Pokazywanie adresu IP w lablu1

0

Jak zrobić, aby program wyświetlał ades IP mojego komputera?

Mam coś takiego zrobione, ale nie wyświetla:
[code]
using System.Net;
[/code]

...

[code]
private void label2_Click(object sender, EventArgs e)
{

        IPHostEntry ip = System.Net.Dns.GetHostByName(System.Net.Dns.GetHostName());
        Console.WriteLine("Mój IP to: " + ip.AddressList[0].ToString());

    }

[/code]

0

Chcesz pokazać to w labelu, tak? To czemu próbujesz wypisać to na konsoli?

0

Tak. Myślałem, że w takiej postaci to wyświetli, ale się myliłem. :(

0

Za tekst wyświetlany w labelu odpowiada jego właściwość Text

0

OK i co dalej label1.Text = ?

1
oggr napisał(a)

OK i co dalej label1.Text = ?

Popatrz na kod wyżej i pomyśl. Masz questa na noc.

0

Mam coś takiego:

[code]
IPAddress o = Dns.GetHostEntry(System.Net.Dns.GetHostName()).AddressList[0];
[/code]

ale jak zrobiłem coś takiego:

[code]
IPAddress o = Dns.GetHostEntry(System.Net.Dns.GetHostName()).AddressList[0];
label2.Text = System.Net.Dns.GetHostName();
[/code]

to mi pokazuje nazwę komputera zamiast adresu IP mojego komputera

0

A czemu się dziwisz?
Najpierw tworzysz sobie jakąś zmienną o, której nigdzie nie używasz, a potem do label2.Text przypisujesz wynik działania tej metody: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.net.dns.gethostname.aspx czyli właśnie nazwę komputera.

0

To niby jak mu zdefiniować to: label1.Text = i?
Bo mi się już pomysły skończyły jak to zrobić. :(

0
label1.Text= ip.AddressList[0].ToString();
0

Co? To jak to zdefiniować?

0
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Net;

namespace MyIP
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            List<string> listaAdresowIp = new List<string>();
            string NazwaHosta = Dns.GetHostName();
            IPHostEntry AdresyIP = Dns.GetHostEntry(NazwaHosta);
            Console.WriteLine("Nazwa komputera: " + NazwaHosta);
            int licznik = 0;
            foreach (IPAddress AdresIP in AdresyIP.AddressList)
                if (AdresIP.ToString() == "127.0.0.1")
                {
                    Console.WriteLine("Nie jesteś podłaczony do internetu " + AdresIP.ToString());
                }
                else
                {
                    Console.WriteLine("Adres IP: #1 " + ++licznik + ":" + AdresIP.ToString());
                    listaAdresowIp.Add(AdresIP.ToString());
                }

            Console.WriteLine("Adresy IP z listy: ");
            Console.WriteLine();
            for (int i = 0; i < listaAdresowIp.Count; i++)
            {
                Console.WriteLine(listaAdresowIp[i] + "\n");
                //label1.Text += listaAdresowIp[i];
            }
            Console.ReadLine();
        }
    }
}

0

Nadal nie pokazuje adresu IP. :(

0

Nadal nie nauczyłeś się podstaw programowania.

oggr napisał(a)
IPHostEntry ip = System.Net.Dns.GetHostByName(System.Net.Dns.GetHostName());
            Console.WriteLine("Mój IP to: " + ip.AddressList[0].ToString()); 

Masz tu wszystko. Po prostu zamiast wypisać to na konsoli wstaw to do label1. Podpowiem. To musi być tak:

label1.Text = ... 
0
oggr napisał(a)

Nadal nie pokazuje adresu IP. :(

Gościu weź nie rób z siebie totalnego idioty, bo to jest żenujące, co Ty tu wypisujesz. Nie masz kompletnie żadnych podstaw, nie przeczytałeś żadnego tutoriala i masz pretensje do całego świata, że Twój program nie działa. Już Ci gdzieś napisałem (i nie tylko ja) - idź ucz się podstaw C#, a na formaty przyjdzie czas później. Wyczyniasz jakieś cuda na kiju, wypisywanie IP, a jestem pewien, że z napisaniem prostego "Hello World" założyłbyś 10 tematów problemów.
Szukasz kogoś kto Ci zrobi ten program - dział praca.
W innym wypadku zacznij sam coś robić, bo na razie tu widzę i kłopoty z zapisem i z myśleniem.

0

Zobacz

0
IPHostEntry ip = System.Net.Dns.GetHostByName(System.Net.Dns.GetHostName());
            label2.Text = ip.AddressList[0].ToString();

W konstruktorze formy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1