Lokalizowanie adresu IP

0

Pisze program, który dla podanego adresu IP zwróci informacje o jego lokalizacji (tzn. państwo, miasto, współrzędne geograficzne, itd.). Jest troche darmowych Api, które pozwalają wyświetli tylko państwo. A zna ktoś może takie darmowe API bądź całą bazę, z której będę mógł uzyskać wszystkie te informacje??
Dodam, że używam środowiska .NET C#.

0

Sprawdź to http://opengeo.pl/

0
sirkruk napisał(a)

Sprawdź to http://opengeo.pl/

Sprawdzałem.
Tu jest tylko baza lokalizacji polskich IP i w dodatku bez współrzędnych geograficznych. Więc odpada.

0

@Gregory_Scot a skąd chciałbyś mieć tą lokalizacje geograficzną? Przecież providerzy takich informacji nie posiadają więc i jak mieliby je udostępniać? o_O

0

mnie się wydaje, że http://www.geoiptool.com/ podaje dokładniejszą lokalizację niż http://opengeo.pl/

0
Shalom napisał(a)

@Gregory_Scot a skąd chciałbyś mieć tą lokalizacje geograficzną? Przecież providerzy takich informacji nie posiadają więc i jak mieliby je udostępniać? o_O

Moje pytanie nie było czy providerzy posiadają jakieś informacje czy nie ...
Podpowiem, że znalazłem darmową baze z takimi informacjami jak: kraj, region , miasto, współrzędne geograficzne i inne. Dostępna jest ona na stronie http://www.maxmind.com/ . Jednak jest małe ale... Jesli chodzi o lokalizowanie polskich adresów jest ona conajmniej nieaktualna (żeby nie powiedzieć błędna). Szukam więc innej bazy i tu prosze o namiary, jeśli ktoś jest zorientowany w temacie.

0

@Gregory_Scot: To nie chodzi o to, że baza jest niaktualna czy błędna. To chodzi o to, że tego się dokładnie określić nie da... Są różne programy czy stronki, które podają te dane "mniej więcej", ale to wszystko są szacunki i przybliżenia.

0
aurel napisał(a)

@Gregory_Scot: To nie chodzi o to, że baza jest niaktualna czy błędna. To chodzi o to, że tego się dokładnie określić nie da... Są różne programy czy stronki, które podają te dane "mniej więcej", ale to wszystko są szacunki i przybliżenia.

Dam przykład. Dla adresu 212.77.100.101 (www.wp.pl) chyba wszystkim znana witryna.
Strona http://opengeo.pl/ wskazuje na lokalizację Gdańsk, serwis whois.ripe.net też Gdańsk.
A użyta przeze mnie baza MaxMind wskazuje na województwo Małopolskie, Kraków.

Takiej rozbierzności nie powinno być. Tak samo jest np.: ze stroną onet.pl - jest kompletna rozbieżność.

0

@Gregory_Scot przyznaj się, piszesz soft dla policji który ma namierzać przestępców za pomocą GPSa! :P Zrozum ze nie istnieje dokładne odwzorowanie IP->lokalizacja geograficzna i już. Nie mówiąc juz o tym że adresy IP rozdzielaja providerzy i dziś dana pula moze być przydzielona na Gdańsk a jutro na Kraków...

0
Shalom napisał(a)

@Gregory_Scot przyznaj się, piszesz soft dla policji który ma namierzać przestępców za pomocą GPSa! :P Zrozum ze nie istnieje dokładne odwzorowanie IP->lokalizacja geograficzna i już. Nie mówiąc juz o tym że adresy IP rozdzielaja providerzy i dziś dana pula moze być przydzielona na Gdańsk a jutro na Kraków...

