React js na serwerze FTP

0

Witam serdecznie, uczę się programowania w REACT i mam problem dosyć spory, gdyż do tej pory działałem w HTML, C++ oraz trochę w JAVA. Chciałbym stworzyć stronę w pełni responsywną w REACT i wszystko zrobiłem u siebie bez problemu w Visual Studio lub korzystając z kompilatorów online jednakże nie mam bladego pojęcia jak wrzucić stronę na serwer FTP, nie wiem czy w ogóle się da bo oglądając już chyba 15 poradnik wszyscy wymieniają serwisy, zarejestrowałem się z 10 razy :D i nie mogę tego ogarnąć … Dlatego pytam Was zacnych doświadczonych ludzi czy da się wrzucić projekt REACT w serwer FTP jeśli nie to gdzie i jak mam hostować taką stronę ?? Czy są jakieś specjalne serwery lub muszę na FTP coś stworzyć lub jest jakieś rozwiązanie z index.html aby pobrało na stronę potrzebne paczki ?? Z góry dziękuję za odpowiedź.

0

A gdzie masz hosting kupiony/założony?
Czy ta strona to goły front i statyczny html (w sensie że nie ma żadnego backendu)? Bo jeśli tak to możesz skorzystać z GitHub Pages

0

Na razie nie kupowałem hostingu bo chciałem sprawdzić na darmowych jak wygląda taka strona i czy warto w ogóle iść w REACT. Bardzo mi się spodobały walory REACT i chciałbym się tym zajmować, a na GITHUB z tą stroną nie wyszło bo zrobiłem to wczytuje tylko jednego diva bez całego REACTA :/

2

W sensie masz już hosting i dostajesz się do niego po FTP? Jak zrobisz builda aplikacji to zwykle powstaje katalog "public" albo "build" i tam są wszystkie pliki wynikowe. Możesz to wrzucić na FTP i powinno działać.

0

Wrzucając public i src jakby nie działa bo nie ma potrzebnych paczek typu react, reactdom itd. np. bootstrap da się załadować z linka, a to nie wiem jak... Jakbym wiedział nie zawracałbym głowy.

3

Musisz zbudować aplikację za pomocą "npm run build" a następnie wrzucić zawartość katalogu dist (który powstanie po wykonaniu builda) na serwer FTP.

Więcej informacji w Google pod hasłem: "react ftp hosting"

0

To masz coś zepsute. Jest miliard możliwych konfiguracji Reacta. Za mało szczegółów, żeby coś wywróżyć.

0

No to inaczej np. pisząc App na chociażby stackblitz wszystko działa super itd. jak eksportuje to na FTP pod daną domenę nie działa. To już nie bawiąc się w to czy działa czy nie. Jak zrobię App.js i index.html importuje babel do index.html to jeszcze coś muszę wrzucić by działało ?? Co do npm to jak zrobiłem u siebie spakowałem i wrzuciłem na FTP to ładowało wszystko ale jakby bez REACTA ...

0

Dobra już wiem w czym problem tak jakby nie potrafię załadować package.json bo nie wiem jak to zrobić w FTP … Tzn wrzucałem sam plik ale to nic nie zmienia chyba ...

4

Powtórze raz jeszcze to co napisałem wyżej:

  1. Tworzysz projekt react w trybie deweloperskim (npm run start), dopisujesz własne komponenty itp.
  2. Odpalasz polecenie "npm run build"
  3. W katalogu projektu zostanie utworzony nowy katalog "dist", jego zawartość wrzucasz na FTP

Daj znać z którym punktem masz problem. Pliku package.json, katalogu src oraz innych nie wrzucasz na FTP, tylko katalog dist.

0

Po zrobieniu projektu mam spakowane index.html, index.js, App.js, style.css i package.json to mam wrzucić wszystko bez package.json żeby działało poprawnie w pliku index.html mam tylko diva z rootem dla App.js ? Robię to w Visual Studio może dlatego jest inaczej bo ty mówisz o innym narzędziu deweloperskim.

0

To jest kod źródłowy, nie wynikowy. Odpal na tym npm run build. Może być w Vscode.

0

W VS wyskakuje mi takie coś po wpisaniu w terminal CommandNotFoundException i nie da rady tego zrobić ...

2

Nie da rady mówisz? A jakbyś tak zainstalował Nołda? https://nodejs.org/en/

0

Mam zainstalowany ale już wiem gdzie był problem mam konto administratora i drugie do "projektów", się okazało, że node potrzebuje uprawnień admina więc już wszystko jasne, a ja się dziwiłem dlaczego to nie działa wielkie dzięki za poświęcony czas pewnie bym do tego doszedł sam za jakiś czas :D Diabeł tkwi w szczegółach … Nie zawracając głowy jak to wrzucę na FTP to będzie działać tzn. zrobię tak jak mówisz ? :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1