Jak znaleźć błąd w tej aplikacji?

0

Witam serdecznie,
Czy ktos z Was tutaj na forum moglby sprawdzic moj kod napisany w Java Script?
169 lini kodu.
Moze ktorys z moderatorow moze mi pomoc?
Bardzo prosze o kontakt.
Pozdrawiam Serdecznie
Livia
<

4

To się robi tak, że się zakłada temat i się wrzuca problemowy kod albo link do niego.

5
  1. Jeśli oczekujesz pomocy to wrzuć ten kod oraz napisz, w czym jest problem - co nie działa/czego nie rozumiesz/co chcesz poprawić albo zmienić
  2. Jeśli ten kod to jakaś tajemnica - to daj znać, przeniosę wątek do https://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne, tylko musisz wtedy podać jakaś cenę, którą chcesz zapłacić za pomoc :P
0

Dziekuje za blyskawiczna reakcje @LukeJL i @cerrato!

Sek w tym ze w tym momencie nie wiem co tak naprawde nie dziala w tym kodzie, tym bardziej ze u mnie kod dziala poprawnie. Swietnie sobie poradzilam z nauka HTML i CSS ale na JavaScript mialam niezbyt wiele czasu i teraz kiedy zostaly mi zaledwie 3 dni aby ukonczyc ten kod to zupelnie sie zapetlilam i nie wiem co z tym zrobic.

Kod jest dostepny na moim Replicie ale wkleje go w kilku czesciach tutaj. Pod komentarzem.
Jesli ktos zdecyduje sie mi pomoc to jak najbardziej jestem w stanie za te pomoc zaplacic.

Pozdrawiam,
Liv<

P.S

OK, latwiej chyba podac link:
https://replit.com/@LiviaFlow/JavaScript-FINAL-PROJECT#index.js

0

Dobra, to szczerze - sam to pisałeś, czy zerżnąłeś skądś i wkleiłeś? :P

0
cerrato napisał(a):

Dobra, to szczerze - sam to pisałeś, czy zerżnąłeś skądś i wkleiłeś? :P

Szczerze, sama pisalam ale korzystajac z pomocy znalezionej w internecie.
Uruchomilam kod na tym czego sama sie nauczulam ale moj wykladowca (online) stwierdzil ze w kodzie brakuje kilku rzeczy i w ten sposob moderujac poczatkowy kod zaczelam sie coraz bardziej zapetlac...
Pozdrawiam,
Livia

P.S
Wybralam kiepski kurs z fatalnym programem nauczania i do tego drogi (2400 euro) za 3 miesiace nauki Html, Css Java Script... i w tej chwili zaczynam inny kurs Java Script, znacznie lepszy i tanszy, na Udemy...
Html&Css opanowalam bardzo szybko ale na JS z roznych powodow zabraklo mi wystarczajacej ilosci czasu...

Liv<

3

U mnie działa. Tzn. nie wiem, co ma robić, ale coś się tam odpala. Znajduje mi 9 matchy. Lepiej niż w rzeczywistości xD

Ale jaki ma być efekt finalny? Albo "co jest źle?" (bo może coś jest, ale nie widzę, na pierwszy rzut oka). Czy masz jakieś poprawne dane do sprawdzenia, które nazwiska powinien zwracać?

2
Livia napisał(a):
cerrato napisał(a):

Dobra, to szczerze - sam to pisałeś, czy zerżnąłeś skądś i wkleiłeś? :P

Szczerze, sama pisalam ale korzystajac z pomocy znalezionej w internecie.

@Livia:
Słownictwo jakie tu używasz, sposób komunikacji, w najmniejszym stopniu nie pasuje do autorstwa.
ALE ZA TO doskonale pasuje do młodych ludzi, którzy całą edukację przepływają na tzw "umiejętnosciach miękkich", które ja nazywam manipulacją, z oczywistym wynikiem końcowym.

GDYBYŚ była autorem, byś sypała zdaniami "w linii 78 moim celem było, ale to nie działa dla sytuacji" czy "ogólnym celem projektu jest A a brakuje / jest niedotestowane B"

0
LukeJL napisał(a):

U mnie działa. Tzn. nie wiem, co ma robić, ale coś się tam odpala. Znajduje mi 9 matchy. Lepiej niż w rzeczywistości xD

Ale jaki ma być efekt finalny? Albo "co jest źle?" (bo może coś jest, ale nie widzę, na pierwszy rzut oka). Czy masz jakieś poprawne dane do sprawdzenia, które nazwiska powinien zwracać?

Dokladnie tak @LukeJL, u mnie tez kod odpala i nie wyskakuje mi jakikolwiek blad a wiec nie moge dojsc do tego co nie dziala.. Na poczatku mialam duzy problem z iteracja bo w materialach ktore udostepniono mi w ramach kursu nawet nie bylo wzmianki na ten temat, ogolnie bardzo malo info do tego z ogromna przewaga teorii nad praktycznymi przykladami, w przypadku iteracji (i nie tylko) zero przykladu... A wiec do wielu rozwiazan musialam dochodzic sama metoda prob i bledow oraz szukajac informacji poza kursem...

