wed, 09 Nov 2011 20:18:16 GMT
Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT
Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0
Pragma: no-cache
Vary: Accept-Encoding
Content-Encoding: gzip
Connection: close
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Server: MojSerwer
Set-Cookie: COOKIE
----------------------------------------------------------
http://mojastrona.pl/blad500
itd.

No i skąd przeglądarka wie, że ma w końcowej fazie wejść na http://nk.pl/blad500 ? Skoro we wcześniejszej stronie (czy jak to nazwać, we wcześniejszym punkcie) nigdzie nie ma parametru Location ani nic innego.

LulHax napisał(a)

Witam
Chcę pobrać za pomocą pakietu Indy IdHTTP pewną stronę. W przeglądarce jest wszystko ok, pojawia się źródło strony. W programie gdy pobieram stronę za pomocą komponentu IdHTTP to wywala mi błąd 500 i niestety nie pobiera strony. Jak to naprawić?
Chce to zrobić za pomoca Indy a nie jakieś synapse.

Lista twoich błędów:

  1. Przyczepiłeś się do swojego rozwiązania, mimo że widać że ktoś ci polecił coś innego. Skoro tak się do niego przyczepiłeś to widać że działa i sądzisz że jest lepsze niż nasze. Tylko problem, że nasze działa a Twoje nie za bardzo.
    2.Nie dałeś żadnego kodu, więc powiem ci: COŚ JEST NIE TAK!
    3.Masz bardzo fajną nazwę, niestety widać że nie wysiliłeś się w poznanie zasad panujących na tym forum, ani na opisanie swojego problemu.
    4.Jeśli jesteś początkującym programistą, zacznij od prostszych rzeczy. A po tekście 'chce to zrobić w indy a nie w jakieś synapse' widać że pewnie nie umiesz zainstalować synapse/znaleźć do pobrania.

Nie chodzi o to, żeby pójść na łatwiznę i zrobić to w synapse (bo wiem, że można to zrobić). Po prostu cały program mam napisany o indy i nie chcę go zmieniać. Moje pytanie dotyczy odnośnie Indy. To tak jakbyś mi zaproponował abym korzystał z przeglądarki a nie tworzył program. Skoro przeglądarka chodzi to czemu mam sobie życie utrudniać? Nie o to tutaj chodzi...

Ogółem mówiąc, mając kod:

Edit1.Text:=http.Get('http://mojastrona.pl/plik.html');

Chcę uzyskać stronę http://mojastrona.pl/blad500 . Indy wyrzuca mi błąd HTTP/1.1 500 Internal Server Error, co jest teoretycznie logiczne. Próbowałem dać try i except. Błędu się pozbyłem - jednak nadal nie pobiera strony.

0

No to rzeczywiście masz problem, bo w Indy wszystko poza 200 to błąd (no i 301, 302 jeżeli HandleRedirect na True) a to oznacza że IdHTTP nie zwróci kodu strony więc raczej tego w Indy nie zrobisz :/

0

Nie wiem jak tam w Indy, ale z tego co wiem, żeby poinformować o błędzie się używa najpierw 302 a potem 500. Jak masz coś w stylu OnRedirect to idzie wyłapać. Jeśli nie masz to miłego przepisywania.
No, chyba że aż tak się powinenełem że można dać 500 z Location, to jak na mój gust jest dziwne, ale ja tam na HTTP się nie znam z.z .
Tak swoją drogą: Właściwie to po co ci strona z 500? :D

0

mam do was pytanie jak naprawic kod Http pokazuje mi sie 302 a powinno być 200

0

musisz zrobić przekierowanie http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html#sec10.3.3 , w nagłówku będą odpowiednie informacje http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec14.html#sec14.30 jeżeli używasz INDY to ustaw właściwość autoredirrect (czy coś podobnego) komponentu IdHTTP na true. Nie będziesz musiała dbać o przekierowania sama.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1