Niepoprawna instalacja biblioteki "pygame"

0

Próbuje nauczyć sie Pygame'a i PyOpenGl, instalacja PyOpenGl przeszła pomyślnie, niestety przy instalacji Pygame'a wyskakuje mi ten błąd:

Defaulting to user installation because normal site-packages is not writeable
Collecting pygame
  Using cached pygame-2.1.3.dev8.tar.gz (12.1 MB)
  Preparing metadata (setup.py) ... error
  error: subprocess-exited-with-error

  × python setup.py egg_info did not run successfully.
  │ exit code: 1
  ╰─> [42 lines of output]


      WARNING, No "Setup" File Exists, Running "buildconfig/config.py"
      Using WINDOWS MSYS2 configuration...

      Traceback (most recent call last):
        File "<string>", line 2, in <module>
        File "<pip-setuptools-caller>", line 34, in <module>
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\setup.py", line 399, in <module>
          buildconfig.config.main(AUTO_CONFIG)
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\buildconfig\config.py", line 231, in main
          deps = CFG.main(**kwds, auto_config=auto)
                 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\buildconfig\config_msys2.py", line 488, in main
          download_msys2_prebuilt.update(**download_kwargs)
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\buildconfig\download_msys2_prebuilt.py", line 65, in update
          install_prebuilts(x86=x86, x64=x64)
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\buildconfig\download_msys2_prebuilt.py", line 58, in install_prebuilts
          error = install_pacman_package(pkg)
                  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        File "C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\pip-install-fiylvh2e\pygame_a2434c8950d944cd90d4802320ebcd2d\buildconfig\download_msys2_prebuilt.py", line 11, in install_pacman_package
          output = subprocess.run(['pacman', '-S', '--noconfirm', pkg_name],
                   ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        File "C:\Program Files\Python312-32\Lib\subprocess.py", line 548, in run
          with Popen(*popenargs, **kwargs) as process:
               ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        File "C:\Program Files\Python312-32\Lib\subprocess.py", line 1024, in __init__
          self._execute_child(args, executable, preexec_fn, close_fds,
        File "C:\Program Files\Python312-32\Lib\subprocess.py", line 1493, in _execute_child
          hp, ht, pid, tid = _winapi.CreateProcess(executable, args,
                             ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
      FileNotFoundError: [WinError 2] Nie można odnaleźć określonego pliku
      Installing pre-built dependencies
      Installing mingw-w64-i686-SDL2

      ---
      For help with compilation see:
          https://www.pygame.org/wiki/CompileWindows
      To contribute to pygame development see:
          https://www.pygame.org/contribute.html
      ---

      [end of output]

  note: This error originates from a subprocess, and is likely not a problem with pip.
error: metadata-generation-failed

× Encountered error while generating package metadata.
╰─> See above for output.

note: This is an issue with the package mentioned above, not pip.
hint: See above for details.

Może ktoś pomóc?

0

JAki komp, jak wersja Pythona?
Może związane z tym? https://github.com/pygame/pygame/issues/3522

0
PolskaGra napisał(a):

Próbuje nauczyć sie Pygame'a i PyOpenGl, instalacja PyOpenGl przeszła pomyślnie, niestety przy instalacji Pygame'a wyskakuje mi ten błąd:

Defaulting to user installation because normal site-packages is not writeable
Collecting pygame
  Using cached pygame-2.1.3.dev8.tar.gz (12.1 MB)
  Preparing metadata (setup.py) ... error
  error: subprocess-exited-with-error

On tu próbuje otworzyć instalator z cache'a.

Moja rada, wywal cache i spróbuj zainstalować od nowa.

0

widzę, że używasz MSYS2. U mnie instalacja w ten sposób pip install pygame w tym systemie również się nie powiodła bo nie znalazł odpowiedniego pliku "wheel", więc pip ściągnął sobie źródła i próbował sam skompilować, ale widocznie brakuje mu jakiś bibliotek.

Na przykład w terminalu MSYS2 MINGW64 Shell można to zainstalować pacmanem:

pacman -S mingw-w64-x86_64-python-pygame mingw-w64-x86_64-python-pyopengl mingw-w64-x86_64-python-pyopengl-accelerate

pacman -Ss pygame wyszukuje paczki według klucza. Odpowiedzi będzie wiele i musisz wybrać odpowiednią. Polecenie uname -a pokaże, w którym systemie pracujesz mingw32, mingw64, ucrt64, etc.

Pod windowsem w terminalu cmd lub powershell menager pip potrafi znaleźć odpowiednią skompilowaną paczkę. Gdyby były jakieś problemy z instalacją to można poszukać ich na stronie https://www.lfd.uci.edu/~gohlke/pythonlibs/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1