[Delphi] Operacje na FTP

0

W jaki sposób przez Delphi zalogować się na FTP, zamienić istniejący plik i się wylogować.

0

czytajac kod zrodlowy demo (Indy)

0

!. Do połączenia służy komponent TIdFTP?? Jeżeli tak to w jaki sposób można za jego pomocą połączyć się z FTP i wysłać plik i jeżeli taki plik już istnieje to zamienić go?
2. Jak sprawdzić stan połączenia w danym momencie?

0

http://4programmers.net/Forum/211036#211036 + F1 + Guzik Szukaj (na forum)

0

Nic mi to nie mówi :/ . A poza tym to obsukałem wszędzie i nie znalazłem nic takgiego :]. Jeżeli nie wiesz to nie pisz mi o wyszukiwarce :[ Jeżeli wiesz a nie chce ci się pisać to <ort>poco </ort>mi tu jeszcze jesteś. Pisz ort! ;P

0
KIT napisał(a)

(...) Jeżeli nie wiesz to nie pisz mi o wyszukiwarce :[ Jeżeli wiesz a nie chce ci się pisać to poco mi tu jeszcze jesteś. Pisz <ort>sęsownie </ort>;P
Następny!!! A może on wie dlatego, że użył wyszukiwarki?!

0

A i owszem służy do tego

TIdFTP

. Łączysz się o dziwo! metodą FTP.connect

. Jak wysłać plik? Hmmmm... Nie zgadniesz! <code class="delphi">FTP.Put

. I powiem Ci, że to wszystko jest w helpie! Przycisk F1 jest niezastąpiony! Dodam jeszcze, że mnie nikt nie uczył Indy, a obsługi FTP za jego pomącą nauczyłem przez HELPA! Więc nie rób z siebie wielce nam nastałego panicza, który nie chce się dowiedzieć, że wszystko w helpie jest!

0

Dzięki. Proces łączenia się z FTP, wysyłanie plików już opanowałem :D teraz mam inny problem. Pasuje mi dać na formę progressbara i podczas wysyłania pliku aby pokazywał mi stan wysyłania(oczywiście w progressbarze). Jak powiedzieć progressbarowi aby pokazywał ile już się wysłało??

0
KIT napisał(a)

Jak powiedzieć progressbarowi aby pokazywał ile już się wysłało??

0% to poacztek, czyli 0 :)
100% to koniec pliku czyli ilosc bajtow (czy na co tam chcesz przeliczac)

Wiec pobierasz rozmiar pliku, ProgressBar.Max:=WielkoscPliku, potem petleka i voila!

0

Wszystko jest helpie? Chyba już była taka odpowiedź. Sprawdź pod

TIdFTP.OnWork

, TIdFTP.OnWorkBegin

, <code class="delphi">TIdFTP.OnWorkEnd

. W helpie jest nawet napisane, że najczęściej używane do obsługi progressbar'ów...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1