0

@AnyKtokolwiek, ciekawe ze tak mnie odbierasz a nawet troszke zabawne... W rzeczywistosci nie musi byc tak jak piszesz..
Powiedzmy masz 3 miesiace na opanowanie HTML, CSS & Java Script ale z roznych powodow zabraklo ci czasu bo... masz przy okazji rodzine, male dzieci, prace, studia, kursy, problemy zyciowe, nb rozwod, do tego np. ladujesz na 2 tygodnie w szpitalu, itd, itd, itd... HTML opanowalam w 1 tydzien i w 10 minut jestem w stanie stworzyc fajna prosta stronke, w CSS w 1 godz badz nieco dluzej ale na opanowanie JS po prostu zabraklo mi czasu...

Pozdrawiam,
Livia

2

"na JavaScript mialam niezbyt wiele czasu" całkiem niezły jest ten kod, aż za dobry żeby był twoj, a skoro nie jest twój to nawet nie potrafisz wskazać co Ci tam nie działa i w czym jest problem. Spróbuj to napisać sama i jak będziesz miała problemy to tutaj wróć

2
Escanor16 napisał(a):

"na JavaScript mialam niezbyt wiele czasu" całkiem niezły jest ten kod, aż za dobry żeby był twoj, a skoro nie jest twój to nawet nie potrafisz wskazać co Ci tam nie działa i w czym jest problem. Spróbuj to napisać sama i jak będziesz miała problemy to tutaj wróć

Prawda?
Koleżanka ANI JEDNYM SŁOWEM nie dotknęła meritum kodu, zrealizowanego czy wymaganego. Tylko opowieści egzystencjalne.

ps. jak oni wszyscy perfekcyjnie opanowała słownictwo tzw asertywnosci. Regularnie spotykam absolwentów szkół średnich, w tym ciężko płatnych prywatnych, zmarnowane pieniadze za wyjątkiem zajęć z psychologiem.

0

@ Escanor16 No widzisz, a jednak napisalam go sama, krok po kroku.. choc na poczatku wydawalo mi sie ze nie jestem w stanie tego zrobic... tyle ze teraz nie moge znalezc zadnego bledu bo zaden blad mi nie wyskakuje..To co mnie zdziwilo to ze w koncowym zadaniu pominieto osadzenie skryptu w Html, itd... Cale curriculum tego kursu to jedna wielka katastrofa...
W kazdym badz razie dziekuje za komplement bo skoro moj kod jest az za dobry aby byl moj to znaczy ze potrafie wiecej niz mi sie wydaje i to sie nazywa MOTYWACJA!
Tak wiec dziekuje Escanor16 :)
Pozdrawiam

0

Wiesz? Wstydzilam sie podawac linka do tego kodu bo myslalam ze jest naprawde kiepski a teraz zaczynam sie zastanawiac czy przypadkiem nie jestem przyszlym geniuszem programowania?
Dziekuje za motywacje! :)
Pozdrawiam

p.s

Lista Instrukcji & Wymagan jest bardzo dluga ale moge ja podac jesli ktos na powaznie zdecyduje sie mi pomoc...

0

JavaScript Basics Project

During this project, you will make a dating app that matches the user their input with a list of potential candidates. Your task is to get relevant data from the user and match the user with another person based on certain preferences.

We will provide you with a list of 100 possible people that the user can date.

Instructions

Fork the following REPLit project.(opens in a new tab)

You can access the list of candidates by using the variable “mockData”. For now, you don’t have to understand how importing with require works (line 3 of index.js). Try to console log mockData to get an idea of how to use this data.

Create an empty profile object to store all information about the user.

Create and prompt multiple questions that allow you to collect all the data needed to fill the profile object. The properties of the profile object are the same as the data given in mockData.js. The question you prompt should be clear and related to the property. E.g. a question for first_name could be: “What is your first name?”.

For each question, you check whether the input is valid, and if so, store the data in the profile object. If the input is not valid, ask the question again until it is valid. You can use a while-loop to repeat a question until valid.

Implement the following input checks:

  • Make sure that the first and last name are not empty strings.
  • Make sure that all number values are stored as number and not as string. You can use Number() to do so.
  • Make sure the age of the user is 18 or higher.
  • Make sure the minimum interested age and maximum interested age is 18 or higher.
  • Make sure the maximum interested age is higher than the minimum interested age.
  • Make sure that gender can only be M, F, X. (X is all not male & female genders)
  • Make sure that the gender_interest can only be M, F, X
  • Make sure that location can only be “rural” or “city”.

Now, create a loop that iterates on the mockData array

Count the number of matches.

In this loop, compare the data with your profile data and store a person as a match when they meet the following criteria:

  • Your age range and their age match
  • Their age range and your age match
  • Their gender_interest and your gender match.
  • Your gender_interest and their gender match.
  • You both have the same location

Show all possible matches to the user by printing it in a readable format that shows their name, age and location.

Show the number of matches.

