Aplikacja społecznościowa - tworzenie profili

0

Cześć!

Mam małą zagwozdkę.
Zaczęłam pisać aplikację desktopową (eksperymentalne), w której użytkownicy mogą zakładać profil, uzupełniać go, etc.

Doszłam do momentu, w którym wszystko ładnie wygląda, działa i stanęłam przed wysokim murem.
Ściśle mówiąc - nie mogę wpaść na pomysł, czego powinnam użyć, żeby dać możliwość użytkownikom tworzenia profili.
Nie wiem, jak zacząć.
Nie ma żadnych błędów, bo sama aplikacja nie posiada w sobie jeszcze żadnej funkcji tworzenia profili.

Stąd moje pytanie, drodzy fachowcy - czego mam użyć, żeby w mojej aplikacji była funkcjonalność tworzenia profili?
Jakiej technologii, narzędzia?
Aplikacja jest pisana w Java, docelowo przeniosę ją też na mobilne urządzenia, ale w tej chwili potrzebuję tylko informacji, gdzie mam szukać narzędzi, żeby dodać funkcjonalność tworzenia profili.
Nie wiem nawet, jak sformułować pytanie, bo od razu wyskakują mi problemy z tworzeniem konta na Facebook czy innych platformach :).
Muszę tylko wiedzieć, w jakich ramach mam szukać odpowiedzi.

Pozdrawiam Was serdecznie.
I z góry dziękuję za pomoc.

1

IMHO na razie to powinno Ci wystarczyć coś w stylu: podpięcie bazy danych (coś małego, jakieś derby albo h2) pod aplikację desktop i tworzenie profili na zasadzie: tabela z listą użytkowników login/hasło(md5). Tu jest jakiś przykład javy i mysql: https://stackoverflow.com/questions/44063610/how-to-create-a-new-user-for-mysql-with-java

Ewentualnie jak nie chcesz się bawić w bazy danych to możesz sobie zrobić bazę w pliku tekstowym z formatem json do przechowywania danych.

2
ChaNefer napisał(a):

Doszłam do momentu, w którym wszystko ładnie wygląda, działa i stanęłam przed wysokim murem.

Zaraz zaraz ... czegoś nie rozumiem. Jesteś zadowolona że aplikacja działa i ładnie wyglada, ale nie masz w niej żadnych danych ?
Wiec skad ta wiara ? Co mi nie gra ...
Na marginesie, w czym to jest napisane, tzn że coś wygląda, czyli środowiusko GUI ?
Pozwolisz, że na tym etapie mało co wierzę w to, co piszesz ?

Na podobnym etapie jak ty mogę wklejać standardową odpowiedź Nr 1
dziel problemy na podproblemy, bo nie wyjdziesz na prostą.

Przypuszczam, że pisząc coś takiego bym, stanął wobec wykonania:
a) formatek, interfejsu użytkownika, w którym on może wpisać dane / operować
b) algorytmów, zasad. Kontrola unikalności np maila ... whatever
c) zapisu tego w jakiejś formie (szeroko rozumia baza danych)

d) w realu, to nie byłby desktop, tylko pewnie jakis web, a na pewno sieć, czyli kolejana grupa zagadnień.

wiec z czym a... c masz problem ?

0

No dobrze, źle sformułowałam problem.

Mam bazę danych, zwykłą, małą, na localhoście, żeby było na czym pracować.
Jest tam zweryfikowany root, loguje się, algorytmy autentyczności działają.
Ale one są z góry narzucone przeze mnie.
Klasycznie - pasek "login", "hasło", button "zaloguj".
A mnie chodzi o to, żeby była możliwość rejestracji konta.
Coś typu "zarejestruj się", tak jak na klasycznych Facebokach i innych tworach.

Nie jestem weteranką, jestem w tym wszystkim początkująca.
Muszę napisać kod, który da możliwość utworzenia konta/profilu.
A żeby to zrobić, muszę mieć wskazówkę, czym mogę się wesprzeć.
Zakładam, że samą Javą tego nie ogarnę, pewnie byłby tu pomocny jakiś framework.

Mylę się bardzo?

Dziękuję Ci za reakcję.

0
ChaNefer napisał(a):

Zakładam, że samą Javą tego nie ogarnę, pewnie byłby tu pomocny jakiś framework.

No właśnie, ale podobno już masz, wszystko nie tylko działa, ale ładnie wygląda?
Więc jaka jest prawda?
Dziwnie się rozmawia

Dlatego pytałem, jakiego fw użyłaś.

