Instalacja "Jakarta EE" w InteliJ CE

0

Cześć,

Chciałem zainstalowac Jakrta EE framework for intelij community edition, ale okazało się że działa tylko z Ultimate ;(. Czy jakieś wcześniejsze edycje Jakrty dzialaja z community edition? Jeżeli nie to co darmowego i łatwego można wykorzystać do prostych aplikacji webowych?
Aplikacje do celów szkoleniowych, więc nie muszą być ani szybkie, ani wydajne. Wystarczy rejestracja użytkownika, login, upload jpgow, textbox z info dla admina. Projekt dotyczy bezpieczeństwa danych, a nie samej zawartości i funkcjonalności aplikacji.

1

Z tego co wiem EE w Community działa równie dobrze jak każdy inny typ projektu javowego. Po prostu nie ma jakiegoś specjalnego wsparcia dla tego. Wygeneruj sobie projekt z jakiegoś archetypu w Mavenie czy coś 🤷

1

JakartaEE ani to łatwe, ani skalowalne, ani sensowne.
Unikaj.
Chcesz robić proste aplikacje web - to zobacz np. https://javalin.io

0
Usjwo napisał(a):

Cześć,

Chciałem zainstalowac Jakrta EE framework for intelij community edition, ale okazało się że działa tylko z Ultimate ;(

To że Ultimate ma specjalne wsparcie dla Jakrta EE to nie znaczy że nie można napisać w Jakrta EE aplikacji używając tylko zwykłego wsparcia dla Javy w wersji Community.
Ale jak pisze @jarekr000000 lepiej unikać wszystkiego co wiąże się z Javą EE/Jakartą EE. W Javie EE/Jakarcie EE to powoli samo 10 (15?) letnie legacy zostaje
Jak chcesz się uczyć czegoś co jest bardzo popularne w Javie to Spring + Hibernate (bhle).. Jak Spring cię obrzydza to w Javie EE/Jakarcie EE będzie tylko gorzej

UPDATE Wzywam @Marcin Marcin Chyba ostatniego fana Jakrta EE na tym forum. Jak pisałeś aplikacje? Miałeś Intelij Ultimate czy Community ?

0

Dodałem Spring w Ultimate, jakoś działa, a nijak nie mogę w Community. Do mnie trzeba prostym językiem, nie jestem biegły w javie i Intelij.

0
Usjwo napisał(a):

Cześć,

Chciałem zainstalowac Jakrta EE framework for intelij community edition, ale okazało się że działa tylko z Ultimate ;(. Czy jakieś wcześniejsze edycje Jakrty dzialaja z community edition? Jeżeli nie to co darmowego i łatwego można wykorzystać do prostych aplikacji webowych?
Aplikacje do celów szkoleniowych, więc nie muszą być ani szybkie, ani wydajne. Wystarczy rejestracja użytkownika, login, upload jpgow, textbox z info dla admina. Projekt dotyczy bezpieczeństwa danych, a nie samej zawartości i funkcjonalności aplikacji.

Naprawdę potrzebujesz pełnego kontenera EE ???? EJB będziesz używał ??? w 2022 roku ???

Aplikacje oparte o embedded jetty / tomcat w 100% są operacyjne w Community, bezproblemowo dokłada się CDI Weld (@jarekr000000 wybacz), JPA też (bez kilku ficzerów typowo kontenerowych, głownie zarządzanych przez kontener transakcji JTA)

KamilAdam napisał(a):

Jak Spring cię obrzydza to w Javie EE/Jakarcie EE będzie tylko gorzej

Moje zdanie odwrotnie rozkłada środki ciężkości.
Np w EE możesz brać tylko niektóre grupy API - czego w springu od wielu lat nie bardzo.
No i w EE nie ma andotacji @ZrobięCiDobrzeNawetNieBędzieszWiedziećKiedyiJak

Ani nie mam zamiaru deklarować, ze EE zwyciezy nad Springiem, ani namawiać do bezmyślnego użycia - ale odnowione EE w podzbiorze tym nowszym, wcale nie jest tak tragiczne, za jakie uchodzi.

Może zdrowo w EE trzepnąć zmiana namespace Jakarta 9, może być jak z Delphi które przeżyło zmianę na Unikod ze złamanym kręgosłupem.

