[php vs c#]Tworzenie stron www - który język?

0

Witam,
w przyszłości chciałbym stworzyć swoją dynamiczną stronę www. Obecnie zapoznałem się już z HTML-em jednak w dzisiejszych czasach to trochę mało. Obecnie zastanawiam się w którą stronę podążyć: w php czy C#? Chociaż tej drugiej opcji nie jestem pewny...
Wiem, że PHP na pewno dot. budowy stron www. Natomiast nie za bardzo wiem do czego służy C#... Z tego co się zdążyłem zorientować to również nadaje się do pisania stron www (asp .net?). Niestety nie mam pojęcia dokładnie czym to jest, jak to się odbywa i w ogóle jak to działa.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć wady i zalety użycia C# do budowy stron www? oraz jak to się ma do php? Znam trochę C++ więc przejście na C# wydaje mi się nieco łatwiejsze (bardziej intuicyjne). Z kolei php również w pewnym sensie jest podobne do C++ (chociaż jego składnia trochę mnie odrzuca).
Dodatkowo w przyszłości chciałbym też pisać różne aplikacje dlatego tutaj kolejny plus dla C# (które jest praktycznie do wszystkiego?!).
Dodatkowo często duże znaczenie odgrywa szybkość wykonywania języka. Wydaje mi się, że C# powinno być znacznie szybsze od PHP - chociaż żadnych dowodów na to nie mam.
Pozdrawiam

1

Szczerze, do tworzenia stron? Ruby

C#:

  • Szybkość działania
  • Jednolitość biblioteki standardowej
  • Uzależnienie od MS Windows Server (niby jest Mono, ale czeka go jeszcze trochę pracy)
  • Mała ilość serwerów, cena

PHP:

  • Multum serwerów
  • Mnogość bibliotek
  • Popularność i ilość tutoriali
  • Chaos w nazewnictwie
  • Niejednolitość kodu
  • Dużo kodu to spaghetti

Ruby:

  • Genialny framework RoR
  • Jednolitość nazewnicza
  • Łatwość pisania kodu
  • Mało firm hostingowych

Python:

  • Popularny framework Django
  • Darmowy hosting na Google App Engine
  • IMO brzydka składnia

Java:

  • Popularny
  • Darmowy hosting na Google App Engine
  • Dobre wsparcie Sun'a
  • Wolniejszy
0

Dzięki wielkie!
Bardzo fajnie rozpisane :)
Nawet nie wiedziałem, że jave również można stosować do pisania stron www. Szkoda, że C++ nie można ;P
Teraz mam dylemat który wybrać dla siebie :P. Chyba pozostanę jednak przy pierwotnych planach tj. przy PHP i MySQL. Chociaż PHP mnie trochę odrzuca :P
Pozdrawiam i dziękuję ponownie

P.S.
Tzn. wiedziałem, że można stosować javascript ale to nie jest to samo co java :P.
Do tego zastanawiam się w takim razie również nad przejściem z C++ do javy -> to chyba podobne języki a java mogłaby mi się jeszcze przydać do innych rzeczy :)

0

java jest trochę prostsza i mniej wymaga od programisty niż C++ i ma dość dobre IDE i większość klas na miejscu, wystarczy zaimportować

0
Winner napisał(a)

Wiem, że PHP na pewno dot. budowy stron www. Natomiast nie za bardzo wiem do czego służy C#... Z tego co się zdążyłem zorientować to również nadaje się do pisania stron www (asp .net?). Niestety nie mam pojęcia dokładnie czym to jest, jak to się odbywa i w ogóle jak to działa.

Działa "tak samo". Użytkownik w przeglądarce ma kod (X)HTML, CSS i JS, natomiast żądania przesyłane do serwera obsługuje się kodem napisanym w C#, a nie w PHP.

Plusy C# vs PHP?

  • silne typowanie;
  • czytelność kodu;
  • obiektowość;
  • spójna biblioteka standardowa;
  • dostęp do wszystkiego co oferuje biblioteka standardowa .NET;
  • brak dolarów. ;P

Do tego jest sporo bibliotek usprawniających tworzenie GUI, sporo od baz danych, sporo różnych innych. Wadą jest mniej hostingów, zwłaszcza darmowych.
W PHP pisze w tym kraju ok. 2893123 osoby, więc przeciętna pensja jest niższa niż programisty ASP.NET. Ponieważ powstają w nim intranetowe systemy dla sporych firm, ważna jest też łatwość integracji z już wdrożonym softem M$ czy też Active Directory.

0

Dzięki Somekid i notexists (no i wcześniej winerfresh, któremu już podziękowałem :P).

somekind napisał(a)

Plusy C# vs PHP?