0

Aplikację piszę w Java, używając też dodatkowo JavaFX.
Włączyłam w to też Springa jako kontrolery i repozytoria.
Na początku działałam na H2, a później przeniosłam się na localhost.
Mówiąc, że działa, mam na myśli to, że gdy ja dodaję użytkowników, ich dane i id, wszystko działa, testuję poprzez Postmana i wszystko gra.
Rzecz rozbija się o to, że to ja wszystko robię, a ewentualny użytkownik nie może założyć sobie konta, bo nie ma takiej funkcjonalności tam.

Standardowo - źle nakreśliłam sytuację.

0

Po co miałabym prosić o pomoc, gdybym jej nie potrzebowała?
Szczerze?
Chciałabym mieć umiejętności profesjonalisty, wtedy nie siedziałabym zadumana od dwóch dni.
Powiedziałam Ci, jak jest.
A słownictwem operuję takim, bo ono jest prawidłowe, przynajmniej tak wywnioskowałam.

Nie możesz mi ufać, to naturalne, jednak nie zmienia to postaci rzeczy - nadal nie mogę sobie z tym poradzić.

0

Nie powiedziałam, że jestem zielona, tylko że nie jestem weteranką.

Tak naprawdę to ja nie wiem, w jakim kierunku poszła ta rozmowa.
Przyszłam tutaj po pomoc, a wychodzi na to, że jestem znudzoną weteranką programowania i nie mam, co robić z czasem, tylko pisać po forach.

O co Ci tak naprawdę chodzi?
Co Cię dotknęło?
Wyjaśnijmy to od ręki, bo szkoda naszego czasu.

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Na podobnym etapie jak ty mogę wklejać standardową odpowiedź Nr 1
dziel problemy na podproblemy, bo nie wyjdziesz na prostą.

Przypuszczam, że pisząc coś takiego bym, stanął wobec wykonania:
a) formatek, interfejsu użytkownika, w którym on może wpisać dane / operować
b) algorytmów, zasad. Kontrola unikalności np maila ... whatever
c) zapisu tego w jakiejś formie (szeroko rozumia baza danych)

d) w realu, to nie byłby desktop, tylko pewnie jakis web, a na pewno sieć, czyli kolejana grupa zagadnień.

wiec z czym a... c masz problem ?

0

@ZrobieDobrze: dziękuję. Poradzę sobie z czasem.

0

Nie rozumiem jaki jest sens robić aplikację desktopową o charakterze społecznościowym. Liczysz, że społeczność będzie korzystać z jednego komputera i jednej aplikacji?
Ten pomysł l imho na samym starcie nie ma sensu ;)

0

Wiesz, co jest bez sensu?
Takie odpowiedzi.

Poprosiłam jedynie o merytoryczną odpowiedź, wskazanie mi kierunku, w którym powinnam iść, a już zostałam posądzona o jakieś ściemy.
Dziękuję, poszukam gdzie indziej.

Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam.

0

Nie czytałem innych wypowiedzi więc nie wnikam o jaką ścienne chodzi ale jeśli chodzi aplikacje SPOKECZNOSCIOWA to jaki sens tworzyć aplikacje desktopowa?

Nie obrażaj się tylko się nad tym zastanow na spokojnie.
Takie aplikacje to raczej backend z logiką + różne klienty (web, mobile, na upartego desktop).

Schowaj dumę do kieszeni i zastanów się co chcesz osiągnąć zamiast rzucać się na technologię tylko dlatego że można zobaczyć szybko wizualne efekty bo to jak kopanie dołków młotkiem.

1

Posłuchaj.

Ja się na nic nie obrażam, ja potrzebowałam porady, bo jak już wspominałam - nie jestem weteranką, ale całkiem na początku.

Zaczynam od desktopu, choć docelowo chciałabym żeby było to na aplikacje mobilne.
Nie wiesz, jak to jest?
Jestem tutaj, rzucam temat, a później, czytając to wszystko, może się pojawić zupełnie inny pomysł.

Ja naprawdę jestem na początku drogi, a najlepszym sposobem nauki jest praktyka, przecież to jest oczywiste.
Nie ma tu żadnej dumy, tylko już wcześniej jakaś bezsensowna dyskusja wyniknęła.
Wybacz.

0
ChaNefer napisał(a):

Posłuchaj.

Ja się na nic nie obrażam, ja potrzebowałam porady, bo jak już wspominałam - nie jestem weteranką, ale całkiem na początku.