Ja Cię rozumiem, masz troche racji, ale z tego powodu bazy takie są cały czas aktualizowane, i dlatego są dostępne za odpowiednią opłatą. Jak słusznie zauważyłeś jakoś policja musi miec możliwość Cię namierzyć, więc muszą mieć dostęp do jakieś bazy, gdzie dane IP będzie powiązane z jakimś adresem ;)

0

Policja idzie do firmy, która zarządza pulą adresów i łaskawie pyta: gdzieście dzisiaj podłączyli to ip? Bazy ip są niewiarygodne, zmieniają się - możesz pomarzyć...

0
madmike napisał(a)

Policja idzie do firmy, która zarządza pulą adresów i łaskawie pyta: gdzieście dzisiaj podłączyli to ip? Bazy ip są niewiarygodne, zmieniają się - możesz pomarzyć...

Ja nie potrzebuje lokalizować adresów z puli prywatnej (na razie ;)) ... chodzi mi o lokalizowanie takich witryn z stałymi adresami IP, jak np.: wp.pl , onet.pl , yahoo.com , google.com itp.

1

@Gregory_Scot: Shalom nie ma trochę racji, tylko 100% racji. Szczególnie teraz, gdy ip się skończyły, będą one pule przekazywane w ramach potrzeb między instytucjami/providerami, zmieniać się to może codziennie, żyjemy w czasach przełomu :)

Policja nie ma żadnej bazy, to jest po prostu śmieszne. IANA rozdaje IP i zapisuje komu rozdała. Gdy policja szuka kogoś po ip, zwraca się najpierw do IANA (albo raczej do RIRs), z pytaniem, komu przydzieliła pulę, która zawiera ten adres. Potem zwraca się do danego providera, który tą pulę rozdysponował. A dalej zależy czy masz stałe czy dynamiczne ip - stałe zapewne provider sobie też zapisał, komu dał. Dynamiczne - szuka po logach, kto miał przydzielone dane ip w określonym czasie.

Nie ma jednej ogólnej bazy. Wszelkie whoisy w najlepszym razie wskazują na lokalizację providera, który może nie mieć nic w spólnego z faktyczną lokalizacją hosta.

0

Te "witryny" stoją na setkach serwerów, zapewne w różnych miejscach na świecie. Którą lokalizację chcesz znać? o_O

0

Dzięki wielkie za udzielenie mi informacji o przydzielaniu adresów IP... Ale ja jednak wrócę do swojej prośby. Otóż proszę o namiary na jakąś darmową bazę (którą mogę wykorzystać w programie) gdzie dla zadanego IP otrzymam dokładną informację o lokalizacji. Coś podobnego bo bazy dostępniej na stronie http://www.maxmind.com/app/geolitecity (którą używam ale jest ona w stosunku do "polskich" IP niedokładna).

0

To ja tak podsumuję, to co koledzy wcześniej próbowali ci przekazać.

Mówiąc w uproszczeniu: NIE ISTNIEJE, BO NIE DA SIĘ JEJ ZROBIĆ.

0

Tu mówienie chyba nie wystarczy, trzeba młotka użyć.

0

Ok, niech będzie po Waszem, że taka baza nie istnieje... więc
z czego korzystają do lokalizowania takie serwisy jak , np.: http://www.geoiptool.com/ czy http://opengeo.pl/ ??

I czym wg. Was jest baza, którą możecie sobie ściągnąć pod tym linkiem (32 MB - po rozpakowaniu 130MB) ??
http://geolite.maxmind.com/download/geoip/database/GeoLiteCity_CSV/GeoLiteCity_20110201.zip

Tylko o konkretne odpowiedzi prosze ... bez żadnych młotków!

0

Według tej drugiej bazy, w Polsce jest 14mln ip, połowa z nich w bazie. Wg media2, z internetu szerokopasmowego w Polsce korzysta 6.5mln ludzi. Z tego trzeba odliczyć użytkowników Neostrady i UPC (2.5mln osób), dla których, według autora samej bazy, stwierdzić lokalizacji się nie da. Zostaje 4mln abonentów przy 11.5mln ip. Ile z tych ip jest przypisanych do wielkich organizacji i nigdy nie zanotujesz z nich ani jednego wejścia? Pewnie dużo. Z pokryciem 50% skuteczność jeszcze bardziej się zmniejsza. A uwierz, że prościej jest uzyskać lokalizację jakiejś dużej organizacji (co z reguły można w samych wpisach RIPE wyczytać) niż usługodawcy internetowego dla klientów indywidualnych.

