Zakres liczbowy

0

Jak sprawdzic czy dana zmienna zawiera sie okreslonym przedziale liczbowym ale nie stosujac metody sprawdzania: wieksze niz dolny przedziel and mniejsze niz gorny.
Dalo sie to jakos zrobic jednym porownaniem, kiedys to w pomocy wyczytalem ale juz nie pamietam jak to lecialo, pisalo sie chyba zmienna = i tu jakos ten przebial sie podawalo.....

0

<font color="green">Jak sprawdzic czy dana zmienna zawiera sie okreslonym przedziale liczbowym ale nie stosujac metody sprawdzania: wieksze niz dolny przedziel and mniejsze niz gorny.</span>

A jak chcesz coś sprawdzić nie stosując metody sprawdzenia? [glowa] [glowa] [glowa]
<font color="green">
Dalo sie to jakos zrobic jednym porownaniem, kiedys to w pomocy wyczytalem ale juz nie pamietam jak to lecialo, pisalo sie chyba zmienna = i tu jakos ten przebial sie podawalo.....</span>

Może tak:

<font color="blue">CheckBox1.Checked := Boolean((x>10) and (x<20));</span>

Ale wątpie, żeby to działało :P

0

Naucz sie czytac ze zrozumieniem, chce sprawdzic ale nie ta metoda jaka podalem. Ta twoja tez nie jest dobra....

To lecialo cos tak:
zmienna = [1..4] ale tak nie dziala bo nie pamietam dobrze jak to bylo dokladnie dlatego sie pytam.....

0

Dobra, juz na to wpadlem metoda prob i bledow:

zmianna in [2..8]

te porownanie zwroci wartosc true jesli zmienna bedzie miec wartosc wieksza lub rowna od 2 a mniejsza lub rowna od 8

0

Skorzystaj ze zbiorów w takim razie:

var
  Przedzial: set of integer = [0..20];

begin
if x in Przedzial then...

PS: Ja czytam ze zrozumieniem, ale ty piszesz bez :-/

PS: juz napisałem zanim zobaczyłem P

0

Ech, nie chce mi sie klucic :P

W kazdym razie problem rozwiazany i tyle :)

0
if zmienna is integer

;P
Tyż przedział ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1