program wczytujacy tekst z pliku - potrzebuje pomocy

0

Witam mam do napisania program :
napisz program który tekst z pliku, wypisze na ekranie oraz podaj ile w tym pliku było zdań
jestem kompletna noga z programowania więc licze na waszą pomoc

chciałbym zacząć od samego wyswietlenia


#include <iostream> 
#include <fstream>  
using namespace std; 
 
 
int main()
{ 
  char plik[100]; 
  int i, n; 
  cout << "Witaj w programie wyswietlajacym tekst z pliku ;)\n"; 
  cout << "Podaj nazwe pliku np:(plik.txt): ";
  cin.getline(plik,100); 
  cout << endl; 
  cout << "Ile znakow chcesz maksymalnie wyswietlic w swoim pliku? : ";
  cin >> n; 
  cin.ignore(); 
 char tekst[n];
 
 ifstream wczytaj(plik); 
  if(!wczytaj) 
 { 
    cout << "NIE MOZESZ zapisac PLIKU !!\n"; 
    getchar(); 
    return 1; 
    }
    
  
  else wczytaj << tekst[i]; 
    if (!tekst[i]) break; 
}
  cout << "\nPlik \"" << plik << "\" wczytano pomyslnie...\n";  
  wczytaj.close(); 
  cout << "\nKliknij ENTER, aby zakonczyc...\n\n";
  getchar(); 
  return 0;
} 
}
}
 

rzecz jasna nie działa co zrobić żeby wyswietlało ?

0

Poczytać co pisze kompilator.

0

tzn kompilator to otwiera, ja wpisuję nazwę pliku textowego np "plik.txt" który jest w tym samym miejscu co program
podaje ilosc znaków i wyłącza się consola

0

Bo na tym kończy się twój program.

0

przeprawiłem, rzecz jasna pogrzmociłem w cholere mógłby mi ktoś to przeprawić ?

0

dodaj

system("pause");
na końcu

0

od kiedy to w C/C++ można robić:

int n ;

cin >> n;

char t[n];
 

?

0

W g++ można.

0
_13th_Dragon napisał(a)

W g++ można.

możecie przybliżyć jak to zostało rozwiązane ?
Pewnie mallocuje na stercie i zwraca wyłuskany wskaźnik ?
Mylę się ?

0
_13th_Dragon napisał(a)

W g++ można.

To że kompilator nie uznaje tego jako błędu to nie znaczy, że tak można robić! Do tego jest new i tablice dynamiczne, żeby ich odpowiednio używać.

0
else wczytaj << tekst[i]; 

1.Jak ma to Ci działać??? Przecież strumień "wczytaj" jest tylko do wczytywania, a nie do zapisywania
2. Nie za dużo klamer?!
3. Co ma oznaczać instrukcja break;?! Skąd ma "wychodzić?!"
4. używasz "i"- które nie jest zainicjalizowane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1