  • silne typowanie;
  • czytelność kodu;
  • obiektowość;
  • spójna biblioteka standardowa;
  • dostęp do wszystkiego co oferuje biblioteka standardowa .NET;
  • brak dolarów. ;P

Do tego jest sporo bibliotek usprawniających tworzenie GUI, sporo od baz danych, sporo różnych innych. Wadą jest mniej hostingów, zwłaszcza darmowych.
W PHP pisze w tym kraju ok. 2893123 osoby, więc przeciętna pensja jest niższa niż programisty ASP.NET. Ponieważ powstają w nim intranetowe systemy dla sporych firm, ważna jest też łatwość integracji z już wdrożonym softem M$ czy też Active Directory.

Nie planowałem rozpatrywać tego pod kątem pensji programisty :). Ja raczej nie zamierzam się przekwalifikowywać - programowanie to taki dodatek związany z hobby :). Dlatego również nie chcę wchodzić w każdy język (tak jak zawodowy programista, który powinien przynajmniej kojarzyć co w trawie piszczy :P) - chcę wybrać tylko ten z mojego punktu optymalny. Moim celem jest nauczenie się tworzyć aplikacje (to jest bardzo ważne z punktu widzenia mojego hobby :P) oraz strony www opartej na bazach danych (to jest natomiast istotne bo chcę mieć własną stronę na której będę dzielił się moją hobbystyczną wiedzą :D).

Jestem już po studiach i uczyć się programować mogę jedynie w wolnym czasie, którego ciągle brakuje... Do tego nie jest to tak efektywne jak za czasów studenta :). Programowanie to nawet fajna rzecz - szkoda, że nikt mnie do tego nie zachęcił za młodu :(

Jeśli chodzi o wady PHP to właśnie to mnie trochę zniechęca, że jest on bardzo nieczytelny, no i ten dolarek... :P. W ogóle jakoś ciężko mi się tego uczyć :/. Kupiłem w sumie jakąś książkę do PHP ale to strasznie niewygodny język porównując go np. do C++. Dodatkowo chyba główną wadą PHP jest to, że przydaje się tylko pod tworzenie stron www! Z drugiej strony tak jak zauważyliście jest strasznie dużo informacji o nim (tutoriali, książek etc.) oraz większość programistów w nim pisze, więc z pomocą również problemów raczej by nie było. Aha i z tego co doczytałem w jednej z książek, które już zakupiłem to PHP bodajże od wersji 5.0 jest obiektowe (?). Oczywiście raczej nie jest to na takiej zasadzie jak w C++ czy Java/C# (przecież tutaj nawet nie ma typów zmiennych...) ale zawsze coś :P

Jeśli chodzi o wady C# to tak jak wspomnieliście mało hostów... Pierwszą moją stronę na pewno będę robił na darmowym hostingu (w sumie to już wstępnie jest :P - teraz chcę ją "zdynamizować" :P). Do tego nie jestem pewny w końcu -> czy C# jest płatne jeśli chodzi o tworzenie stron? Przecież środowisko Visual Studio Express jest darmowe - więc przy tworzeniu stron www chyba też mogę z tego skorzystać prawda?
Natomiast zaletą C# jest właśnie to, że mogę zrobić tu praktycznie wszystko (zarówno aplikacje jak dynamiczne www) i to byłaby chyba nawet dobra droga :) (uczyć się jednego języka i robić w nim wszystko)...

No i pozostaje ta nieszczęsna Java :D. Dawno, dawno temu coś mnie do tego języka zniechęciło i nie mogę się jakoś przełamać (te coś to różne programy, które się ciągle zacinały lub nie działały tak jak działać powinny!). Z drugiej jednak strony również jest to dosyć uniwersalny język. Jak widać mogę w nim pisać zarówno aplikacji jak i strony www.

Nie wchodziłem w szczegóły tych języków ale wydaje mi się, że zarówno C# jak i Java są bardzo podobne jeśli chodzi o składnię do C++ co bardzo by mi ułatwiło naukę. Poszperam jeszcze co nieco o nich ale zachęcam was jeszcze do dzielenia się swoimi doświadczeniami jeśli chodzi o te wymienione języki. Innych języków typu Rugby nawet nie rozważam - za dużo tego jak dla mnie :p

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

0
Please napisał(a)

Do tego nie jestem pewny w końcu -> czy C# jest płatne jeśli chodzi o tworzenie stron? Przecież środowisko Visual Studio Express jest darmowe - więc przy tworzeniu stron www chyba też mogę z tego skorzystać prawda?

No oczywiście, że tak, konkretnie do tworzenia aplikacji www przeznaczony jest Visual Web Developer Express.
Co to w ogóle za pomysł, żeby język miałby być płatny? :) Płatne są lepsze wersje Visual Studio.

0
Please napisał(a)

Dodatkowo chyba główną wadą PHP jest to, że przydaje się tylko pod tworzenie stron www!

Okienkową aplikację też można napisać w PHP.

BTW: Więcej uśmieszków nie udało się już wstawić?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1