ciąg liczbowy, tablice

0

Mam napisać program wypełniający tablicę 30 liczbami.
Większość podpunktów już mam.
np ciąg liczb 3,6,9...

w taki sposób zrobiony z 'for'

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int i, t[30];
    for ( int i=0; i<30; i++)
    t[i]=2*i+i;
    for(int i=0; i<30; i++)
    cout<<t[i]<<" ";
    
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

mam problem z napisaniem ciągu liczb
a) 2,4,8,16...
b) 3,9,27,81...
macie jakieś pomysły?

0

Hm...
Tab[0] = 2;
Tab[1] = Tab[0] * 2;
Tab[2] = Tab[1] * 2;
I podobnie dla b:
Tab[0] = 3;
Tab[1] = Tab[0] * 3;
Tab[2] = Tab[1] * 3;
Rozumiesz ?

0

Małe ale do kodu:

int main(int argc, char *argv[])
{
    int i, t[30];
    for ( int i=0; i<30; i++)
    t[i]=2*i+i;
    for(int i=0; i<30; i++)
    cout<<t[i]<<" ";
   
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

Tamte:

int i

z pierwszej linii nie jest potrzebne skoro, dla każdej pętli masz i tak deklarowaną zmienną...


Opolski Portal Programistyczny
http://programowanie.opole.pl

0
Patryk27 napisał(a)

Hm...
Tab[0] = 2;
Tab[1] = Tab[0] * 2;
Tab[2] = Tab[1] * 2;
I podobnie dla b:
Tab[0] = 3;
Tab[1] = Tab[0] * 3;
Tab[2] = Tab[1] * 3;
Rozumiesz ?

nie bardzo rozumiem :/

0

a) Po utworzeniu tablicy jej PIERWSZY element (jeżeli tablica liczona od zera, to pierwszym elementem jest 0) ustawiasz na 2.
I po pętli od 1 do 30:
Tablica[i] = Tablica[i-1] * 2;

Analogicznie, dla B ustawiasz element na 3, a następne mnożysz nie przez 2 ("Tablica[i-1] * 2"), tylko przez 3:
Tablica[i] = Tablica[i-1] * 3;

0

wg tych danych a)
#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
int i, t[30];
for ( int i=2; i<30; i++)
t[i]=t[i-1]*2;
for(int i=2; i<30; i++)
cout<<t[i]<<" ";

system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;

}
i nie działa mi to

2

int main(int argc, char *argv[])
{
int t[30];
t[0] = 2;

for (int i=1; i<30; i++)
    t[i]=t[i-1]*2;

for(int i=0; i<30; i++)
    cout << t[i] <<" ";

system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;

}


Opolski Portal Programistyczny
http://programowanie.opole.pl

0

bardzo Ci dziękuje :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1