Program w C++, potrzebuje pomocy

0

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w napisaniu takiego programu? Chwilę nad tym siedziałem i mi nie wychodzi, jestem początkującym.
http://iv.pl/images/77992013215811801109.jpg

0

Pokaż co napisałeś. Tutaj nikt ci nie napisze za ciebie :P

0

proszę o pomoc :)

0

Z tego co widzę, to masz po prostu zrobić tablicę 1000 elementów a potem w zależności od warunku coś tam dodawać do siebie. To nie powinno być trudne :3 W którym momencie masz problem? Problemem jest c++ czy coś innego?

0
#include <iostream>

using namespace std;
int i;
int n;
int main()
{
    for (int i=2; i<=n; i++)
        cin>>n;
    cout<<n;
    while (i<=n)
        if   (t[i]=1)
            cout<<i;



    return 0;
}

wyskakuje komunikat że, t nie jest zadeklarowane, czy jestes w stanie mi jakos pomoc? pewnie robie to zle ale dopiero zaczynam i nie wiem jak sie za to zabrac

0
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int i; // nie twórz zmiennych globalnych jak nie ma takiej potrzeby. Poczytaj dlaczego tak nie robić :D
int n;
int t[1000] // żeby mieć tablice musisz ją zadeklarować w taki właśnie spośób. 
for (i=2; i<=n; i++) // nie deklaruj po raz drugi zmiennej i skoro zrobiłeś to wyżej. To błąd.
cin>>n; // co w tej pętli się dzieje to nawet nie ogarniam. Dlaczego jest cin >> n? po co to cout? 
cout<<n; // w petlach brakuje też klamerek 
while (i<=n)
if (t[i]=1)
cout<<i;

return 0;
}

0

rozumiem, siedze nad tym juz bardzo dlugo i mi wciaz nie wychodzi, musze to na jutro do szkoly miec, blagam Cie pomoz mi z tym..

0

Zdaje się że pomagam 0_0 nie wiem co ma robić ten program. Bo z zdjęcie nie ogarniam. Dużo bardziej czytelne są pseudokody zamiast takich bloczków. Jak opiszesz co się ma dziać w tym forze to coś więcej powiem xD

jak robić pętlę for
jak używac if'a

Generalnie to polecam:
Tutaj masz cały rozdział, nic więcej ci raczej potrzebne nie będzie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1