0

Naprawdę potrzebujesz pełnego kontenera EE ???? EJB będziesz używał ???

Jak pytasz to pewnie nie :D
Dla mnie wystarczy pewnie 5% Jakarty lub 5% Spring. To ma być prosta aplikacja. Rejestracja, logowanie, download jpg i wiadomości tekstowej. Do Spring i Jakarta jest dużo tutoriali, więc to próbuje.

0
Usjwo napisał(a):

Naprawdę potrzebujesz pełnego kontenera EE ???? EJB będziesz używał ???

Jak pytasz to pewnie nie :D
Dla mnie wystarczy pewnie 5% Jakarty lub 5% Spring. To ma być prosta aplikacja. Rejestracja, logowanie, download jpg i wiadomości tekstowej. Do Spring i Jakarta jest dużo tutoriali, więc to próbuje.

Springa nie da się użyć w 5% ... Jakartę .... hmmm... a wiesz, że w sumie to tak.
Disclaimer: inni mogą powiedzieć inaczej.

1
Usjwo napisał(a):

Naprawdę potrzebujesz pełnego kontenera EE ???? EJB będziesz używał ???

Jak pytasz to pewnie nie :D
Dla mnie wystarczy pewnie 5% Jakarty lub 5% Spring. To ma być prosta aplikacja. Rejestracja, logowanie, download jpg i wiadomości tekstowej. Do Spring i Jakarta jest dużo tutoriali, więc to próbuje.

BTW nie potrzebujesz nawet CDI, wystarczy embedded Jetty.

Nie jest jasne, jak chcesz urobić front ? Dwuwarstwowe z frameworkierm Javascriptowym ? Wyłacznie server side ?

0

FrontEnd jest nieważny, może być cokolwiek.

0
Usjwo napisał(a):

FrontEnd jest nieważny, może być cokolwiek.

Boze, przebacz im, bo nie wiedzą o co proszą.

0

Dlatego pytają ;p

0

@Usjwo:

Co do wygenerowania outputu jest kilka w miarę eleganckich rozwiążań.

Gorzej jest z edycją formatek.
Ja osobiście o ile mam, używam Apache Wocket, ale to dość duża barierę wejścia (jak na poczatkujacego). JSF to apage satanas.
Jest jeszcze Vaadin (~ +/- porównywalny z Wicketem)
Zostaje implementowanie submit post, elegancja jedzie na pysk, niskopoziomo trzeba

2

0

@Marcin Marcin: to jeszcze do kolekcji adnotacji Springa, które @jarekr000000 piętnuje, dorzucę lombokowe "SneakyThrows". To robi z prostego kodu pasztet. Widziałem sporo mikroserwisów, które się na AWS wywalały i za każdym razem brytyjscy "developerzy" twierdzili, że wszysko jest OK! U nich na localu działało :D

0

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Wiem już trochę więcej, ale zbyt dużo propozycji oddala od rozwiązania :(.
A może ktoś chciałby podjąć się korepetycji (płatnych) w tym temacie.
Projekt jest o security, a nie o web programming.
Logowanie z multifactor authentications (email, SMS), password entropy, encrypted storage, security question, captcha, recovery password, etc.
Jakby jeszcze korepetytor znał angielski, było by super.

0

@Usjwo:

A rozwiazanie nie-servletowe ?
Proponowany kilka/naście postów wczesniej javalin, z mojej strony RatPack.

Problem masz w tym, ze od 10 lat nie powstało nic serwer-side do produkowania formatek, wg "powszechnego" myślenia ma się to robic fw javasriptowym, Angular, Vue, React (ten javascriptowy) i inne.