0
Gregory_Scot napisał(a)
Shalom napisał(a)

@Gregory_Scot a skąd chciałbyś mieć tą lokalizacje geograficzną? Przecież providerzy takich informacji nie posiadają więc i jak mieliby je udostępniać? o_O

Moje pytanie nie było czy providerzy posiadają jakieś informacje czy nie ...
Podpowiem, że znalazłem darmową baze z takimi informacjami jak: kraj, region , miasto, współrzędne geograficzne i inne. Dostępna jest ona na stronie http://www.maxmind.com/ . Jednak jest małe ale... Jesli chodzi o lokalizowanie polskich adresów jest ona conajmniej nieaktualna (żeby nie powiedzieć błędna). Szukam więc innej bazy i tu prosze o namiary, jeśli ktoś jest zorientowany w temacie.

U mnie idealnie stronka podała informacje co do miasta.

0

@Gregory_Scot:
Te firmy same budują sobie bazy. Wejdz na OpenGeo.pl a zobaczysz że proszą cię o podanie numeru ip, województwa i miasta. Swoją drogą kiedy będą mieli 90% IP zlokalizowanych i ciągle uaktualnianych to niezły biznes mogą na tym kręcić.

Mam inny pomysł. Sam napisz soft który będzie kojarzył IP z danymi w RIPE, a będziesz miał tak dokładną bazę jaką ma RIPE.

0
fix napisał(a)

@Gregory_Scot:
Te firmy same budują sobie bazy. Wejdz na OpenGeo.pl a zobaczysz że proszą cię o podanie numeru ip, województwa i miasta. Swoją drogą kiedy będą mieli 90% IP zlokalizowanych i ciągle uaktualnianych to niezły biznes mogą na tym kręcić.

Mam inny pomysł. Sam napisz soft który będzie kojarzył IP z danymi w RIPE, a będziesz miał tak dokładną bazę jaką ma RIPE.

Niestety na RIPE nie znalazłem współrzędnych geograficznych.

0

Na podstawie miasta możesz określić współrzędne geograficzne. Jak chcesz mieć dokładniejsze, to już chyba za duże sci-fi ;)

0
Gregory_Scot napisał(a)
fix napisał(a)

@Gregory_Scot:
Te firmy same budują sobie bazy. Wejdz na OpenGeo.pl a zobaczysz że proszą cię o podanie numeru ip, województwa i miasta. Swoją drogą kiedy będą mieli 90% IP zlokalizowanych i ciągle uaktualnianych to niezły biznes mogą na tym kręcić.

Mam inny pomysł. Sam napisz soft który będzie kojarzył IP z danymi w RIPE, a będziesz miał tak dokładną bazę jaką ma RIPE.

Niestety na RIPE nie znalazłem współrzędnych geograficznych.

Nigdzie nie znadziesz wsp. geogr. Chyba że sam wykonasz tytaniczną pracę w 80 dni dookoła świata żeby zebrać współrzędne.

0

I dzięki bogu nie da się określić współrzędnych geograficznych na podstawie IP czy dokładnego adresu przez przypadkowe osoby. Mimo wszystko trochę prywatności i bezpieczeństwa to fajna sprawa.

0

Swoją drogą, ciekawą rzeczą są usługi lokalizacyjne w Firefoksie. Korzystają one z danych Google, geolokalizacja odbywa się na podstawie adresu IP i sieciach bezprzewodowych w okolicy. Najwyraźniej samochód Google musiał przejechać koło mojego bloku, bo podają one moją lokalizację z jedynie.. 10-metrowym błędem!

Można sprawdzić samemu, klikając w mały, biały przycisk nad suwakiem powiększenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1