C++ statystyka

0

Witam wszystkich, jestem tutaj nowa i niestety nie bardzo douczona w programowaniu, niestety los płata figle i tak otóż studiując budownictwo muszę wynaleźć programy opisujące dwa rozkłady zmiennych losowych, pierwszy rozkład gamma drugi wykładniczy. Pilnie poszukuję pomocy bo jedyne co wiem to to że mam sobie znaleźć to na internecie i podstawić swoje dane, tak naprawdę nie znając podstaw programowania. Czy ktoś byłby wstanie mi pomóc? Pomoc bardzo potrzebna :)

0

A co sprawia Ci problem? Gdzie utknęłaś?

0

No niestety tak bo nie miałam żadnych podstaw a nie studiuje informatyki tylko budownictwo, więc jestem całkowicie zielona w tym temacie. A dostałam takie polecenie żeby to znaleźć w internecie i trochę przerobić. No ale jak ja to mogę przerobić jak nie wiem nawet czy program jest odpowiednio napisany ;/

0

I utknełam w poszukiwaniach ;/

0

Zdaje się, że pytaniem było "CO" a nie "CZY".
Tu masz wszystko co potrzeba o rozkładzie gamma: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_gamma
a tu o rozkładzie http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_wyk%C5%82adniczy
Tutaj natomiast masz co nie co napisane w ogóle o rozkładach prawdopodobieństwa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_prawdopodobie%C5%84stwa

0

Ale napisz może z łaski swojej, o co dokładnie Ci chodzi. Programy mają rysować wykresy, czy dla podanych wartości coś obliczać i tylko wyświewtlać/ zapisywac do pliku wyniki? Bo jesli to drugie to będą to bardzo prościutkie programiki

0

dołaczam się do poszukiwań. Też studiuje budownictwo i również mam napisać programy które obliczają rozklad zmiennych losowych. Rozklad gamma,poissona i gaussa. Jeśli chodzi o programowanie w c++ jestem zielona. Matematycznie wszystko jest w miare jasne tyle ze nie mam absolutnie pojecia jak to przerobic na jezyk c. moglby ktos wskazac mi jakies przydatne pomoce ktore ulatwia mi choc troszke to zadanie

0

Nie no doprawdy.
Dziewczyny, weźcie proszę powiedźcie w końcu łaskawie, CO TEN PROGRAM MA ROBIĆ?

0

w tym też jest problem. Nie dostaliśmy jasnego polecenia. Myślę że chodzi po prostu o wyswietlenie wyniku dla podanej wartości i nic więcej.

0
inez napisał(a)

w tym też jest problem. Nie dostaliśmy jasnego polecenia. Myślę że chodzi po prostu o wyswietlenie wyniku dla podanej wartości i nic więcej.

Hahaha, Ludzie do jakiej wy szkoły chodzicie?! Dwie kobiety (pewnie blondynki i nie zdziwię się jak to jedna i ta sama osoba), chyba łącznie 5 postów i w żadnym nie ma ani słowa o problemie - tylko wołanie o pomoc O_o.
Jak "nie dostałyście jasnego polecenia" to się łaskawie dopytajcie o co chodzi.
Co to niby znaczy "wyswietlenie wyniku dla podanej wartości i nic więcej"?!? wyniku czego? Rozumiem, że żadnych danych również nie dostaliście więc na jakiej podstawie ma być zwrócony wynik?! wiecie w ogóle czym jest rozkład prawdopodobieństwa?!
Najpierw określcie się o co dokładnie wam chodzi bo ludzie chcą pomóc ale wam chyba nie zależy.

Jak na wykładach macie podobne problemy ze zrozumieniem prostych pytań to ja się nie dziwię, że same nie wiecie o co kaman...

0

Serio,koledzy wyżej mają rację - jak chcecie (chcesz:>) napisac program, jeśli nawet nie wiesz, co ma on robić ? To jest niewykonalne! Jesli maja to byc tylko obliczenia (bez rysowania wykresow) wystarczy tylko poprosic uzytkownika o dane i obliczyc potrzebne wyniki. Zakladam, ze nie matematyka jest Waszym (Twoim:>) problemem, bo o nie jest trudne. Tu masz śmieszny, najprostszy z mozliwych kod, ktory tez wykonuje obliczenia matematyczne ;)

Masz tu przyklad, jak prosic usera o dane, zapisywac je do zmiennych, wykonac obliczenia i wyswietlic wynik - Twoj program nie bedzie bardziej zlozony, gwarantuję. Jedyne, co trzeba rozbudowac, to obliczenia matematyczne, ale skoro studiujesz budownictwo, poradzisz sobie z tym bez problemu.

Oto kod:

 

#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc, char ** argv){

int a,b;

cout << "Podaj 1 liczbe " << "\n";
cin >> a;
cout << "Podaj 2 liczbe " << "\n";
cin >> b;

int wynik = a + b;

cout << "Wynik dodawania: " << wynik << "\n";

cin.get();

return 0;

}

 

Pozdrawiam, LoL

0

I zdecyduj się co do języka - C++ to na pewno nie jest C, to nie są takie same języki. Budownictwo jak widze, nie idzie w parze z precyzją u Ciebie - aż się boję, o to, jak kiedyś bedziesz nadzorować jakąś budowę :O

0

Kiedyś na forum była dyskusja która bardzo podobnie się zaczęła:
http://4programmers.net/Forum/Spolecznosc/Perelki/99423-Pilne
Co prawda problem był trochę inny (chyba, bo nadal nie wiem o co Ci/Wam chodzi), ale w tym momencie nie robi to różnicy. Radzę przeczytać tamten temat, wyciągnąć wnioski i zadać ponownie pytanie.

0

Znam ten problem. Program mialby np. wyrzucac wartosci dystrybuanty i gestosci prawdopodobieństwa. Najlepiej na wykresie choć nie jest to priorytetem.
Jeśli komuś uda się rozwiązać ten problem to będe wdzięczny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1