Takie Wickety, Vaadiny, JSFy (tfu tfu przez lewe ramię przy pełni księżyca), czy w .NET ASPX są kontynuacją / utrzymaniem idei wyklutych sporo wcześniej (mowa o "wysoce dynamicznych" UI, czyli zachodzą zmiany w innych polach w konsekwencji edycji poprzednich)
Mniej dynamiczne, użyteczne dla ciebie lub nie, ale dużo prostsze, będa modele MVC, gdzy aktualizacja całej formatki zachodzi w momencie wykonania POST z przycisku Submit. W modelu MVC były liczne frameworki ~1995-2005, wiele martwych, posiadających poważne dziury itd... jak ś.p. Struts
Na dziś takie utrzymywane MVC typu "Submit +POST" to Spring MVC i ,,, bum bum tadaaaaam ...Java EE/ Jakarta MVC, tak, obudzili się po 20 latach i względnie niedawno "z pewną taką nieśmiałością" dodali.
Zrobiłem w tym hello world. Z plusów, nie ciągnie za sobą ziliona archaicznych zależności, jest li tylko lekką warstwą nad REST API. Nie twierdzę, że ktokolwiek to komercyjnie używa, ale projekt na kilka miesięcy i koniec (praca dylomowa ???) ...

0
ZrobieDobrze napisał(a):

ale projekt na kilka miesięcy i koniec (praca dylomowa ???) ...

Zaliczenie. Ale nie moje, ja skończyłem studia 30 lat temu :D
Oprócz zaliczenia ważna jest nauka, więc raczej w nowych technologiach. Tym bardziej ze czas nagli, a tutoriale są w większości do Spring i Jakarta

0

Java EE i Jakarta EE to przeżytek technologiczny.
@Usjwo: poradnik do kotlina całego na czarno, tylko słuchaj na głośnikach stereo bo na mono nie działa chyba że @jarekr000000 naprawi
link

0

Prawdę powiedziawszy im więcej postów tym coraz mniej zrozumiały dla mnie przekaz :P. Poszperałem w internetach i wygląda że najszybciej (i najłatwiej chyba) jednak będzie użycie Spring framework. Także ponawiam pytanie z początku wątku. Czy da się i co najważniejsze jak, zainstalować Spring w InteliJ CE? Opcją jest jeszcze InteliJ Ultimate (płatne) lub Eclipse.

1

@Usjwo: Życie bez frameworków jest fajniejsze.

Aby skonfigurować IntelIJ do pracy z FREJMŁORKIEM Spring wystarczy zajrzeć na stronę JetBrains
https://www.jetbrains.com/help/idea/spring-support.html

0

Spring support relies on the Spring and related plugins, which are bundled and enabled by default in IntelliJ IDEA Ultimate. This functionality is not available in IntelliJ IDEA Community Edition and IntelliJ IDEA Edu.

Czyli w zasadzie InteliJ EC odpada ;(

Życie bez frameworków jest fajniejsze.

@Marcin Marcin: A mógłbys podać jakiś przykład (link), który da się otworzyć w InteliJ CE. Prosta applicacja nawet z samym loginem byłaby pomocna

1

@Usjwo: jak chcesz się uczyć i jesteś studentem masz JetBrains za free
https://www.jetbrains.com/community/education/

Jak nie masz i chcesz się uczyć nie mając studiów - idź na studia

0
Marcin Marcin napisał(a):

Jak nie masz i chcesz się uczyć nie mając studiów - idź na studia

Takich starych na studia nie przyjmują :D.
Tak dla wyjaśnienia sytuacji. Syn znajomego poprosił mnie o pomoc, więc chciałem użyć najtańszych narzędzi.
Teraz sprawdziłem i Utlimate kosztuje 170$ na rok, więc może nie ma o co kruszyć kopii.

0
Usjwo napisał(a):

Prawdę powiedziawszy im więcej postów tym coraz mniej zrozumiały dla mnie przekaz :P. Poszperałem w internetach i wygląda że najszybciej (i najłatwiej chyba) jednak będzie użycie Spring framework. Także ponawiam pytanie z początku wątku. Czy da się i co najważniejsze jak, zainstalować Spring w InteliJ CE?

W gołym server-side Springu też nie jakiś fajnych wysokopoziomowych Form.

MSZ do takiego projektu nie ma większej przewagi na Jetty. Jak się wpuścisz w Springa, to praca będzie utrzymana w temacie Springa, a nie tego, co zamierzasz. To ogromna krzywa nauczania - a jak widac o samej Javie to "słyszałeś", wiec Spring wyłącznie ci może zrobić krzywdę (świeży wątek obok).

Opcją jest jeszcze InteliJ Ultimate (płatne) lub Eclipse.

