[Delphi] Edycja pliku bedacego na serwerze FTP

Odpowiedz Nowy wątek
2007-12-31 12:40
0

Witam, jestem poczatkujacy w Delphi i chcialbym zrobic program ktory bedzie mial za zadanie edytowac plik ktory jest na FTP. Host, login i haslo mialoby byc wbudowane w programie tzn. ja wpisuje je przy tworzeniu wiec ten kto uzywa tego programu nie bedzie musial go wpisywac, potem uzytkownik mialby wpisywac nazwe pliku do edytowania np. nazwa.ini i po kliknieciu OK program edytowalby np. Lvl wpisany w pliku na jakis ktory ja wpisze przy tworzeniu programu... i oczywiscie to gdzie ten plik ma sie znajdowac tez bym wolal wpisac przy tworzeniu programu ale wlasnie nie wiem jakby sie za to zabrac i jak to zrobic wogole [glowa] [glowa] daje "pomogl" [soczek] jak ktos pomoze w tym, mile widziane artykuly i gotowce pomagajace w robieniu tego programu :)

@EDIT
juz wiem ze mi sie przyda ten temat Pliki INI
ale jeszcze jak zrobic zeby edytowac plik ini ktory jest na jakims serwerze FTP ? :F
Ps. przeszukalem cale forum i nic nie znalazlem ;/

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 12:52
0

Możesz spróbować tak, że daj button z napisem "Edytuj" i po jego klinięciu plik pobiera się na dysk użytkownika, tam user go edytuje i ponownie wysyła na serwer.


"Jestem jedynie człowiekiem - tylko Bóg jest nieomylny..." Leszek Kaczmarski

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:07
0

a jak zrobic zeby wysylalo spowrotem na serwer i nadpisywalo go ? :F

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:14
0

musisz napisac klienta ftp
program ktory laczy sie z danym kontem ftp po wczytaniu plikow czy nazw (jak chcesz) pobiera plik na dysk dokonujesz zmiany czyli piszesz co chcesz w tym pliku i wysylasz ten plik na serwer

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:17
0

i do tego clienta bym dodal ze po nacisnieciu buttonu sam zmienia np. ten lvl w pliku .ini i odrazu wysyla na serwa :-) tylko jeszcze musze poszukac jak napisac takiego clienta :-) jak bede mial jeszcze jakies pytania to tu napisze

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:22
0

Najprościej chyba będzie motodą Put;]</b>

P.S. Tu masz opis klienta INDY;]


"Jestem jedynie człowiekiem - tylko Bóg jest nieomylny..." Leszek Kaczmarski

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:34
0

no ja znalazlem INDY i nie rozumiem 1 :) gdzie mam wsadzic

IdFTP1.Port := '21';
IdFTP1.Username := 'anonymous';
IdFTP1.Password := 'haslo';
IdFTP1.Host := '127.0.0.1';

?

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:41
0

Np. do buttona "Połącz":] Ale skoro ty masz mieć to zrobione na stałe, to powstawiaj to we właściwości komponentu IdFTP1:] Tylko tak:
Port: 21
Username: (zależy od serwera) np. na YoYo będzie ty.yoyo.pl
Password: wiadomo, hasło do serwera
Host: ty.yoyo.pl


"Jestem jedynie człowiekiem - tylko Bóg jest nieomylny..." Leszek Kaczmarski

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:48
0

to powstawiaj to we właściwości komponentu IdFTP1

a podalbys linka do tego komponentu zeby zainstalowac ? bo nie znalazlem go u siebie, moze przeoczylem ale watpie :P

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:51
0

A masz zainstalowany pakiet INDY? Jak tak, to w Delphi z menu "View" wybierz "Component List" i wpisz "tidftp" i jak Ci go znajdzie to kliknij "Add to Form".


"Jestem jedynie człowiekiem - tylko Bóg jest nieomylny..." Leszek Kaczmarski

Pozostało 580 znaków

2007-12-31 13:55
0

no mam te "Component List" i wpisuje te "tidftp" ale nie znajduje tego.. cos jeszcze musze zainstalowac ? :>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0