During development of the matching process it can help to create a filled-in profile object so you don’t have to answer all the questions each time you run the program.

Check the requirements to see double check if you have implemented everything correctly.

Requirements

bullet
App asks user for:

first name

last name

age

Minimum interested age

Maximum interested age

Gender

Gender interested in dating

Location (rural, city)

bullet
Above input is checked for valid input and question is repeated if invalid:

Make sure names have letters and not empty strings

Age, min_age_interested, max_age_interest is 18+

max_age_interest is higher than min_age_interest

All number values are stored as numbers

gender and gender_interest = M, F, X.

location = rural/city

bullet
App iterates on imported data (mockData) and checks who matches the criteria:

User age matches min/max interested age of a match

Matched age matches min/max interested age of the user

User gender interest is the same as the gender of a match

Match gender interest is the same as the gender of the user

Location is the same

bullet
App displays the number of matches and prints it in an understandable format where it is clear who the match is, their age and their location.

bullet
You have used conditionals and loops to accomplish the above requirements

Well done!

0

@Livia:

To są bardzo łatwe wymagania - choć liczne - jak dla autora kodu który zamieściłaś.

0

Jak przeslalam pierwsza wersje kodu do mojej uczelni to w odpowiedzi uslyszalam ze kod jest naprawde dobry ale zapomnialam przekonwertowac stringi na liczby i cos nie gralo w promptach, a wiec uzupelnilam moj kod ale przy tym popsulam cos innego i tak kilka razy az w koncu sie kompletnie zapetlilam w tym wszystkim. Co istotne, pierwotna wersja mojego kodu byla prostsza i nieco krotsza ale rezultat byl ten sam, ta sama lista dopasowan oraz ich liczba.. i tak jak wtedy tak i teraz nie wyswietla mi sie zaden blad...

No i ponad wszystko.. wybacz, ale jestem poczatkujacym programista a wiec musze korzystac z jakichs przykladow, czasem gotowych kodow po to aby je poprawnie umiesic we wlasnym kodzie, np kod petli iteracyjnej, itd.. Gdzies musze sie tego nauczyc, skads wziasc przyklad... bo niestety nie urodzilam sie z ta wiedza...
Pozdrawiam

0

No i ponad wszystko.. wybacz, ale jestem poczatkujacym programista a wiec musze korzystac z jakichs przykladow, czasem gotowych kodow po to aby je poprawnie umiesic we wlasnym kodzie, np kod petli iteracyjnej, itd.. Gdzies musze sie tego nauczyc, skads wziasc przyklad... bo niestety nie urodzilam sie z ta wiedza... Pozdrawiam —

Update

Mysle ze najlepsze wyjscie to napisac ten kod od nowa i znow go uproscic, tak jak bylo w oryginalnej wersji mojego kodu, mimo braku konwersji stringow na liczby i pewnych brakow w promptach... Sprobuje ten problem ogarnac w ten sposob.
W kazdym badz razie dziekuje za okazana pomoc.
Pozdrawiam Serdecznie,
Livia

AnyKtokolwiek napisał(a):

@Livia:

To są bardzo łatwe wymagania - choć liczne - jak dla autora kodu który zamieściłaś.

0

Mysle ze dzieki Waszej motywacji znalazlam rozwiazanie a wiec zamykam temat i prosze o usuniecie tego postu.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
Livia
:)

1

Następnym razem zanim zaczniesz prosić o pomoc zdefiniuj najpierw gdzie jest problem, bo historia postów pokazuje, że sama tego nie wiedziałaś na początku. Ludzie musieli się domyślać co nie działa.

0

Gdybym wiedziala o co chodzi to nie pytalabym sie o to innych. Sek w tym ze uzyskalam poprawny wynik koncowy, wyswietlaja mi sie dopasowania oraz liczba dopasowan a wiem ze sa poprawne bo kiedy zmieniam dane w swoim profilu to wyswietlaja mi sie inne dopasowania i liczba dopasowan badz ich brak a wiec kod dziala poprawnie! Wiesz, ale naprawde trudno byc zaawansowanym programista po miesiacu kiepskiej jakosci kursu (lack of info) z czego tydzien poswiecilo sie na finalowy projekt...
Pozdrawiam,
Livia

0

Dalam ten kod do sprawdzenia ChatowiGPT i jego zdaniem kod jest poprawny i dziala jak nalezy, znalazl jedynie kilka drobnych bledow logicznych, ale moj wykladowca twierdzi ze w kodzie brakuje pytan zadanych uzytkownikowi...
Pozdrawiam
Livia

1

no bo jak się odpala, to wyświetla matche, ale nie pyta o nic użytkownika.
Tam masz jakąś funkcję fillUserProfile, ale nigdzie jej nie wywołujesz

1

Nawet nie rozumiesz o co chodzi. Dodałaś jakiś kod a nawet na początku nie napisałaś polecenia. Skąd mamy wiedzieć jakie są wymagania? Nikt nie każe być CI wybitną programistką, tylko człowiekiem który umie wytłumaczyć innym z czym ma dokładnie problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1