Nieprawda.
Jest jeszcze Netbeans. Źle szukałeś

Coraz bardziej nie rozumiem tego wątku. (pominę, że dlaczego nie pisze tutaj syn, czy dla kogo to jest)
Że "coś tam" programowałes 30 lat temu, z wiedzą "słyszałem przez ramię", to nie znaczy że wystartujesz w Springu w jakimkolwiek rozsądnym czasie (chyba ze po prostu kupisz to zaliczenie)

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Coraz bardziej nie rozumiem tego wątku. (pominę, że dlaczego nie pisze tutaj syn, czy dla kogo to jest)

A to jest prosta odpowiedź. Barierą jest język polski :D

ZrobieDobrze napisał(a):

Że "coś tam" programowałes 30 lat temu, z wiedzą "słyszałem przez ramię", to nie znaczy że wystartujesz w Springu w jakimkolwiek rozsądnym czasie (chyba ze po prostu kupisz to zaliczenie)

Fakt, w javie to ja napisałem 2 małe aplikacje, w tym zero webowych. Co do kupienia, to pytałem tu o korepetycje, ale bez odzewu.
Ja robię to pro bono. Z ciekawości i dlatego że mnie ktoś poprosił. Nie ma tu żadnego drugiego dna. Projekt nie jest na kierunku "czysto programistycznym", można korzystać z internetowych kodów, ale ze zrozumieniem.

ZrobieDobrze napisał(a):

Jest jeszcze Netbeans. Źle szukałeś

I pewnie jeszcze wiele innych. InteliJ używałem więc dlatego skupiłem się na tym

0

Na marginesie, z zestawienia w rodzaju "best 20 java frameworks" (zwykle to dość copywriterskie marne materiały) dowiedziałem o lekkim fw, którego nie znałem

https://github.com/lets-blade/blade#form-parameter

Nic o nim nie wiem, ale wyczytuję, że ma "jakieś" wsparcie do przyjmowania danych z Post/Form, co wcale nie jest oczywiste w czasach RESTa
Oczywiście, bez świadomego subtelnego ręcznego użycia HTML-a się nie obejdzie

Z tego samego art:
Cons:
Along with pros, here are some cons of Spring web MVC framework:
MVC can be a bit difficult to implement for a newbie
Makes the learning curve steep

0
Usjwo napisał(a):
Marcin Marcin napisał(a):

Jak nie masz i chcesz się uczyć nie mając studiów - idź na studia

Takich starych na studia nie przyjmują :D.
Tak dla wyjaśnienia sytuacji. Syn znajomego poprosił mnie o pomoc, więc chciałem użyć najtańszych narzędzi.
Teraz sprawdziłem i Utlimate kosztuje 170$ na rok, więc może nie ma o co kruszyć kopii.

Starych nie przyjmują? Na studia nie ma limitu wieku więc rusz łaskawie swoją leniwą dupę i naucz się czegoś innego niż Java EE lub Jakarta EE bo to g**no. Na studiach poznasz coś ciekawego i lepiej studia skończyć niż nie skończyć.

0
Marcin Marcin napisał(a):

Starych nie przyjmują? Na studia nie ma limitu wieku więc rusz łaskawie swoją leniwą dupę i naucz się czegoś innego niż Java EE lub Jakarta EE bo to g**no. Na studiach poznasz coś ciekawego i lepiej studia skończyć niż nie skończyć.

Tiaa. Co ty z tymi studiami? Masz jakiś kompleks? Świeżo upieczony magister? Studia (PW) skończyłem 30 lat temu :D Programistą java nie zamierzam zostać (zbyt marnie płacą :P)

Marcin Marcin napisał(a):

rusz łaskawie swoją leniwą dupę i naucz się czegoś innego niż Java EE lub Jakarta EE bo to g**no.

Jak ja zdawałem mature (bardzo dawno) to maturzysta oprócz wiedzy otrzymywał też jako taką kindersztubę. Jak widać, dzisiaj "magistrem" można zostać bez tych podstaw.

0

Po przeszukaniu internet w te i we wte, szkielet applikacja działa :). Ostatecznie jest Eclipse i Dynamic web project. Baza danych działa, można się rejestrować, logować, itp.
Teraz czas na security. Wysyłanie emaila z codem już działa. :)
Pewnie wrócę to za chwilę z bardziej konkretnymi pytaniami. Dziękuje za dotychczasową pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1