zadanie POMOCY!!! C# tablice

0

Mam takie zadanie :

Zadeklaruj dwie tablice liczb całkowitych o tym samym rozmiarze oraz zainicjalizuj je liczbami pseudolosowymi. Napisz program, który zamieni wartości w obydwu tablicach, tzn. tak aby po operacji zamiany w tablicy pierwszej znajdowały się wartości z tablicy drugiej i na odwrót.

I napisałem to tak:
ale druga tablica nie chce sie zmienic tzn pozostaje taka sama a pierwsza sie zmienia. POMOCY

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int[] tab = { 1, 12, 23, 24, 35, 56 };
            Console.WriteLine("tablica nr1 ");
            foreach (int i in tab)
            {
                Console.WriteLine(i);
            }
            Console.WriteLine("tablica nr2");
            int[] tab1 = { 4, 13, 31, 34, 45, 66 };

            foreach (int i in tab1)
            {
                Console.WriteLine(i);
            }

            Console.WriteLine("Czekaj...");
            Console.ReadLine();
           
                Console.WriteLine("tablica nr1 ");

                tab = tab1;
               
                foreach (int i in tab)
                {
                    tab = tab1;
                   
                    Console.WriteLine(i);
                    

                }
            
              Console.WriteLine("tablica nr2");

               tab1 = tab;
                foreach (int a in tab1)
               {
                    tab1 = tab;
                    Console.WriteLine(a);
                }
            
            Console.WriteLine("KONIEC");
            Console.ReadLine();

        }
    }
}
0

Wiesz w jaki sposób zamienić dwie zmienne ze sobą wartościami? Trzeba to teraz tylko zastosować dla każdego elementu tablicy.
To, co próbujesz zrobić, jakieś tab = tab1 to... nie wiem co to ma być. To nie ma prawa działać jak w zadaniu.

Zamiana wartości pomiędzy tablicami powinna wyglądać mniej więcej tak:

for (int i = 0; i < tab.Length; i++)
{
    int c = tab[i];
    tab[i] = tab1[i];
    tab1[i] = c;
}

(tak naprawdę można by zamienić całe tablice między sobą, ale mniemam, że nie o to w pracy domowej chodziło)

Wypełnianie tablicy liczbami pseudolosowymi zrób już sam, podpowiem, że istnieje funkcja Math.Random().

0
Ktos napisał(a)

Wypełnianie tablicy liczbami pseudolosowymi zrób już sam, podpowiem, że istnieje funkcja Math.Random().

Ale nie w .NET. Tutaj mamy System.Random: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.random.aspx

0

dzieki. wlasnie chodzi o to zeby obydwie tablice zaminil.

0

zeby 2 tablice tez przenioslo to musze zrobic jeszcze raz FOR ??

0

wszystko dziala ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1