Jaka architektura aplikacji?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-22 19:16
Piotrekotw
0

Witam,

Chciałbym poradzić się was odnośnie architektury aplikacji, którą chciałbym stworzyć.
Aplikacja ma komunikować się z urządzeniem podłączonym do PC, odebrane i przetworzone dane powinny być przechowywane w bazie danych. Interfejs użytkownika przy pomocy przeglądarki web.
Interfejs użytkownika musi mieć wpływ na to o jakie dane będzie pytane urządzenie, jak również musi zapewniać dostęp do danych przechowywanych w bazie. Całość w C#.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 20:29
0

serwis z interfejsem w postaci serwera www (coś jak interfejsy www np. routerów)


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 21:59
Piotrekotw
0

Tak ogólnie to się zgadza.
Ale, może ktoś rzuci więcej szczegółów np. użycie Web service?

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 23:38
0

ale gdzie chcesz ten np. webservice wcisnąć? Bo mam takie nieodparte wrażenie, że pojęcia nie masz jak się za to zabrać i szukasz jakiegoś naiwnego, który za Ciebie projekt zrobi


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 10:58
0

Serwer www (czy aplikacji) hostuje aplikację, która łączy się z interfejsem urządzenia. A jako że to serwer www to komunikacja z przeglądarką na standardowej zasadzie ona nam request, my jej response :)
Jeśli całość w c# to asp .net na IIS. Aplikacja musi umieć połączyć się z urządzeniem i wykonać wymagane czynności, np. przeczytać jakieś dane.
Jeśli urządzenie w trybie ciągłym wysyła dane, które chcesz zbierać, to można dopisać sobie serwer (np. w WCF), który będzie ciągle monitorował urządzenie, czy z niego czytał i gdzieś to składował. Następnie serwer udostępnia warstwę usług (może być w postaci webservice) z którymi łączy się aplikacja web (lub jakikolwiek inny interfejs, usługa).

No i wcisnąłem webservice :)

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 13:37
0

Ja np. kiedyś robiłem WebService, który udostępniał pomiary temperatury i oświetlenia z czujników na porcie szeregowym. Co za problem? :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0