Zaczynam od desktopu, choć docelowo chciałabym żeby było to na aplikacje mobilne.
Nie wiesz, jak to jest?
Jestem tutaj, rzucam temat, a później, czytając to wszystko, może się pojawić zupełnie inny pomysł.

Ja naprawdę jestem na początku drogi, a najlepszym sposobem nauki jest praktyka, przecież to jest oczywiste.
Nie ma tu żadnej dumy, tylko już wcześniej jakaś bezsensowna dyskusja wyniknęła.
Wybacz.

Trochę się zaplątałąś. Poprzednio była wersja, ze wszystko (prawie) gotowe i nawet ładnie wygląda.

RequiredNickname napisał(a):

Nie czytałem innych wypowiedzi więc nie wnikam o jaką ścienne chodzi ale jeśli chodzi aplikacje SPOKECZNOSCIOWA to jaki sens tworzyć aplikacje desktopowa?

Dopuściłbym, że to tylko model, społecznośc na 3 loginy. Proof of concept. Cenne jest łowić ryby, a nie złowić (każdy wędkarz to powie)
Wczytaj się w wątek, dowiesz się ciekawych rzeczy

0
ChaNefer napisał(a):

Cześć!

Mam małą zagwozdkę.
Zaczęłam pisać aplikację desktopową (eksperymentalne), w której użytkownicy mogą zakładać profil, uzupełniać go, etc.

Doszłam do momentu, w którym wszystko ładnie wygląda, działa i stanęłam przed wysokim murem.
Ściśle mówiąc - nie mogę wpaść na pomysł, czego powinnam użyć, żeby dać możliwość użytkownikom tworzenia profili.
Nie wiem, jak zacząć.
Nie ma żadnych błędów, bo sama aplikacja nie posiada w sobie jeszcze żadnej funkcji tworzenia profili.

Stąd moje pytanie, drodzy fachowcy - czego mam użyć, żeby w mojej aplikacji była funkcjonalność tworzenia profili?
Jakiej technologii, narzędzia?
Aplikacja jest pisana w Java, docelowo przeniosę ją też na mobilne urządzenia, ale w tej chwili potrzebuję tylko informacji, gdzie mam szukać narzędzi, żeby dodać funkcjonalność tworzenia profili.
Nie wiem nawet, jak sformułować pytanie, bo od razu wyskakują mi problemy z tworzeniem konta na Facebook czy innych platformach :).
Muszę tylko wiedzieć, w jakich ramach mam szukać odpowiedzi.

Zależy co masz na myśli mówiąc "profil". Jeśli chodzi Ci po prostu o dodanie zdjęć, informacji o sobie, może łączenie przyjaciół, to możesz to po prostu zaprogramować w swojej aplikacji, podobnie jak zrobiłaś logowanie.

0

Hej, wracając na spokojnie do meritum założonego tematu - tak jak @ZrobieDobrze wspomniał integracja javovego GUI ze Springiem to fajna mieszanka :) Jeżeli dopiero poznajesz technologie to ja bym jednak zrezygnował z javaFV czy tam swinga, bo po prostu mało kto tego teraz używa. Jak znajdziesz w ofercie pracy jedną z tych bibliotek to albo ktoś siedzi nad starym projektem albo miałaś duże szczęście.

RequiredNickname napisał(a):

Nie rozumiem jaki jest sens robić aplikację desktopową o charakterze społecznościowym. Liczysz, że społeczność będzie korzystać z jednego komputera i jednej aplikacji?
Ten pomysł l imho na samym starcie nie ma sensu ;)

Nie zgadzam się, ponieważ istnienie serwisu społecznościowego w sferze webowej nie eliminuje możliwości podłączania się przez desktopowego klienta. Jest sporo aplikacji, z których można korzystać zarówno z pov weba jak i zainstalowanej aplikacji.

@ChaNefer: jeśli korzystasz ze Springa to ja bym spróbował osadzić tam całą logikę i obsługę db, natomiast gui jedynie korzystałoby z wystawionych backendowych portów. Do tworzenia profili proponuję zapoznać się z interfejsem UserDetailsService i od razu ze sposobem autoryzacji. Na dobry początek możesz stworzyć kilka defaultowych userów, przy których będziesz mogła modyfikować ich uprawnienia oraz zmieniać samą klasę usera.

0

Podstawowe pytanie to - co to jest profil i co zawiera?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1